رئیس کل محاکم انقلاب تهران از آغاز روند محاکمه درویشان گنابادی بازداشت شده در جریان وقایع و اعتراضات موسوم به ماجراهای «گلستان هفتم» در پاسداران تهران خبر داده است. بر اساس گفته‌های موسی غضنفرآبادی، در اولین مرحله از این دادرسی پس از تعیین دو شعبه ویژه برای رسیدگی به پرونده‌ها، دست‌کم ۷۰ نفر از بازداشت شدگان از جمله تعدادی از زنان زندانی، تفهیم اتهام شده‌اند.

تصویری از دراویش پس از دستگیری

به گفته این مقام قضایی در حال حاضر دو شعبه ۱۵ و ۲۶ دادگاه انقلاب تهران برای رسیدگی به پرونده‌های درویشان گنابادی تعیین شده اما این امکان وجود دارد که تعداد شعبه‌های رسیدگی کننده به این پرونده‌ها افزایش پیدا کند: «فعلا اما همین دو شعبه {به این پرونده‌ها} اختصاص یافته است.»

مدافعان حقوق بشر و رسانه‌هایی که مسائل و موضوعات حقوق بشری را به شکل ویژه پوشش می‌دهند، روند دادرسی و رسیدگی به اتهامات افراد بازداشت شده را ناعادلانه می‌دانند.

به گزارش خبرگزاری فارس اما رئیس کل محاکم انقلاب تهران درباره اتهامات این افراد گفته است: «اتهامات استخراج شده از متن پرونده‌ها و قید شده در کیفرخواست‌ها از سوی دادستانی تهران مسائل امنیتی تشخیص داده شده است.»

این در حالی است که منابع نزدیک به درویشان زندانی به خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران گفته‌اند عمده اتهام‌های تفهیم شده ذیل عنوان «اقدام علیه امنیت ملی» است: «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور»، «تمرد از دستور ماموران»، «اخلال در نظم و آسایش عمومی» و حتی در مواردی «عضویت در مجذوبان نور».

در حالی که مسئولان قضایی و انتظامی تعداد بازداشت شدگان را ۳۰۰ نفر اعلام کرده‌اند، کمیته پیگیری وضعیت دراویش زندانی، لیستی از مشخصات ۳۲۴ نفر از بازداشت شدگان را منتشر کرده است. این منبع اما تعداد بازداشتی‌ها را بیشتر از این رقم برآورد می‌کند.

در حال حاضر روشن نیست چه تعداد از افراد بازداشت شده کماکان در زندان به سر می‌برند. همین‌طور مشخص نیست ۷۰ نفری که گفته می‌شود راهی دادگاه شده‌اند چه کسانی هستند.

بیشتر درویشان زندانی در بازداشت، در زندان تهران بزرگ و همین‌طور زندان زنان قرچک ورامین نگهداری می‌شوند. گفته می‌شود که برخی از آنان نیز در اختیار نیروی انتظامی و حتی اطلاعات سپاه هستند.

افراد بازداشت شده در زمان دستگیری به شدت مورد ضرب و شتم و توهین قرار گرفتند که ویدئوهایی از این جریان نیز در شبکه‌های مجازی منتشر شد.

محمد راجی، یکی از درویشان گنابادی در همین واقعه و در دستگیری و بازجویی جان خود را از دست داد و در پناه تاریکی شب و زیر نظر مأموران امنیتی دفن شد: محمد راجی از دراویش گنابادی حین بازجویی کشته شد

از میان درویشان بازداشت شده، تاکنون پرونده یاور محمد ثلاث در یک روند دادرسی شتاب‌زده‌ که مورد نقد سازمان‌های مدافع حقوق بشر است به صدور حکم سه بار اعدام منتهی شده.

از سوی دیگر بر اساس گزارش سازمان‌های مدافع حقوق بشر، ضرب و شتم و شکنجه درویشان گنابادی بازداشت شده در دوره بازجویی نیز ادامه یافته است. آنها از دریافت خدمات درمانی هم محروم مانده‌اند.

نیمه‌شب ۱۴ بهمن‌ ماه سال ۹۶ نیرو‌های امنیتی و انتظامی در اطراف خانه نورعلی تابنده، قطب درویشان گنابادی جمع شدند که این ماجرا با واکنش درویشان مواجه شد و آنان هم تجمعی در همان محل ترتیب دادند. این تجمع در ادامه با دخالت نیروهای انتظامی و لباس شخصی به خشونت کشیده شد و ده‌ها نفر زخمی و بازداشت شدند.

این در حالی بود که شامگاه چهارشنبه چهارم بهمن ‌ماه هم ماموران امنیتی در اقدامى مشابه در همین مکان حضور یافته بودند که باعث ایجاد نگرانی در میان درویشان شده بود.


  • در همین زمینه