حسن روحانی صبح چهارشنبه ۴ آوریل / ۲۵ فروردین پیش از آغاز نشست سه‌جانبه روسیه، ایران و ترکیه پشت درهای بسته با رجب طیب اردوغان و ولادیمیر پوتین درباره مسائل منطقه و جهان گفت‌وگو کرد. این سه سپس مذاکرات سه‌جانبه خود را آغاز کردند. رؤسای جمهور روسیه، ایران و ترکیه در پایان با صدور بیانیه مشترکی اعلام کردند که راه حل بحران سوریه صرفاً سیاسی است و از طریق انتخابات آزاد زیر نظر سازمان ملل میسر است. آن‌ها درباره کردهای شمال سوریه، سرنوشت سیاسی اسد و تغییر ترکیب جمعیتی سوریه سکوت کرده‌اند.

رجب طیب اردوغان، ولادیمیر پوتین و حسن روحانی، رؤسای جمهور ترکیه، روسیه و ایران در نشست آنکارا
رجب طیب اردوغان، ولادیمیر پوتین و حسن روحانی، رؤسای جمهور ترکیه، روسیه و ایران در نشست آنکارا

حسن روحانی صبح چهارشنبه ۴ آوریل / ۲۵ فروردین پیش از آغاز نشست سه‌جانبه روسیه، ایران و ترکیه پشت درهای بسته با رجب طیب اردوغان و ولادیمیر پوتین درباره مسائل منطقه و جهان گفت‌وگو کرد. این سه سپس مذاکرات سه‌جانبه خود را آغاز کردند. رؤسای جمهور روسیه، ایران و ترکیه در پایان با صدور بیانیه مشترکی اعلام کردند که راه حل بحران سوریه صرفاً سیاسی است و از طریق انتخابات آزاد زیر نظر سازمان ملل میسر است.

به‌گزارش خبرگزاری آناتولی، دیدار حسن روحانی و رجب طیب اردوغان رؤسای جمهور ایران و ترکیه در ساعت ۱۰ و ۵۵ دقیقه به‌وقت محلی پشت درهای بسته آغاز شد و بعد از یک ساعت به پایان رسید. روحانی پس از این دیدار به ملاقات ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه رفت. در پی این دیدارها سران سه کشور نشست رسمی خود در مورد سوریه را آغاز کردند. در این نشست تحولات سوریه و اجرای توافق‌های نشست آستانه و همچنین نتایج نشست سوچی مورد بررسی قرار گرفت. در بیانیه پایانی این نشست رؤسای جمهور سه کشور اعلام کردند که از مذاکرات صلح آستانه به عنوان «تنها ابتکار بین‌المللی مؤثر» که «به کاهش خشونت در سراسر سوریه» کمک کرده رضایت دارند.

رؤسای جمهور سه کشور در این بیانیه درباره حملات نظامی ارتش سوریه و متحدان آن به غوطه شرقی برای تغییر ترکیب جمعیتی این منطقه در حوالی دمشق سکوت کردند. آن‌ها صرفاً به یادآوری این نکته بسنده کردند که اراده مشترکی برای مبارزه با همه گروه‌های مسلح وابسته به داعش و القاعده دارند.

پوتین، اردوغان و روحانی در بیانیه مشترکشان همچنین اعلام کردند که بین گروه‌های مسلحی که به «رژیم آتش‌بس» بپیوندند، با سایر گروه‌های مسلح تمایز قائل‌اند. آن‌ها گفته‌اند تنها راه حل مناقشه سوریه تدوین یک قانون اساسی تازه و برگزاری انتخابات آزاد زیر نظر سازمان ملل است.

در نشست‌های آستانه و ژنو و وین گروه‌های مخالف حکومت اسد، خواهان برکناری او از قدرت به عنوان پیش‌شرط برگزاری انتخابات آزاد در سوریه شده بودند. در بیانیه مشترک رؤسای جمهور روسیه، ترکیه و ایران به بشار اسد اشاره نشده. آن‌ها صرفاً از تمامیت ارضی سوریه دفاع کرده‌‌اند و خواهان یکپارچگی این کشور شده‌اند و با صراحت اعلام کرده‌اند که مناطق کاهش تنش موقتی است.

رؤسای جمهور سه کشور در بیانیه مشترکشان به حمله نظامی ترکیه به کردهای شمال سوریه هیچگونه اشاره‌ای نکرده‌اند. روسیه پیش از آغاز عملیات «شاخه زیتون» در ۲۰ ژانویه سال گذشته از کردهای سوریه هم برای شرکت در مذاکرات سوچی دعوت کرده بود. اما بعدها با حمله ترکیه به عفرین موافقت کرد.

روز گذشته اردوغان در نشست مشترک خبری خود با پوتین به خبرنگاران گفت که اطلاعاتی از روند عملیات «شاخه زیتون» در عفرین را به رئیس‌جمهور روسیه ارائه کرده است.

محمدجواد ظریف، سرگئی لاوروف و مولود چاووش اوغلو، وزرای امور خارجه ایران، ترکیه و روسیه نیز در این نشست حضور داشتند.

الکساندر لاورنتیف، فرستاده ویژه ولادیمیر پوتین به سوریه و رئیس هیئت روسی در مذاکرات آستانه اعلام کرد، دور نهم مذاکرات آستانه درباره بحران سوریه در روزهای ۱۴ و ۱۵ ماه مه (۲۴ و ۲۵ اردیبهشت) برگزار می‌شود.

قرار است نشست بعدی سران سه کشور در تهران برگزار شود.

بیشتر بخوانید: