سفیران کشورهای عضو اتحادیه اروپا به پیشنهاد بریتانیا، آلمان و فرانسه تحریمهای تازهای علیه ایران را به بحث گذاشتند. چنانچه این تحریمها به تصویب برسد، اشخاص و شرکتها و نهادهایی که با برنامه موشکی سپاه همکاری میکنند و یا در جنگ داخلی سوریه نقش دارند، شامل تحریمهای اقتصادی میشوند. حمله موشکی ۲۵ مارس / ۵ فروردین حوثیهای یمن به عربستان سبب شد که کشورهای عضو اتحادیه اروپا مجدداً تحریم ایران را در دستور کار قرار دهند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا تا ۱۲ مه سال جاری به بریتانیا، فرانسه و آلمان فرصت داده که مکملهایی برای برجام درنظر بگیرند. با این مکملها میبایست تأسیسات نظامی ایران تحت نظارت جامعه جهانی درآید و در پایان مدت محدودیت غنیسازی اورانیوم در تأسیسات هستهای ایران هم تجدید نظر شود (بند غروب). سه قدرت اروپایی و آمریکا ۱۵ مارس در برلین پشت درهای بسته مذاکراتی انجام دادند و سپس یک روز بعد نشست کمیسیون مشترک برجام در وین برگزار شد. همزمان سه قدرت اروپایی پیشنهادهای خود را در زمینه افزودن مکملهایی به برجام در اختیار سایر کشورهای اروپایی قرار دادند، اما این پیشنهادها با اقبال چندانی مواجه نشد. فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جمعه گذشته اعلام کرده بود که توافق هستهای با ایران «دستنخورده» باقی میماند. اکنون خبرگزاری رویترز گزارش داده که چهارشنبه ۲۸ مارس/ ۸ فروردین سفیران کشورهای عضو اتحادیه اروپا پیشنهاد بریتانیا، آلمان و فرانسه مبنی بر تحریم برنامه موشکی ایران را خارج از چارچوب پیشبینی شده در برجام به بحث گذاشتند.
چهار دیپلمات اروپایی به خبرگزاری رویترز گفتهاند که احتمال دارد این تحریمها تا ماه آینده میلادی به تصویب برسد. هدف از اعمال این تحریمها محدود کردن برنامه موشکی سپاه و مقابله با نفوذ جمهوری اسلامی در سوریه است. سه قدرت اروپایی امید دارند که با اعمال تحریمهای تازه بتوانند رئیس جمهور آمریکا را به حفظ برجام ترغیب کنند.
این تحریمهای تازه اشخاص و شرکتهایی را هدف قرار میدهد که با برنامه موشکی ایران همکاری میکنند. یک دیپلمات اروپایی به خبرگزاری رویترز گفته است فهرستی از این اشخاص و شرکتها تهیه شده و در اختیار دولتهای کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار گرفته است. حسابهای بانکی این اشخاص و شرکتها مسدود میشود و همچنین آنها از سفر به اتحادیه اروپا منع میگردند.
سال گذشته اتحادیه اروپا تحریمهای اقتصادی علیه ایران را در چارچوب توافق هستهای لغو کرد.
یک دیپلمات اروپایی به خبرگزاری رویترز گفته است کشورهای عضو اتحادیه اروپا بعد از حمله موشکی انصارالله به چندین شهر عربستان سعودی از جمله ریاض که برای نخستین بار به کشته شدن یک نفر انجامید، تصمیم گرفته تحریمهای تازه علیه برنامه موشکی ایران را در دستور کار قرار دهد.
دو روز قبل انصارالله یمن شمال شرق ریاض و شهرهای نجران، جازان و خمیش مشیط را هدف ۷ حمله موشکی قرار داد. وزارت دفاع عربستان اعلام کرده بود که با موفقیت موشکها را رهگیری و نابود کرده است.
بوریس جانسون، وزیر خارجه و پنی موردانت (Penny Mordaunt)، وزیر امور توسعه بینالمللی بریتانیا با صدور بیانیه مشترکی از جمهوری اسلامی خواستند از صدور سلاح به یمن خودداری کند.
بیشتر بخوانید: