دومین گروه از مخالفان مسلح بشار اسد، رئیس دولت دمشق پس از دستیابی به توافق خروج با میانجیگری روسیه غوطه شرقی را ترک میکنند.
گروه «فیلق الرحمن»، یکی از دو گروه شورشی باقیمانده در غوطه شرقی جمعه ۲۳ مارس / سوم فروردین اعلام کرد که با دولت برای خروج اعضای خود و خانوادههایشان و انتقال آنها به ادلب در شمال غرب سوریه به توافق رسیده است.
این گروه در بیانیه خود گفت که توافق بهدستآمده با میانجیگری روسیه اجازه خروج فوری بیماران و مجروحان از منطقه مورد محاصره این گروه در غوطه شرقی را فراهم کرده است. این بیانیه افزوده است که دمشق امنیت آنهایی را که خواستار باقیماندن در غوطه شرقی هستند، تضمین کرده است.
به علاوه، فیلق الرحمن و دولت سوریه بر طبق این توافق، اسرای جنگی یکدیگر را مبادله میکنند. پلیس نظامی روسیه نیز پس از خروج شورشیان به مناطق تحت کنترل آنها همچون عربین، زملکا، عین ترما و جوبر اعزام خواهد شد.
تلویزیون دولتی سوریه اعلام کرده است که خروج این شبهنظامیان ۹ صبح شنبه به وقت محلی آغاز میشود. بر اساس این توافق، ۷۰۰۰ تن از غوطه شرقی خارج میشوند.
پیش از این گروه، شورشیان احرارالشام با دستیابی به توافقی مشابه، روند خروج از شهر حرستا در غوطه شرقی را آغاز کرده بودند. آنها نیز به استان ادلب که تحت کنترل مخالفان است، منتقل میشوند.
پیروزی به قیمت جان صدها غیرنظامی
سربازان سوری پس از سوارشدن آخرین گروه اعضای احرار الشام بر اتوبوسها، جمعهشب با شلیک تیر هوایی به پایکوبی پرداختند.
پیشرویهای ارتش سوریه و شبهنظامیان شیعه تحت حمایت ایران در این منطقه باعث شده بود تا غوطه شرقی عملاً به سه ناحیه تقسیم شود: دوما، حرستا و باریکهای در جنوب این منطقه.
این سه ناحیه هر یک در دست یکی از گروههای شورشی بود. اما اکنون جیش الاسلام به عنوان نیرومندترین گروه شورشی غوطه و آخرین گروه بازمانده در آن کنترل دوما، بزرگترین شهر را در دست دارد. دوما در محاصره نیروهای سوری است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه گفته است که هواپیماهای جنگی روز جمعه به دوما هم حمله کردهاند و نیروهای جیشالسلام و رژیم سوریه با یکدیگر درگیر شدهاند.
اسد با خروج فیلق الرحمن از غوطه در آستانه بزرگترین پیروزی بر مخالفان پس از بازپسگیری حلب در دسامبر ۲۰۱۶ قرار گرفته است. هر دو «پیروزی» به قیمت بمباران گسترده این مناطق، کشتار غیرنظامیان و تخریب وسیع ساختمانها و محاصره طولانیمدت و محرومماندن جمعیت این مناطق از دسترسی به غذا و امکانات بهداشتی و دارویی به دست آمد.
به گزارش «دیدهبان حقوق بشر سوریه»، یک گروه ناظر بر جنگ سوریه، در عملیات بازپسگیری غوطه شرقی که از ۱۸ فوریه با بمباران شدید این مناطق آغاز شد، بیش از ۱۶۰۰ غیرنظامی جانشان را از دست دادند.