بعد از آنکه روز گذشته حمید بقایی به اتهام دخل و تصرف در ۳,۵ میلیون یورو پولی که سپاه پاسداران برای سران کشورهای آفریفایی در نظر گرفته بود راهی زندان شد، طرفداران رئیس سابق جمهوری اسلامی جبهه تازه‌ای را گشوده‌اند: تردید در انگیزه اصلی سپاه قدس برای حضور در سوریه و قهرمان‌زدایی از قاسم سلیمانی.

محمود احمدی‌نژاد و بشار اسد: دوستی ابدی با سوریه؟

حمید بقایی، معاون اجرایی محمود احمدی‌نژاد سه‌شنبه ۲۲ اسفند برای گذراندن دوره محکومیت ۱۵ ساله خود بازداشت و روانه زندان شد. او متهم است به اینکه بخشی از ۳,۵ میلیون یورویی را که سپاه قدس برای کمک به سران کشورهای آفریقایی در نظر گرفته بود، اختلاس کرده.

یک روز بعد از بازداشت بقایی، یکی از فعالان دانشجویی و از طرفداران پر و پا قرص محمود احمدی‌نژاد در سایت “دولت بهار” پرسش تازه‌ای را مطرح کرده است:

« مگر گفته نمی‌شد حضور نظامیان و نیروهای مردمی ایران در سوریه برای دفاع از حرم اهل بیت است؟ آیا سوریه باید هزینه دفاع ایرانی‌ها از اعتقادات خود را بپردازد؟ یا مگر بیان نمی‌شود که اگر با داعش در سوریه نمی‌جنگیدیم فردا روزی باید در کرمانشاه و همدان و تهران مقابل آنها می‌ایستادیم؟ خب! دخل و خرج دفاع از امنیت ایران را باید دولت و ملت سوریه بدهند؟ باید با صادرات فسفات سوریه هزینه‌های اعتقادی و امنیتی خود را پرداخت کنیم؟»

۲۸ بهمن سال جاری رحیم صفوی، مشاور نظامی علی خامنه‎ای گفته بود که ایران می‌بایست مبالغی را که صرف جنگ سوریه کرده پس بگیرد.

خبرگزاری‌های داخلی ایران در آن زمان گزارش داده بودند که رحیم صفوی اعلام کرده حکومت بشار اسد این آمادگی را دارد که از منابع نفت و گاز و فسفات سوریه بدهی خود به ایران را بپردازد. در همان حال مشاور نظامی خامنه‌ای یادآوری کرده بود که «هم‌اکنون سهم ایران از معادن فسفات سوریه» در حال صدور به این کشور است.

سوریه از نظر صدور فسفات، رتبه نهم در جهان را دارد و ۱,۶ درصد از نیاز جهان به فسفات را تأمین می‌کند. در هفت سالی که جنگ سوریه ادامه دارد، ایران برای کمک به بشار اسد از هیچگونه کمک‌ تسلیحاتی، نظامی، مالی و تجاری دریغ نکرده است. در اعتراض‌های سراسری دی ۹۶ معترضان خواهان خروج ایران از سوریه شده بودند.

جسی شاهین، سخنگوی دفتر نماینده سازمان ملل در امور سوریه اعلام کرده که سازمان ملل تخمین می‌زند جمهوری اسلامی ایران سالانه ۶ میلیارد دلار در سوریه هزینه می‌کند. این رقم برابر است با نیمی از بودجه‌ای که در سال‌های گذشته به یارانه‌ها اختصاص داده شده بود و مجموع این رقم در سال‌های گذشته تقریباً معادل سه برابر بودجه دفاعی ایران در سال است.

گادی آیزنکوت، فرمانده ستاد کل ارتش اسرائیل در دی سال جاری هم‌زمان با اعتراض‌های سراسری اعلام کرده بود که سپاه قدس در حال حاضر دو هزار نیروی ایرانی، ۱۰ هزار نیروی غیر ایرانی و ۸ هزار نیروی حزب‌الله لبنان را به خاک سوریه اعزام کرده است.

با بالا گرفتن انتقادات از هزینه‌های مداخله ایران در جنگ سوریه، قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس گفته که حضور ایران در سوریه به دلیل منافعی است که ایران در این کشور دارد.

حمید بقایی، پیش از آنکه راهی زندان شود، در نامه‌ای به قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس را تلویحاً متهم کرده بود که «بدون حساب و کتاب و رعایت قوانین و مقررات، اموال بیت‌المال را در اختیار افراد فاقد مسئولیت قانونی» قرار می‌دهد.

پیش از این محمود احمدی‌نژاد و طرفدارانش از عملکرد قوه قضائیه و نفوذ برادران لاریجانی در سیاست ایران انتقاد کرده بودند. رئیس سابق جمهوری اسلامی هم در نامه‌ای به علی خامنه‌ای خواهان برکناری سران قوا و برگزاری انتخابات آزاد بدون «مهندسی» شورای نگهبان شده بود. به این فهرست اکنون قهرمان‌زدایی از قاسم سلیمانی را هم باید افزود.

 بیشتر بخوانید: