دادگاه بینالمللی بررسی قتل رفیق حریری، تقاضای تبرئه وکلای مدافع یکی از متهمان، به نام حسین حسن عنیسی، که منتسب به حزبالله است را رد کرد. همزمان در ماه مارس سه قدرت اروپایی در ایتالیا در چارچوب مکملهای برجام درباره حزبالله لبنان گفتوگو میکنند. یکی از متهمان پرونده قتل رفیق حریری از نزدیکان عماد مغنیه است. دادگاه بینالمللی میگوید عملیات ترور رفیق حریری با دقت نظامی انجام شده.
دیوید ره، قاضی این دادگاه ویژه لبنان که به ابتکار سازمان ملل در لاهه برای بررسی قتل نخستوزیر سابق لبنان، رفیق حریری، برگزار میشود، گفت که قتل حریری عملیاتی تروریستی بود، و این عملیات بدون هیچ شک و شبههای به دست گروهی پیچیده با دقتی نظامی طراحی و تمرین و اجرا شده بود.
بنا بر اعلام ژانت نوسورثی، یکی دیگر از قضات این دادگاه، دادستان پرونده، «شواهد کافی» را برای صدور رأی محکومیت حسین حسن عنیسی ارائه کرده است. صحت مدارک و شواهد علیه عنیسی – که غالباً مبتنی بر دادههای ضبط شده روی تلفن همراه و سیمهای کارتهای استفاده شده در عملیات اند—از جانب دادگاه تأیید شده است.
عنیسی در این پرونده با پنج اتهام اساسی روبرو است. از جمله اتهامات او استخدام یک اسلامگرا لبنانی، به احمد ابو عدس، و کمک به او برای ضبط یک نوار ویدئویی دروغین است که در آن یک گروه خیالی بنیادگرا مسئولیت انجام عملیات ترور را به عهده میگیرد. آنها این نوار را برای انتشار در اختیار تلویزیون الجزیره قرار میدهند. آنها، همچنین چند دقیقه بعد از عملیات، به نام این گروه خیالی و برای اعلام قبول مسئولیت ترور، تماسی تلفنی با خبرگزاری رویترز برقرار میکنند.
برای اولین بار در تاریخ خاورمیانه است که متهمان یک ترور سیاسی به دادگاه بینالمللی کشیده میشوند. این دادگاه که به طور رسمی در اول مارس ۲۰۰۹ آغاز به کار کرد، درعین حال، مقید به اعمال قوانین جزائی کشور لبنان است.
سه متهم دیگر پرونده که همراه عنیسی در این دادگاه به طور غیابی محاکمه میشوند، مصطفی امین بدرالدین، سلیم جمیل عیاش، اسد حسن صبرا هستند.
مصطفی امین بدرالدین، معروف به «الیاس صعب»، از فرماندهان ارشد حزب الله لبنان بود که در ۱۳ ماه مه ۲۰۱۶ در اثر انفجاری در نزدیکی فرودگاه نظامی دمشق کشته شد.
او که گفته میشود «مغز عملیات» بوده، برادر همسر عماد مغنیه، بود از فرماندههای نظامی ارشد حزب الله بود که در ۱۲ فوریه ۲۰۰۸ در انفجاری در دمشق ترور شد.
بدرالدین، در سال ۱۹۸۳ همراه با ۱۷ تن دیگر به اتهام عملیات تروریستی علیه سفارت آمریکا در کویت بازداشت شد. او البته همراه با دیگر بازداشتشدگان در سال ۱۹۹۰ به لبنان گریخت.
هر چهار متهم منتسب به حزبالله لبنان هستند. حزب الله اما با رد هر گونه دخالت در ارتباط با ترور رفیق حریری، مدعی است که اسرائیل این عملیات را انجام داده است.
دبیر کل حزبالله لبنان، پیشتر این دادگاه بینالمللی را «سیاسی و غیرحرفهای» خوانده و گفته بود نه ۳۰ روز، نه ۳۰ سال و نه ۳۰۰ سال آنها نمیتوانند این افراد را دستگیر کنند.
بیشتر بخوانید: