نرگس حسینی، یکی از دختران خیابان انقلاب، امروز شنبه پنجم اسفند به سه اتهام محاکمه شد که مهم‌ترین آن «تشویق به فساد» بود. او با دو اتهام دیگر هم روبه‌رو شد: «عدم رعایت حجاب شرعی» و «تظاهر به عمل حرام».

مریم شریعتمداری که روز چهارشنبه سوم اسفند از روی جعبه مخابراتی به پایین پرت شد، در زندان است در حالی که پایش آسیب دیده و آنتی‌بیوتیک به او داده نشده است. گفته می‌شود که مادر او میترا جمشیدزاده هم همراه او در بازداشت است.

تصویری که با شرح «لحظه بازداشت نرگس حسینی» در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد

نسرین ستوده که امروز به عنوان وکیل در دادگاه نرگس حسینی شرکت کرده به زمانه گفته است: «من و همکارم دفاعیات را ارائه دادیم، طبق قانون من امیدوارم که تبرئه شود.»

نسرین ستوده گفته که قابل پیش بینی نیست که چه حکمی برای موکلش صادر می‌شود. او همچنین ضمن تاکید بر ایتکه نمی‌توان پیش‌بینی کرد که آیا برخوردهای قضایی با پرونده معترضان به حجاب اجباری تشدید خواهد شد یا نه، گفته: «اما اینکه پرونده شاپرک به دادسرای امنیت در مجاور زندان اوین رفته، جای سوال دارد. برداشتن حجاب هیچ جای دنیا مساله سیاسی نیست که در دادسرای سیاسی بررسی شود.»

به گفته خانم ستوده یکی از سه اتهام تفهیم شده به بازداشت‌شدگان معترض به حجاب اجباری، همردیف با دایر کردن خانه فشاد و فحشاست و «تصور من این است که با اینگونه اتهامات می‌خواهند جو را تحت کنترل بگیرند و رعب و وحشت ایجاد کنند وگرنه با هیچ منطق حقوقی این اتهامات قابل توجیه نیست.»

برخی از رسانه‌های تندرو در ایران نیز، در روزهای اخیر با انتشار مطالبی تلاش کرده‌اند زنان ایرانی معترض به حجاب را به ارتباط با کشورهای خارجی، اعتیاد و فساد اخلاقی متهم کنند.

رویارویی نزدیک‌تر حکومت و زنان معترض

از میان ده‌ها زنی که در هفته‌های اخیر به علت اعتراض به حجاب اجباری بازداشت شده‌اند، دست کم نام چهار زن مشخص شده است. مریم شریعتمداری، ٣٢ساله از دانشجویان دانشگاه امیرکبیر آخرین فرد بازداشتی است. یک روز قبل از او شاپرک شجری‌زاده در خیابان قیطریه بازداشت شد.

به گفته نسرین ستوده، وکیل شاپرک شجری‌زاده، او به خانواده‌اش اطلاع داده که در بازداشتگاه وزرا کتک خورده و چندین نوبت هم علی‌رغم میلش به او آمپول زده‌اند. او اکنون به قرچک منتقل شده است. اعظم جنگروی هم زن دیگری است که به دنبال اعتراضی مشابه بازداشت شده است.

نرگس حسینی که امروز محاکمه شد، چند هفته قبل بازداشت و به عنوان دومین دختر خیابان انقلاب شناخته می‌شود. نسرین ستوده گفته که او با سه اتهام، ظاهرشدن بدون حجاب شرعی در معابر، تظاهر به عمل حرام و تشویق به فساد، امروز در دادگاه قضائی ارشاد محاکمه شده است. او که بعد از دستگیری به زندان قرچک منتقل شده بود، با وثیقه ٦٠ میلیون تومانی آزاد شده است.

نیروی انتظامی تهران، جمعه چهارم اسفند اعلام کرد که تشویق زنان به نداشتن حجاب مشمول بند دوم ماده ۶۳۹ قانون تعزیرات خواهد بود که یک تا ۱۰ سال حبس دارد و قابل تبدیل به مجازات جایگزین حبس نیست.

بر اساس ماده ۶۳۹ قانون تعزیرات «کسی که مرکز فساد یا فحشا دایر یا اداره کند» و یا «کسی که مردم را به فساد یا فحشا تشویق نموده یا موجبات آن را فراهم نماید»، به حبس از یک تا ۱۰ سال محکوم می‌شود.

بدین ترتیب نیروی انتظامی مبارزه با حجاب اجباری را که در ایران حاکم است، معادل «فساد و فحشا» دانسته است.

نیروی انتظامی این اقدام را از «جرائم مشهود» دانسته و گفته است «پلیس موظف است با جرم برخورد نماید و شکستن قانون در همه جای دنیا مواجهه پلیس را در پی دارد و اگر نیروی انتظامی با جرم مشهود مقابله نکند، خود مرتکب جرم و تخلف شده و قابل پیگرد قانونی است.»

از این بخش از اطلاعیه پلیس چنین برمی‌آید که اگر یک مأمور انتظامی با تشویق به بی‌حجابی مقابله نکند خود نیز مورد پیگرد قرار خواهد گرفت.

این در حالی است که عبدالله رمضان‌زاده، از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب در حساب توییتر خود در اعتراض به این رفتار پلیس نوشته: «چه کسی و به استناد کدام ماده قانونی به پلیس اجازه پرت‌کردن آن خانم را داده است؟».

در اطلاعیه نیروی انتظامی همچنین آمده است که «تردد و حاضر شدن در معابر و انظار عمومی بدون حجاب شرعی مشمول تبصره ماده ۶۳۸ قانون تعزیرات است که تا دو ماه حبس داشته و قابل تبدیل به مجازات جایگزین حبس بوده و حبس اعمال نمی‌گردد.»

در تبصره ماده ۶۳۸ قانون تعزیرات آمده است: «زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند به حبس از ۱۰ روز تا دو ماه و یا از ۵۰ هزار تا ۵۰۰ هزار ریال جزای‌ نقدی محکوم خواهند شد.»

نسرین ستوده اما گفته: «موکل من نرگس حسینی بدون حجاب شرعی نبوده است. او لباس زمستانی بر تن داشته و بدن او پوشیده بوده است. اگر موکلم از این اتهام تبرئه شود، از اتهام بعدی یعنی تظاهر به عمل حرام هم مبرا خواهد شد.»

روز پنج‌شنبه در شبکه‌های اجتماعی تصاویری منتشر شد که نشان می‌داد مأموران امنیتی جعبه مخابرات واقع در خیابان انقلاب تقاطع وصال را به شکلی تغییر داده‌اند که کسی نتواند روی آن بایستد. این جعبه مخابرات مکانی است که نخستین بار ویدا موحد، زن معترض به حجاب اجباری با تکه چوبی که شال خود را بر آن آویخته بود، رویش ایستاد و به مکانی نمادین تبدیل شد.

انتشار عکس‌های این جعبه مخابرات واکنش‌های زیادی در افکار عمومی و حتی در میان برخی چهره‌های سیاسی و اجتماعی برانگیخت، از جمله، سیدمحمود رضوی، از مشاوران محمدباقر قالیباف در انتخابات ریاست‌جمهوری، با انتشار تصویر تغییر شکل جعبه‌های مخابراتی در توییتر خود نوشت: «با این جنس تصمیمات به دشمنی آمریکا، اسرائیل، ری_استارت، داعش، آمدنیوز و امثالهم احتیاجی نیست، مسئولین خودشان کفایت می‌کنند.»

محمدرضا زائری، روحانی منتقد نزدیک به اصولگرایان هم در صفحه اینستاگرام خود با انتشار همین تصویر نوشت: «پاک‌کردن صورت‌مسئله ساده‌ترین و آسان‌ترین و بدیهی‌ترین و رایج‌ترین و بهترین…ترین شیوه مدیریت!» او در ادامه همین پست با هشتگ جوشکاری نوشته بود: «مگه اصلا مشکلی وجود دارد؟ کی؟ کجا؟»

پیش از این مسئولان حکومتی چنان وانمود می‌کردند که حرکت اعتراضی زنان اهمیتی ندارد و آن را مخالفان جمهوری اسلامی بزرگ می‌کنند.