وزیر خارجه آمریکا پنجشنبه ۱۵ فوریه/ ۲۶ بهمن برای سفری دو روزه وارد ترکیه شد. گفت‌وگوهای رکس تیلرسون با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه پشت درهای بسته کاخ آکسارای به مدت بیش از سه ساعت ادامه داشت. اهمیت این دیدار در کنفرانس امنیتی مونیخ که شنبه ۱۷ فوریه برگزار می‌شود، آشکار می‌گردد.

۱۶ فوریه، آنکارا: رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا

روابط دو کشور به دلیل بحران سوریه تیره‌تر از هر زمان دیگری‌ست. دو روز پیش از سفر تیلرسون به ترکیه و در آستانه برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ، اردوغان، در سخنانی که در جمع نمایندگان حزب عدالت و توسعه در پارلمان این کشور ایراد کرد، اعلام کرد که تصمیم ترکیه برای ادامه عملیات در شمال سوریه به تصمیم آمریکا برای ادامه حمایت مالی از کردهای شمال سوریه بستگی دارد. اردوغان آمریکا را تهدید کرده بود که اگر از حمایت از کردهای سوریه دست بر ندارد از «سیلی عثمانی» نصیب می‌برد.

همزمان با ورود تیلرسون به آنکارا، بکیر بوزداغ، معاون نخست وزیر ترکیه از آمریکا خواست تا دست از حمایت از گروه حزب کارگران کردستان ترکیه و حزب اتحاد دموکراتیک بردارد.

از آنچه که در گفت‌وگوی سه ساعته تیلرسون با اردوغان گذشت، اطلاعاتی به بیرون درز نکرده است. وزارت خارجه آمریکا اعلام  کرده که تیلرسون و اردوغان درباره دستيابی به یک راه سودمند دوجانبه برای بهبود روابط واشنگتن- آنکارا، «گفت وگویی سازنده و صریح» داشتند.

دفتر ریاست جمهوری ترکیه هم گفته است، رجب طیب اردوغان در این دیدار الویت‌ها و انتظارات خود را درباره سوریه، مبارزه با تروریسم و سایر مسایل منطقه‌ای بیان کرده.

هم‌زمان با سفر تیلرسون به آنکارا، شامگاه گذشته اجلاس ناتو در بروکسل هم به پایان رسید.

نورالدین جانیکلی وزیر دفاع ترکیه، در اجلاس ناتو به جیمز متیس، وزیر دفاع ایالات متحد آمریکا گفت که نیروهای کرد موسوم به یگان‌های مدافع خلق باید از نیروی‌های سوریه دموکراتیک خارج شوند. جانیکلی در جمع خبرنگاران گفت که او ادعای جیمز متیس مبنی بر اینکه بیشتر نیروهای سوریه دموکراتیک عرب‌تبار هستند را رد می‌کند: «این نیروها تماماً زیر کنترل یگان‌های مدافع خلق هستند.»

جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا در جمع خبرنگاران با تأیید این موضوع که دو کشور با هم اختلافاتی دارند، گفته بود:

«فکر می‌کنم با این‌حال به تفاهم برسیم. در یک جنگ، ممکن است بدیل‌های بدی مطرح شود. اما ما به همکاری‌مان ادامه می‌دهیم و منافع مشروع آن‌ها را هم در نظر می‌گیریم.»

ترکیه ۲۰ ژانویه سال جاری با عملیات نظامی «شاخه زیتون» به عفرین در شمال سوریه حمله کرد. ترکیه اعلام کرده که این عملیات تا مرز عراق هم ممکن است گسترش یابد. در همان حال خبرهای تأیید نشده‌ای از توافق دمشق با کردهای شمال سوریه برای استقرار در عفرین منتشر شده است.

بیشتر بخوانید: