معلمان اقلیم کردستان عراق برای چندمین بار دست به اعتراض زدند. حقوق آنها نصف شده است و دولت مرکزی حتی این حقوق کمشده را نیز پرداخت نکرده است.
تجمع اعتراضی معلمان اقلیم کردستان روز سهشنبه ۶ فوریه / ۱۷ بهمن در سلیمانیه برگزار شد. آنها خواستههای خود با شعارهایی که در دست داشتند بیان کردند. از جمله این شعارها: «وعدههای عبادی کجاست، تا کی ما باید صبر کنیم؟»، «رقابت سیاسی و معیشت مردم را از هم جدا کنید»، «تحریمها علیه مردم را متوقف کنید»، «بازی کردن با زندگی کارمندان خیانت است».
دولت مرکزی عراق و دولت اقلیم کردستان بر سر تقسیم بودجه به بنبست رسیدهاند. بانک مرکزی عراق روز پنجشنبه گذشته ۲۱۰ میلیون دلار به شعبه خود در اربیل انتقال داده است، اما دولت اقلیم کردستان میگوید آنها نمیدانند که این وجوه برای چه بود.
وزارت دارایی کردستان توضیح داده است که آنها هیچ رابطه مستقیم و قدرتمندی با شعبه اربیل بانک مرکزی عراق ندارند.
حیدر عبادی، نخستوزیر عراق گفته است که حقوق کارکنان اقلیم کردستان را بررسی و پس از آن مبلغی را به صندوقهای پول واریز خواهند کرد. او همچنین افزوده است که خدمات ضروری مانند بهداشت، آموزش و پرورش، زیرساختها و برخی نهادهای امنیتی اولین بخشهایی هستند که حسابرسی خواهند شد.
معلمان معترض هم دولت مرکزی و هم دولت اقلیم کردستان را در پیگیری خواستههایشان مورد انتقاد قرار دادهاند.
یکی از معترضان به خبرگزاری رووداو کردستان گفت: «ما احساس میکنیم که عبادی با احساسات ما بازی میکند؛ درست مثل دولت اقلیم کردستان.»
یکی دیگر از معلمان گفت: «خطاب ما به عبادی است زیرا او وعده داده که حقوق کارمندان و معلمان را میپردازد. او هم مانند دولت اقلیم کردستان با حقوق و روح معلمان بازی میکند.»
یکی از نمایندگان معلمان معترض معتقد است که «این وضعیت اقتصادی و سیاسی نامطلوب ناشی از سوء مدیریت و سیستم حکومتی بد، فساد و منافع شخصی مسئولان منطقه کردستان است.»
بهگفته او، این حرکت اعتراضی پنجاه و یکمین تظاهرات مسالمتآمیز معلمان از زمان قطع پرداخت دستمزد آنها توسط بغداد و سپس کاهش حقوق آنها توسط دولت اقلیم کردستان به تقریباً ۵۰ درصد، بهعنوان تدبیر در قبال تصمیم دولت مرکزی است.
معترضان از دولت مرکزی خواستهاند تا هر چه سریعتر به وضعیت معیشتی معلمان رسیدگی کند. آنها همچنین از مردم کردستان خواستند تا سکوت خود را بشکنند و علیه چنین اقداماتی دست به اعتراض مسالمتآمیز بزنند.
دولت اقلیم کردستان در سال ۲۰۱۶ به عنوان بخشی از اقدامات ریاضت اقتصادی ناشی از کاهش قیمت نفت و کاهش بودجه عراق دستمزدها را کاهش داد. این اقدامات منجر به ماهها تظاهرات اعتراضی در منطقه کردستان، به ویژه در استانهای سلیمانیه و حلبچه شد.
از زمانی که نیروهای عراقی و شبهنظامیان شیعه حشد شعبی، کنترل کرکوک و دیگر مناطق مورد اختلاف کردها و دولت مرکزی را در ماه اکتبر به دست گرفتند، دولت اقلیم اعلام کرد که درآمد آن تقریباً نصف شده است.
نمایندگان احزاب کردی در پارلمان عراق از عبادی خواستند تا توصیه صندوق بینالمللی پول در مورد سهم بودجه را دنبال کند.
معلمان ناراضی در اعتراض به وضع معیشتی خود سال گذشته بیش از سه ماه مدارس را تعطیل کردند. آنها میگویند با این وضعیت امکان ادامه کار در مدارس وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: