دیوان عالی کشور بار دیگر حکم اعدام احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی ساکن سوئد را تایید کرد. وکیل مدافع او در بلژیک گفته است مجازات اعدام این زندانی سیاسی قطعی شده است. زهیر شیحوی روز ۲۴ ژانویه/ پنجم بهمن، از تعلیق این حکم و آغاز تحقیقات قضایی بیشتر درباره این پرونده از سوی دیوان عالی کشور خبر داده بود.
به دنبال انتشار خبر تایید دوباره حکم اعدام احمدرضا جلالی، مارگوت والستروم، وزیر خارجه سوئد، با انتشار یادداشتی از احضار سفیر جمهوری اسلامی خبر داده است.
به گزارش رادیو سوئد، وزیر خارجه سوئد در واکنش به این ماجرا نوشته است: «سوئد خواهان لغو حکم اعدام احمدرضا جلالی است و بارها همراه سایر اعضای اتحادیه اروپا به روشنی به این حکم اعتراض کرده است. این موضوع بار دیگر امروز به بالاترین مقامات ایران منعکس میشود.»
وکیل مدافع احمد رضا جلالی در بلژیک هشدار داده که با توجه به تایید دوباره حکم اعدام این زندانی سیاسی در دیوان عالی جمهوری اسلامی، ممکن است این حکم هر لحظه به اجرا گذاشته شود.
احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر مدیریت بحران و حوادث غیرمترقبه، دارای اقامت دائم سوئد است و در موسسه کارولینسکا سوئد مشغول پژوهش بوده است. جلالی با دانشگاه پیمونت شرقی در نوارای ایتالیا نیز همکاری داشته است.
او حدود دو سال پیش در جریان یک سفر به ایران بازداشت و زندانی شد.
حکم اعدام او پیشتر یک بار با وجود مخالفتهای بینالمللی در دیوان عالی کشور تایید شده بود: حکم اعدام احمدرضا جلالی علیرغم مخالفتهای بینالمللی تأیید شد
بر اساس اخبار و گزارشهای منتشر شده احمدرضا جلالی در آوریل ۲۰۱۶/ اردیبهشت ۹۵ به دنبال سفر به ایران بازداشت شد. او که به دعوت دانشگاه تهران و دانشگاه شیراز برای شرکت در کارگاه مدیریت بحران به ایران سفر کرده بود، برای هفت ماه در انفرادی نگهداری شد تا اینکه در تاریخ ۲۱ اکتبر سال گذشته/ ۳۰ مهر سال جاری، حکم اعدامش به اتهام «جاسوسی» و «افساد فیالارض» به وکیلش ابلاغ شد. اتهام جاسوسی به احمدرضا جلالی بر اساس ادعای دست داشتن او در قتل دو دانشمند اتمی ایران مطرح شده است.
او بارها اتهامات وارد شده به خود را نادرست خوانده و در ماه دسامبر سال گذشته در نامهای به صادق لاریجانی، رییس قوه قضاییه، هر گونه تماس و همکاری با «موساد» (سازمان اطلاعات و وظایف ویژه اسرائیل) را رد کرده است. او در این نامه نوشته است: «هیچگاه در مراحل مختلف تشکیل پرونده و در جریان محاکمه کوچکترین سندی دال بر چنین ارتباطی ارائه نشده است.»
سازمانهای حقوق بشری و نهادهای وابسته به سازمان ملل در گزارشهای متعدد، شیوه رسیدگی به اتهامات وارد شده به احمدرضا جلالی را دارای ایرادهای اساسی و بنیادین دانستهاند و محاکمه او را به دلیل ارتکاب تخلفات فراوان در روند تشکیل پرونده، غیرعادلانه خواندهاند.
در یکی از این گزارشها سازمان عفو بینالملل پس از صدور حکم اعدام برای جلالی در بیانیهای اعلام کرد اعترافهای این پژوهشگر به «اعمالی که مرتکب نشده»، تحت شکنجه و فشار روحی صورت گرفته است.
همچنین ۷۵ برنده جایزه نوبل در رشتههای مختلف نیز از جمهوری اسلامی خواستهاند احمدرضا جلالی را آزاد کند.
- در همین زمینه
قطعا حکام ایران درخواستی از دولت سوئد
دارند و مانند سایر گروگانگیری ها در ایران
چنانچه به هدف مطلوبشان برسند ، فورا
و بی سر و صدا ایشان را رها می کنند .
اما به نظر می آید سوئد – بر خلاف بسیاری
از دول غربی – کوتاه نیامده و وارد معاملهء
پشت پرده با ج.ا. نمی شود . هم از این
روست که جامعهء بین المللی بشدت نگران
جان این پزشک است .
کوین / 06 February 2018