مقابله با آلودگی هوا در کلانشهرهایی مانند تهران یا صنعت خودروسازی؟ با اجرای قانون هوای پاک، استانداردهای تولید خودروهای داخلی می‌بایست با استانداردهای خودروسازان غربی بیش و کم یکسان شود. رئیس انجمن خودروسازان می‌گوید در این صورت تولید ۸۰۰ هزار دستگاه خودرو در ایران متوقف می‌شود.

۱۷ فروردین ۹۶: حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی هنگام افتتاح خط تولید سمند در سمنان، با سرمایه بخش خصوصی

شرکت کنترل کیفیت هوا اعلام کرده که خودروها بیش از ۴۸ درصد و موتورسیکلت‌ها بیش از ۲۲ درصد از منابع آلودگی هوای کلانشهرهایی مانند تهران را به عهده دارند. در چارچوب قانون هوای پاک، استاندار تولید خودروهای داخلی از ۵۲ مورد به ۸۵ مورد ارتقا پیدا کرده است. رئیس انجمن خودروسازان می‌گوید چنانچه استانداردهای ۸۵گانه خودرو اجرا شود، حداقل تولید ۸۰۰ هزار خودرو از جمله تولید پراید، سمند، ۴۰۵، تندر۹۰، ساندرو و سراتو  متوقف خواهد شد.

احمد نعمت‌بخش رئیس انجمن خودروسازان چهارشنبه ۴ بهمن به خبرگزاری تسنیم گفته است:

«ما سالانه حدود یک‌ میلیون و ۴۰۰هزار دستگاه خودروی سواری تولید می‌کنیم که توقف ۸۰۰ هزار دستگاه به‌طور حتم آسیب‌های جدی به صنعت قطعه‌سازی کشور وارد خواهد کرد.»

به گفته رئیس انجمن خودروسازان قرار است جلساتی با وزیر صنعت، معدن و تجارت و برخی مسئولان برگزار شود، با این امید که اجرای استانداردهای مورد نظر شورای عالی استاندارد در تولید خودرو به تعویق بیفتد.

بر اساس مصوبه شورای عالی استاندارد از ۱ دی ۹۶، ۹ استاندارد جدید در تولید خودروهای داخلی اجرایی شده و دو استاندارد دیگر هم از ۱ تیر ماه ۱۳۹۷ به اجرا گذاشته می‌شود.

عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست سه روز قبل در حاشیه جلسه کارگروهی که برای کاهش آلودگی هوا تشکیل شده بود اعلام کرد که بیش از دو سوم آلودگی هوای تهران در فصل سرما ناشی از اتومبیل‌ها و خودروهای فرسوده است. حسن روحانی، رئیس جمهور اسلامی هم در گفت‌وگو با صدا و سیما از برنامه دولت برای جایگزینی خودروها و به ویژه کامیون‌های فرسوده خبر داده بود. روزانه در ایران ۵ هزار دستگاه خودرو تولید می‌شود و تنها در دو گروه بزرگ خودروسازی ایران یعنی ایران‌خودرو و سایپا ۱۱۰ هزار نفر کار می‌کنند. در بخش صنعت قطعه‌سازی و خودرو در مجموع ۳۹۰ هزار نفر، در بخش تامین مواد اولیه خودرو ۳۸۰ هزار نفر و در بخش نمایندگی خودروسازان و خدمات پس از فروش حدود ۸۵ هزار نفر مشغول کارند. با این تفاصیل ۸۵۵ هزار نفر در ایران در صنعت خودروسازی کار می‌کنند. هوای آلوده یا اشتغال؟

ایران توانایی تولید خودروهای برقی و هیبریدی را ندارد و برخلاف کشورهایی مانند چین، بریتانیا، فرانسه و ایتالیا مشوق‌هایی هم برای استفاده از این خودروها در نظر نگرفته است.

مهدی مقدسی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی روز گذشته در گفت و گو با اعتمادآنلاین از افزایش تعرفه خودروهای برقی و هیبریدی خبر داده و گفته بود:

«خودروهای برقی و هیبریدی تاثیر مثبتی بر کاهش آلودگی هوا دارند. اما چون زیرساخت‌های تولید آن‌ها در کشور فراهم نیست و به قیمت تمام شده آن هم یارانه تعلق نمی‌گیرد، عملاً قیمت تمام‌شده خودروهای برقی بالاست. حتی اگر بتوانیم آنها را در داخل کشور تولید کنیم.»

 سال گذشته که صنعت خودروسازی ایران با رکود مواجه شد، سپاه پاسداران هم فرصت را غنیمت شمرد و سهام گروه خودروسازی بهمن را به بخش خصوصی واگذار کرد. در فروردین سال جاری هم حسن روحانی اولین خط تولیدات ایران خودرو با سرمایه‌گذاری و مدیریت بخش خصوصی را در سمنان افتتاح کرد. با اجرای استانداردهای تازه خودرو سرمایه‌گذاران بخش خصوصی رغبت خود به سرمایه‌گذاری در صنعت خودروسازی ایران را از دست می‌دهند.

دفتر رهبر جمهوری اسلامی با صدور اطلاعیه‌ای در سال ۱۳۸۹ رسماً اعلام کرده بود که سهمی از قیمت تعیین شده خودروها به نهاد رهبری تعلق ندارد.