مولود چاووش‌اوغلو، وزیر خارجه ترکیه شنبه ۲۰ ژانویه / ۳۰ دی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی T24 این کشور از احضار سفرای ایران، روسیه و آمریکا برای اطلاع‌رسانی عملیات عفرین به این دولت‌ها خبر داد.

شبه‌نظامیان ارتش آزاد سوریه در شمال حلب، تل مالد، شنبه – عکس: afp

چاووش‌اوغلو همچنین گفت که آنکارا دولت سوریه را به عنوان یکی از اعضای سازمان ملل از طریق نامه در جریان عملیات ترکیه در عفرین قرار داده است.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه شنبه از آغاز عملیات نظامی «روی زمین» در عفرین سوریه خبر داد و شهر منبیج (منبج) را هدف بعدی اعلام کرد. ارتش ترکیه نیز پس از آن با انتشار بیانیه‌ای شروع این عملیات را که «شاخه زیتون» نامیده شده، اعلام کرد. شبه‌نظامیان «ارتش آزاد سوریه» که تحت حمایت ترکیه قرار دارند، نیروی زمینی اصلی در این عملیات را تشکیل می‌دهند.

بنعلی ییلدریم، نخست‌وزیر ترکیه نیز گفت که جنگنده‌های ترکیه پشتیبانی هوایی از نیروهای ارتش آزاد را آغاز کرده اند.

آنکارا دلیل اصلی این حمله را هدف قراردادن «یگان‌های مدافع خلق» (ی پ گ)، شاخه نظامی حزب چپ‌گرای «اتحاد دموکراتیک» کردهای سوریه در منطقه عفرین عنوان کرده است. ترکیه حزب کارگران کردستان (پ ک ک) را حزبی تروریستی می‌داند و ی پ گ را نیز شاخه این حزب در سوریه قلمداد می‌کند و خطری برای امنیت ملی خود.

عفرین یکی از کانتون‌های خودمختار تحت کنترل کردها در شمال سوریه و غربی‌ترین کانتون بین کانتون‌های سه‌گانه (عفرین، جزیره و کوبانی) است.

ترکیه پس از آن خبر از قصدش برای حمله به عفرین داد که مقام‌های نظامی آمریکایی اعلام کردند این کشور در تظر دارد یک نیروی نظامی با ۳۰ هزار نفر از یگان‌های مدافع خلق کرد را در مرز ترکیه و سوریه مستقر کند. هرچند این سخنان اندکی بعد از سوی رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا تکذیب شد، اما ترکیه، ایران و سوریه علیه آن موضع گرفتند.

وزارت خارجه روسیه نیز در بیانیه خود درباره عملیات ترکیه در عفرین، آمریکا را به تحریک‌کردن ترکیه متهم کرد.

این بیانیه همچنین از ترکیه خواست تا «خویشتن‌داری» نشان دهد.

ارتش روسیه نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد که پرسنل خود و نیروهای مستشاری نظامی در عفرین را تخلیه کرده است.


در همین زمینه