محمد خاتمی، رئيس‌جمهور پيشين ايران می‌گويد “اگر روزی و روزگاری خارجی بخواهد بيايد و (در ایران) دخالتی انجام ‏بدهد، اصلاح‌طلب و غيراصلاح‌طلب با آن مقابله خواهند کرد.‏”

به گزارش تارنمای محمد خاتمی، وی در جمع جوانان اصلاح‌طلب آذربايجان گفت سخنان فرماندهان نظامی و مقامات اسراييل درباره حمله به ايران “جنگ روانی و بلوف” است اما با اين حال “دارند افکار عمومی را آماده می‌کنند که اگر يک روزی خدايی نکرده ‏بخواهند يک کاری بکنند اين افکار عمومی آماده باشند.‏”

محمد خاتمی افزود: “هم در آمريکا و هم در ايران کسانی هستند که بدشان نمی‌آيد قضيه ‏به خشونت گرائيده بشود و مسأله حادتر بشود.”

رئيس‌جمهور پيشين ايران ابراز اميدواری کرد تا باراک اوباما، رئيس‌جمهوری آمريکا تحت تأثير کسانی که خواهان جنگ هستند، “قرار نگيرد” و در ايران نيز “عقلای قوم” جلوی کسانی را که “نانشان در ‏بحران و خشونت و تنش است و ممکن است از حاد شدن قضيه بدشان نيايد” بگيرند.

به تازگی شماری از مقامات دولت اسرائيل از احتمال حمله نظامی اين کشور به ايران خبر داده‌اند. ايران در واکنش به اين تهديدات لفظی گفته است هرگونه حمله را بدون پاسخ نمی‌گذارد.

“برنامه اتمی و نقشه عليه ايران”
محمد خاتمی گزارش اخير آژانس بين‌المللی انرژی اتمی را که به وجود ابعاد نظامی در برنامه اتمی ايران اشاره کرده است، “نقشه‌ای عليه ايران” توصيف کرد و افزود: “سال ۲۰۰۸ آمريکا گزارش داد که از سال ۲۰۰۳ به اين طرف ايران فعاليت نظامی ‏هسته‌ای ندارد که البته من آن روز رييس‌جمهور نبودم ولی موضع گرفتم که ‏قبل از ۲۰۰۳ هم فعاليت نظامی نبوده، حالا چطور شد در سال ۲۰۱۱ يک دفعه ‏ادعا می‌کنند فعاليت‌ها جهت نظامی پيدا کرده است؟”

محمد خاتمی: هم در آمريکا و هم در ايران کسانی هستند که بدشان نمی‌آيد قضيه ‏به خشونت گرائيده بشود و مسأله حادتر بشود

به گفته وی “پيداست يک فکر بدی پشت اين قضيه است که می‌گويند فعاليت نظامی داريم، می‌‏خواهند فشار را روی ايران زيادتر بکنند البته که رفتار و مواضع و گفتار ما ممکن ‏است اثر هم داشته باشد ولی پيداست يک طرح ديگری است برای فشار. بی‌‌خود ‏می‌گويند ولی می‌گويند.‏”

يوکيا آمانو، مديرکل آژانس بين‌المللی انرژی اتمی، سه‌شنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۰ در تازه‌ترين گزارش خود اعلام کرد درباره “احتمال ابعاد نظامی برنامه هسته‌ای ايران، نگرانی جدی وجود دارد.”

ايران اتهامات مطرح شده در گزارش جديد آژانس را “بی‌اساس، مغرضانه و با هدف سياسی” می‌داند و می‌گويد آمانو به “ابزار” قدرت‌های اتمی تبديل شده و “صلاحيت مدريت بر آژانس را از دست داده است.”

آمريکا، کشورهای اروپايی و اسرائيل، جمهوری اسلامی ايران را متهم می‌کنند که برنامه هسته‌ای خود را در راه دستيابی به سلاح اتمی به‌کار می‌گيرد اما تهران همواره اين اتهام را رد می‌کند و می‌گويد در برنامه اتمی‌اش اهداف صلح‌آميز دارد.

“انتخابات باشکوه، تضمين‌کننده امنيت ايران”
محمد خاتمی در بخش ديگری از سخنانش “آزادی زندانيان سياسی، رفع حصرها و ايجاد فضای باز سياسی” را از جمله پيش‌ شرط‌های حضور مردم در انتخابات دانست.

به گفته وی برگزاری “‏انتخابات باشکوه، بزرگ‌ترين تضمين‌کننده امنيت کشور است.”

نخستين انتخابات سراسری پس از انتخابات جنجالی سال ۱۳۸۸ ايران، ۱۲ اسفند سال جاری برگزار می‌شود. در اين انتخابات نمايندگان دوره نهم مجلس ايران انتخاب می‌شوند.

خاتمی چندی پيش نيز از “آزادی زندانيان سياسی و ايجاد فضای آزاد برای احزاب، پايبندی مسئولان به قانون اساسی و برگزاری انتخاب آزاد و سالم” به‌عنوان سه شرط حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس نهم نام برده بود.

ارائه اين پيش‌شرط‌ها از سوی خاتمی با واکنش جريانات مختلف سياسی روبه‌رو شد و بسياری از فعالان سياسی جريان اصول‌گرا و روحانيون بلندپايه نظام عليه وی موضع‌گيری کردند.

احمد جنتی، دبير شورای نگهبان شرايط محمد خاتمی برای حضور اصلاح‌طلبان در مجلس را “وقاحت” توصيف کرد و گفت که اين افراد “برای هميشه بايد کنار بروند.”

عباس‌علی کدخدايی، سخنگوی شورای نگهبان نيز شنبه ۲۱ آبان‌ماه گفت: “قطعاً کسانی که در فتنه حضور جدی داشتند از مواردی هستند که ما در قانون برای ورود آنان به انتخابات منع داريم.”

مقام‌های جمهوری اسلامی از اعتراضات چند ماهه به نتايج انتخابات رياست جمهوری در سال ۱۳۸۸ به‌عنوان “فتنه” ياد می‌کنند.

همچنین صولت مرتضوی، رئيس ستاد انتخابات مجلس روز چهارشنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۰ به خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) گفت جبهه مشارکت ايران اسلامی، سازمان مجاهدين انقلاب اسلامی و نهضت آزادی ايران از نامزدی در انتخابات مجلس منع شده‌اند.