در حالی که برخی از نمایندگان مجلس از پیگیری وضعیت بازداشت شدگان اعتراضات اخیر در ایران خبر میدهند، هنوز آمار دقیقی از افراد بازداشت شده در دست نیست و با مطرح شدن خبر خودکشی و مرگ تعدادی از دستگیرشدگان، نگرانیها درباره شیوههای خشونت آمیز سرکوب در زندانها تشدید شده است.
محمود صادقی، نماینده مجلس ایران، در گفتوگو با خبرگزاری خانهملت گفته آمارهای متفاوتی از نهادهای مختلف درباره دستگیری دانشجویان به نمایندگان مجلس ارائه شده و نمیتوان آمار دقیقی از بازداشت دانشجویان ارائه کرد.
محمود صادقی آمار کل بازداشتیهای اخیر را حدود سه هزار و ۷۰۰ بازداشتی در سراسر کشور اعلام کرده است.
این نماینده مجلس اعلام کرده که بر اساس آمار دستگاهها و نهادهای مختلف و مراجعات مردمی، تعداد دانشجویان بازداشتی حدود ۴۰ تا ۶۸ نفر تخمین زده میشود که با توجه به آزادی بسیاری از این افراد این آمارها در حال کاهش است.
مقامات حکومت ایران تاکنون به آمار ۹۰ دانشجوی بازداشتی اشاره کردهاند اما برخی از گزارشها حاکی از آن است که این تعداد بیش از ۱۰۰ نفر است.
صادقی گفته مشخصات برخی از افرادی که معلوم نیست چه نهادی آنها را دستگیر کرده، در قالب لیستی به وزارتخانههای اطلاعات، کشور و علوم ارائه شده تا مشخص شود این افراد را کدامیک از نهادهای امنیتی یا انتظامی دستگیر کردهاند و خانواده آنان از بلاتکلیفی خارج شوند.
ابهام در تعداد افراد دستگیر شده و نامشخص بودن تعداد دانشجویان در حالی است که از روز گذشته خبر کشته شدن دستکم سه نفر از بازداشتیهای اعتراضات اخیر منتشر شده است. نهادهای امنیتی دلیل مرگ افراد بازداشت شده را خودکشی اعلام کردهاند.
سینا قنبری جوان ۲۳ سالهای است که خبر مرگ او را محمود صادقی تایید کرده است.
علاوه بر او، وحید حیدری هم که از سوی کلانتری ۱۲ رضوی اراک، مرکز استان مرکزی و به دنبال اعتراضات سراسری اخیر بازداشت شده بود، درگذشته است. نیروی انتظامی استان مرکزی اعلام کرده این شخص به اتهام حمل مواد مخدر بازداشت شده و در بازداشتگاه کلانتری ۱۲رضوی اراک خودکشی کرده است.
نام محسن عادلی نیز به عنوان یکی دیگر از جانباختگان در بازداشتگاهها مطرح شده است و گفته میشود او ۱۱ دی ماه دستگیر شده و بعد از دو روز جسدش را تحویل داده و گفتهاند خودکشی کرده است.
نام برخی از افراد بازداشت شده هم اکنون به عنوان مفقود شده مطرح شده است، از جمله اشکان آبسواران که گفته شده روز دهم دی ماه بازداشت شده و پس از آن در تماس با خانوادهاش گفته در زندان اوین در بازداشت است اما هنگام مراجعه خانواده او، خبری از او به دست نیامده.
پیش از اعلام این نامها محمود صادقی و برخی از مسئولان درباره تکرار حادثه کهریزک در ایران هشدار داده بودند.
از جمله ناهید خداکرمی، عضو شورای شهر تهران گفته بود که مردم نگران تکرار کهریزکاند. او با اشاره به اعتراضات یکی-دو هفته اخیر و «حوادث تلخی» که اتفاق افتاده و دستگیری شهروندان و دانشجویان گفته بود: «بدیهی است با خاطره تلخی که مردم، والدین و بستگان این عزیزان از کهریزک و سرنوشت روح الامینیها دارند، بسیار نگرانند؛ نگرانند که مبادا یک قاضی دیگر، یک نیروی خودسر دیگر یا یک همسلولی اراذل و اوباش اشتباه کند و خدای ناکرده اتفاقی غیر قابل بازگشت حادث شود.»
در جریان اعتراضات سال ۱۳۸۸ تعدادی از بازداشتشدگان که به بازداشتگاه کهریزک در جنوب تهران فرستاده شده بودند، به دلیل ضرب و جرح و وضعیت نامناسب نگهداری در بازداشتگاه جان خود را از دست دادند.
سرکوب معترضان اعتراضات اخیر که با دستگیری فعالان صنفی دانشجویی شدت یافته اما با واکنش نهادهای حقوق بشری مواجه شده و چهار گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل روز جمعه، پنجم ژانویه با اشاره به کشته شدن بیش از ۲۰ نفر در جریان اعتراضات در ایران، روش حکومت ایران در برخورد با معترضان را نگران کننده دانستند.