خبرگزاری دولتی «دانشجویان ایران» (ایسنا) با انتشار یک ویدئو و چندین تصویر مدعی است سی‌و‌سه پل اصفهان نشست کرده است. مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان اما این خبر را تکذیب می‌کند.

تصویر منتشرشده از انحراف بدنه غربی سی‌و‌سه پل – ایسنا

خبرگزاری دولتی «دانشجویان ایران» (ایسنا) شنبه دوم دی‌ماه در گزارشی تأیید کرد که بدنه غربی سی‌و‌سه پل اصفهان به دلیل نشست دچار انحنا شده است.

پس از آن فریدون الهیاری، مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان به خبرگزاری «فارس»، وابسته به سپاه پاسداران گفت که فرونشستی رخ نداده و انحنای پل از قدیم وجود داشته است.

عوامل آسیب‌رسان به سی‌و‌سه پل

نگرانی از آسیب‌دیدن سی‌و‌سه پل در چند سال اخیر شدت گرفته بود، اما مسئولان آن را بی‌پایه می‌دانستند و می‌گفتند که پل‌های اصفهان در حال پایش و محافظت دائمی هستند.

این نگرانی‌ها بر دو اساس بود: خشکسالی و خشک‌ترشدن رودخانه زاینده‌رود، و نیز عبور خط مترو از زیر آن. اکنون کارشناسان نشست این اثر تاریخی‌ـ‌فرهنگی مهم شهر اصفهان را با این دو عامل مرتبط می‌دانند.

از آنجا که مقاومت ساروج، یکی از مصالح اصلی به کار رفته در ساختن سی‌و‌سه پل به وجود آب و رطوبت وابسته است، خشک‌شدن آن می‌تواند به تخریب پل‌های تاریخی بینجامد.

همچنین خالی‌شدن سفره‌های زیرزمینی آب در حاشیه زاینده‌رود پل‌های تاریخی بر فراز این رودخانه را تهدید می‌کند.

اما بزرگترین نگرانی به عبور یک خط مترو از زیر سی‌و‌سه پل و چهارباغ اصفهان بازمی‌گشت. شهرداری اصفهان با وجود مخالفت‌های گسترده در برابر این طرح بر آن اصرار کرد و مترو را با ساختن دو انحنای کوچک در مسیر آن از سی‌و‌سه پل فاصله داد.

برخی کارشناسان اما هشدار دادند که این فاصله کافی نیست و تنها برای «عوام‌فریبی» قرار داده شده است. هرچند کارشناسانی از دانشگاه علم و صنعت تهران ارتعاش‌های حاصل از عبور مترو را اندازه‌گیری کردند و آن زمان گفتند که خطری از جانب آن برای سی‌و‌سه پل روی نمی‌دهد.

سی‌وسه‌پل یا پل الله‌وردی خان پلی است با ۳۳ دهانه، ۲۹۵ متر طول و ۱۴ متر عرض که حوالی ۱۰۱۱ هجری قمری/ ۱۶۰۲ میلادی ساخته شد. این پل طولانی‌ترین پل در میان ۱۱ پل ساخته‌شده بر زاینده‌رود است.

  • توضیح: این گزارش ابتدا با تیتر «سی‌و‌سه پل نشست کرد» منتشر شد. با انتشار تکذیبیه این خبر از سوی میراث فرهنگی، گزارش زمانه نیز به روز شد.
  • ویدئوی منتشرشده از نشست زاینده‌رود: