مجتبا یوسفیپور – از روز جمعه ۱۴ اکتبر ۲۰۱۱ (۲۳ مهر ماه ۱۳۷۰) نمایش عمومی فیلم “پولاد حقیقی” ساخته شاون لیوی (Shawn Levy) در سینماهای انگلستان آغاز شد. به همین مناسبت، در اکران این هفته میپردازیم به معرفی این فیلم.
“پولاد حقیقی” نخستین پیشنمایش خود را ششم سپتامبر (۱۶ شهریور ۱۳۷۰) در پاریس برگزار کرد، سپس در ۱۴ سپتامبر (۲۳ شهریور) در لندن و ۲ اکتبر (۱۲ مهر) در آمریکا مراسم پیشنمایش این فیلم برگزار شد و از ۷ اکتبر (۱۶ مهر) به طور رسمی در ۳۴۴۰ سالن سینما در آمریکا و کانادا به نمایش عمومی درآمد و با فروشی ۵. ۸ میلیون دلاری در نخستین روز نمایش و فروش کل ۲۷ میلیون دلار در نخستین هفته اکران، توانست صدرنشین جدول فروش هفتگی سینماها در آمریکای شمالی گردد. این فیلم اینروزها به طور همزمان در بیش از ۲۰ کشور جهان بر روی پرده به نمایش گذاشته شده است.
“پولاد حقیقی” به روال رایج فیلمهای اینروزها، تلفیقی از ژانرهای مختلف است: یک درام آمیخته با حادثه با چاشنی ورزش، که داستان آن در آیندهای تخیلی روی میدهد. داستان در سال ۲۰۲۰ میلادی اتفاق میافتد و مانند دیگر فیلمهای تخیلی مشابه، روباتها نقش عمدهای در زندگی انسانها یافتهاند. در اینجا، آنها در رینگ بوکس حرفهای جایگزین انسانها شدهاند و مسابقات و شرطبندیهای کلان بر روی آنها انجام میشود.
چارلی کنتون با بازی هیو جکمن (Hugh Jackman ) یک مشتزن نه چندان موفق است که اکنون جایی در رینگ ندارد. او به اجبار به مسابقات مشتزنی میان روباتها روی میآورد، اما در آنجا هم موفق نیست و بعد از یک شکست، ۲۰ هزار دلار بدهکار میشود. در همین زمان، به او خبر میرسد که دوست دختر سابقش فوت کرده است و او باید سرپرستی مکس، پسر یازده سالهشان را بر عهده بگیرد. پدر و پسر در کنار یکدیگر قرار میگیرند و با سرهم کردن قطعات روباتهای از کار افتاده، روباتی از دور خارجشده را بازسازی کرده و بار دیگر به مسابقات غیرقانونی مشتزنی روباتها باز میگردند.
“پولاد حقیقی” با بودجهای ۸۰ میلیون دلاری توسط کمپانی دریم وورکز (dreamworks ) ساخته شده است. فیلم از فرمول کلیشهای آثار مشابه بهره میجوید: قهرمانی شکستخورده که بخت آن را مییابد تا دوباره خود را ثابت کرده و به موفقیت دست یابد. ساختاری که پیشتر در فیلمهایی چون “راکی” نیز تجربه شده و با استقبال تماشاگران روبرو شده بود. شاید تنها تفاوت اینجاست که در این فیلم قهرمان اصلی به جای اینکه خود وارد رینگ شود و مشت بخورد، نقش مربی را بر عهده میگیرد و به جای خودش روباتی پولادین را به میدان میفرستد.
فیلمنامه فیلم توسط جان گاتینس (John Gatins) با نیم نگاهی به داستان “پولاد” نوشته ریچارد متیسون (Richard Matheson )نوشته شده است. گاتینس که به عنوان بازیگر نیز فعالیت دارد، در فیلم نقش کوتاهی نیز بازی کرده است. در گروه تهیهکنندگان فیلم نامهای مطرحی چون استیون اسپیلبرگ در سمت تهیهکننده ارشد و رابرت زمکیس به عنوان تهیهکننده فیلم به چشم میخورند.
شان لیوی، کارگردان کانادایی فیلم بیشتر به خاطر ساختههای کمدیاش شناخته میشود؛ فیلمهایی چون نسخه بازسازی شده “پلنگ صورتی” و یا دو فیلم “شب در موزه”. “پولاد حقیقی” را میتوان نخستین ساخته اکشن او قلمداد کرد. لیوی در ارتباط با چگونگی پیوستنش به این پروژه در سمت کارگردان و همکاریش با هیو جکمن، بازیگر اصلی فیلم میگوید: “من و هیو در یک زمان به این پروژه پیوستیم. از طرف استیون اسپیلبرگ و استیسی اسنایدر با من تماس گرفته شد که آیا مایل به کارگردانی یک فیلم هستم؟ و آن زمان من دنبال این بودم که یک فیلم غیرکمدی کارگردانی کنم. شنیدم که هیو نیز به این پروژه علاقمند است، اما مایل نیست تنها یک نقش حاشیهای در یک فیلم درباره روباتها داشته باشد. در اولین صحبتهایم با اسپیلبرگ در مورد فیلم، پیشنهادم ساخت یک فیلم متفاوت بود. فیلمی با تأکید بر آدمها و موضوع ورزش. و این به هیو انگیزه داد تا درگیر پروژه شود. برای اینکه این دسته از فیلمها درباره این نیستند که در رینگ و یا میدان مسابقه چه اتفاقی می افتد، بلکه با شخصیتها و تغییرات درونی آنها و تزکیه نهایی قهرمان کار دارند. همین باعث شد تا هیو به این پروژه بپیوندد.”
در فیلم علاوه بر جلوههای ویژه کامپیوتری، از روباتهایی با اندازههای واقعی برای فیلمبرداری برخی از صحنهها استفاده شده است. لیوی در ارتباط با دلیلش برای این کار میگوید: “اینروزها با جلوههای ویژه کامپیوتری همه کاری میشود کرد و در فیلمها این کار را میکنند. اما در این فیلم من باید اشاره کنم که ایده از اسپیلبرگ بود. او در یکی از همان اولین دیدارهایمان در نیویورک گفت: میدانم شاید کمی از مدافتاده به نظر بیاید، اما در هنگام ساخت “پارک ژوراسیک” که مثل امروز امکان ساختن همه چیز به شکل کامپیوتری نبود، ساختن مدلهای متحرک واقعی و استفاده از آنها به جای جلوههای ویژه کامپیوتری به فیلم و بازی بازیگران حسی واقعیتر بخشید. این حس واقعی را نمیتوانی از بازیگرانت دریافت کنی، وقتی که مقابل یک توپ تنیس یا یک نشانه روی صحنه بازی میکنند. او گفت البته ارزان نخواهد بود، اما توصیه میکنم تا بعضی از روباتها را به شکل واقعی بسازی. بنابراین ما چهار روبات در اندازه واقعی درست کردیم، بهویژه دو روبات آدام و قهرمان فیلم را.”
هیو جکمن، بازیگر نقش اصلی فیلم نیز که سابقه کار با جلوههای ویژه کامپیوتری در فیلمهایی مانند “ون هلسینگ” و یا سری فیلمهای “ایکس من” را دارد، در ارتباط با تجربه قرار گرفتن در کنار روباتهای واقعی و بازی کردن با آنها میگوید: “قرار گرفتن در کنار روباتهای واقعی برای من به عنوان یک بازیگر، خیلی متفاوت بود. من وقتی برای اولین بار سر صحنه روباتها را در حال حرکت دیدم، چنان تحت تأثیر قرار گرفتم که به یک بچه ده ساله تبدیل شدم. آن هم زمانی که کنار یک همبازی ده ساله قرار گرفته بودم. حالت چهره هر دوی ما مثل هم بود. خواهناخواه وارد یک دنیای جادویی میشوید. هر بازیگری باشید، باز هم برایتان تفاوت زیادی ایجاد میکند.”
اوانجلین لیلی (Evangeline Lilly ) را تماشاگران ایرانی بیشتر به خاطر بازی کردن نقش کیت در سریال محبوب “لاست” و یا بازی در فیلم “قفسه درد” به خاطر میآورند. او در “پولاد حقیقی” نقش اصلی زن را ایفا میکند. لیلی در ارتباط با شیوه کارگردانی شاون لیوی در این فیلم میگوید: “شاون لیوی به ما فضا و آزادی کامل میداد تا هر کاری دوست داریم انجام بدهیم و هیچوقت در مورد کارش و یا فیلمنامه خشک و انعطافناپذیر نبود. مثلاً اگر کاری انجام میدادیم که در برنامه و یا فیلمنامه نبود، او اولین کسی بود که ذوقزده از ما می خواست تا بارها تکرارش کنیم.”
فیلم “پولاد حقیقی” گرچه از نظر تماشاگران و کاربران وبسایت سینمایی “آی ام دی بی” توانسته تا هفت و نیم امتیاز از ۱۰ امتیاز را بهدست آورد، اما در برخورد با منتقدان چندان موفق ظاهر نشده و در بیشتر موارد نتوانسته است تا از پنج ستاره بیش از سه ستاره دریافت کند. شاید بتوان گفت از میان منتقدان راجر ایبرت بهترین امتیاز را به فیلم داده است، او از چهار ستاره، سه ستاره به فیلم داده و درباره آن می نویسد: ” «پولاد حقیقی» یک فیلم واقعی است، اهمیت دارد که شخصیتهایش چه کسانی هستند. به حادثهپردازیهایش معنا میدهد و پیرنگ جذابی دارد. به گمانم تماشاگران جوانی که به دیدن فیلمهای “ترانسفورمرز” میرفتند،در اصل به دنبال تماشای این فیلم بودند.”
“پولاد حقیقی” با زمان ۱۲۷ دقیقه، محصول سال ۲۰۱۱ آمریکا است.
مشخصات فیلم:
پولاد حقیقی
Real Steel
نویسنده: جان گاتینس (فیلمنامه)، دن گیلروی، جرمی لیون (داستان)
John Gatins, Dan Gilroy, Jeremy Leven
کارگردان: شاون لیوی
بازیگران: هیو جکمن، داکوتا گویو، اوانجلین لیلی، آنتونی مکی
Hugh Jackman, Dakota Goyo, Evangeline Lilly, Anthony Mackie
در همین زمینه:
::وبسایت فیلم سینمایی “پولاد حقیقی”::
::برنامه رادیویی “اکران” در رادیو زمانه::
پیشپرده فیلم سینمایی “پولاد حقیقی”، ساخته شاون لیوی
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1370
ْss142 / 20 October 2011