در اثر خشونتهای ارتش میانمار و گروهی از بوداییهای متعصب علیه اقلیت مسلمان روهینگیا در ایالت راخین بیش از ۶۲۰ هزار مسلمان روهینگیایی آواره شدهاند، عفو بینالملل از اقدامات حکومت میانمار علیه مسلمانان به عنوان «جنایت علیه بشریت» یاد کرده و صندوق ملل متحد هم گزارش داده است که نیمی از آوارگان مسلمان کودکاناند، با اینحال پاپ فرانسیس در نخستین سفرش به آسیای جنوب شرقی، و در دیدار و گفتوگو با آنگ سان سوچی، رهبر میانمار از به زبان آوردن کلمه «روهینگیا» که به اقلیت مسلمان میانمار و حقوق مدنی آنان رسمیت میدهد، خودداری کرد.
رهبر کاتولیکهای جهان سهشنبه ۲۸ نوامبر با با آنگ سان سوچی، رهبر میانمار دیدار و گفتوگو کرد. پاپ فرانسیس در این دیدار گفته است که میانمار از یک «بحران مدنی» و «دشمنیهایی که از دیرباز ادامه پیدا کرده» رنج میبرد.
پاپ فرانسیس روز گذشته وارد میانمار شد. تنها ۷۰۰ هزار نفر از جمعیت ۵۱ میلیونی میانمار مسیحی کاتولیک هستند. جامعه کوچک کاتولیکهای میانمار به پاپ هشتاد ساله مسیحی توصیه کرده که در این سفر و در سخنرانیها و دیدارهای رسمیاش از به کار بردن کلمه «روهینگیا» که در میانمار یک کلمه ممنوعه است خودداری کند. پاپ پیش از این در سخنانی از کشتار اقلیت مسلمان انتقاد کرده بود.
پاپ مسیحی در دیدار و گفتوگو با آنگ سان سوچی یادآوری کرده که رعایت حقوق بشر به عنوان یکی از پیششرطهای برقراری صلح در میانمار ضروری است:
«پروسه دشوار ایجاد صلح و آشتی ملی فقط با التزام به عدالت اجتماعی و احترام به حقوق بشر امکانپذیر است. اختلافات مذهبی نباید زمینه ای به وجود بیاورند برای ایجاد شکافهای اجتماعی و بیاعتمادی شهروندان به هم. بلکه مذهب میبایست پایه بخشش، مدارا و شکل بخشیدن هوشمندانه به “ملیت” باشد.»
دولت میانمار، اقلیت مسلمان روهینگیا را به عنوان یک اقلیتی مذهبی به رسمیت نمیشناسد و برای آنها حقوق شهروندی قائل نیست.
با توجه به حساسیت جامعه بینالمللی به قتل عام اقلیت مسلمان روهینگیا در میانمار، سفر پاپ به این کشور مهمترین سفر رهبر کاتولیکهای جهان تلقی شده بود. قرار است پاپ فرانیسس از بنگلادش هم دیدار کند.
پاپ فرانسیس پیش از دیدار و گفتوگو با آنگ سانسوچی با رهبران بودایی، هندو، مسلمان و مسیحی و یهودی میانمار هم گفتوگو کرده بود. او در این گفتوگوها هم بر ضرورت «وحدت ملی» در عین «تکثر مذهبی» تأکید کرده بود.
سازمان ملل متحد در آخرین گزارشی که درباره میانمار منتشر کرد اعلام کرده که ارتش میانمار با عملیاتی که به خوبی سازماندهیشده بود و در هماهنگی کامل با هم و به طور سیستماتیک اقلیت مسلمان را از روستاهایشان متواری کرده و مانع از بازگشت آنها بر سر زمینهایشان شده است.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل در این گزارش مینویسد:
«بر اساس اطلاعات موثق، نیروهای امنیتی میانمار عامدانه آنچه را که در تملک اقلیت مسلمان قرار داشت نابود کردند و روستاهای شمال راخین را به آتش کشیدند که مسلمانان را از این منطقه بیرون کنند و مانع از بازگشت آنها شوند.»
رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته اقدامات ارتش میانمار علیه مسلمانان را «پاکسازی قومی» خواند و تهدید کرد که آمریکا مسببان «قساوتهای هولناک» در میانمار را تحریم خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: