شمار کشته شدگان زلزله در مناطق غرب ایران بر اساس آمار رسمی به ۴۳۷ نفر رسیده است. در آمارهای غیررسمی اما شمار کشته شدگان بالغ بر هزار نفر است و در میان عموم مردم اعتماد چندانی به آمارهای رسمی وجود ندارد.

زلزله در غرب ایران

در تازه ترین خبرها، پزشکی قانونی‌ جان باختن یکی از مصدومان زمین‌لرزه را که از شهر سرپل ذهاب به بیمارستانی در تهران انتقال یافته بود، اعلام کرده است. هویت سه نفر از جان‌باختگان هم مجهول‏ مانده است و از آنها برای آزمایش ژنتیک نمونه برداری شده است.

انتقاد افکار عمومی از نحوه کمک رسانی دولت به مناطق زلزله زده و به خصوص مناطقی که اکثریت جمعیت آنها کردنشین و سنی نشین است همچنان ادامه دارد و در شکاف میان حاکمیت و مردم و بی اعتمادی در تحویل کمک‌های مردمی به دولت به چشم می‌آید.

در زلزله کرمانشاه دو بیمارستان نوساز تخریب شدند بود و حتی یک نماینده مجلس مدعی شد ۲۳ نفر در یکی از این دو بیمارستان جان باخته‌اند. این خبرها اما زیر پوشش خبرهای مربوط به تخریب ساختمان‌های مسکن مهر به عنوان میراث محمود احمدی نژاد دفن شدند: آنچه از سوی طیف‌های اصولگرا سیاسی کاری دولت خوانده شد و حتی صدای «پیشکار» رهبر جمهوری اسلامی را که صدایش تا به حال به رسانه‌ها نرسیده بود هم درآورد.

این «سیاسی کاری» را گرچه می‌توان به عنوان تلاش دولت برای منحرف کردن افکار عمومی از ضعف در امدادرسانی در نظر گرفت و تحلیل کرد، اما آیا واکنش‌ها به آن، از جمله واکنش وحید حقانیان که در مورد شرایط روانی ۱۲ میلیون شهروند ساکن خانه‌های مسکن مهر ابراز نگرانی می‌کند، از سر دلسوزی است؟ آیا درآمدن صدای کسی که تا به حال صدایش درنیامده بود، این ظن را تقویت نمی‌کند که احتمالا او یا نزدیکانش سود و سهمی در پروژه عظیم مسکن مهر دارند که قرار گرفتن این پروژه در کانون نگاه انتقادی ممکن است بر آن تاثیر بگذارد؟ پروژه‌ای که رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، روز سه شنبه ۳۰ آبان ماه گفته است در مورد بی‌کیفیتی برخی مجموعه‌های آن پیشتر تذکر داده شده است.

داود محمدی گفته است در گزارش این کمیسیون درباره مسکن مهر عنوان شده بوده که پیمانکاران برخی مجموعه‌ها دست دوم و سوم بوده‌اند و برای اقتصادی شدن فعالیت‌شان از کیفیت کاسته‌اند.

محمدی در عین حال گفته است: «البته الان واقعا جای این کار نیست که به موضوع مسکن مهر بپردازیم. به هر حال حادثه‌ زلزله اتفاق افتاده و باید تلاش کنیم آثار و تبعات آن را کاهش دهیم و برای التیام مردم آسیب دیده اقدام کنیم. اینکه بخواهیم از این موضوع به صورت ابزاری استفاده کنیم و نگاه سیاسی داشته باشیم، در این شرایط منصفانه نیست.»

خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، از قول این نماینده قزوین در مجلس نوشته است: «ما در این گزارش هم معایب و هم محاسن مسکن مهر را عنوان کردیم و باید به مجموع این موارد پرداخته شود.»

به گفته محمدی بخش‌هایی از این گزارش به وزارت راه و بخش‌هایی هم به اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس‌ جمهوری ارجاع شده است تا کارگروهی برای پیگیری موضوع تشکیل دهند و برخی بخش‌ها هم به قوه‌قضاییه ارجاع شده است:

او گفته است مجلس از سوی وزارت راه و معاون اول دولت پاسخ‌هایی دریافت کرده اما این پاسخ‌ها کامل نبوده‌اند.

کمیسیون اصل ۹۰ مجلس یکی از «کمیسیون‌های تخصصی» مجلس است که وظیفه محول شده به قوه مقننه در اصل ۹۰ قانون اساسی جمهوری را انجام می‌دهد.

در اصل ۹۰ قانون اساسی آمده است: «هرکس شکایتی از طرز کار مجلس یا قوه مجریه یا قوه قضاییه داشته باشد، می‌تواند شکایت خود را کتباً به مجلس شورای اسلامی عرضه کند. مجلس موظف است به این شکایات رسیدگی کند و پاسخ کافی دهد و در مواردی که شکایت به قوه مجریه یا قضاییه مربوط است، رسیدگی و پاسخ کافی از آنها بخواهد و در مدت متناسب نتیجه را اعلام کند و در موردی که مربوط به عموم باشد، به اطلاع عامه برساند.»


  • در همین زمینه