“پس از چند ماه گفت‌وگو و نشست‌های متعدد سرانجام شورای ملی سوریه آغاز به کار کرد. ما معتقدیم این شورا نتیجه انقلاب و فداکاری‌های جوانان سوریه است و برای سرنگونی رژیم، دفاع از حقوق شهروندان و بنیاد نهادن حکومتی مبتنی بر دمکراسی تلاش می‌کند که حقوق همه مردمان سوریه در آن رعایت شود.

 
این بخشی از آخرین نوشته‌های مشعل تمو، سخنگوی “جریان المستقبل الکردی” سوریه روی صفحه فیس‌بوک است. او روز جمعه ۱۵ مهرماه توسط چند فرد ناشناس کشته شد.
 
برادوست آزیزی، فعال مدنی کرد سوریه به زمانه می‌گوید: “مشعل تمو یکی از شخصیت‌های تاثیرگذار در شورای ملی سوریه بود و این امر باعث شد حکومت بشار اسد وی را ترور کند.”
 
کشته شدن این فعال سیاسی منجر به واکنش‌های گسترده‌ای در شهرهای سوریه و در سطح بین‌الملل شده است. آمریکا، فرانسه و اتحادیه اروپا، کشته شدن این شخصیت سیاسی را محکوم کرده‌اند.
 
شلال گدو، تحلیل‌گر مسائل سیاسی سوریه به زمانه می‌گوید: “هزاران نفر در شهرهای مختلف سوریه در مراسم به خاکسپاری مشعل تمو شرکت کردند و این رویداد انقلاب سوریه را مخصوصاً در مناطق کردنشین وارد مرحله تازه‌ای کرده است.”
 
خاکسپاری خونین تمو
مشعل تمو
مراسم خاکسپاری مشعل تمو روز ۱۶ مهرماه در شهرکردنشین قامشلی در شمال شرقی سوریه با تیراندازی نیروهای امنیتی روبه‌رو شد. هم‌زمان اعتراض‌هایی نیز در شهرهای عرب‌نشین این کشور صورت گرفت و ۱۵ تن از معترضان بر اثر تیراندازی نیروهای دولتی کشته شدند.
 
به گفته برادوست آزیزی، در شهر قامشلی، “بر اثر شلیک نیروهای امنیتی پنج نفر ازمعترضان کشته و ده‌ها تن دیگر زخمی شده‌اند”.
 
فعالان سیاسی و اجتماعی کشور سوریه، لباس شخصی‌ها و نیروهای دولتی را مسئول کشته شدن مشعل تمو می‌دانند. آقای آزیزی می‌گوید: “وی پس از دوسال زندان با عفو بشار اسد از زندان آزاد شد و در جریان اعتراض‌ها به انقلابیون پیوست و در میان تجمع‌کنندگان چنین فریاد زد: بشار اسد باید محاکمه شود.”
 
این فعال مدنی می‌افزاید: “در رویداد ترور تمو یکی از پسرانش همراه با یک فعال زن زخمی شده‌اند که هم اکنون در بیمارستان به‌سر می‌برند.”
 
به گزارش العربیه، مشعل تمو فارغ‌التحصیل مهندسی کشاورزی و بیش از ۲۰ سال از رهبران اتحاد مردمی کرد در سوریه بود. او در سال ۱۹۹۹ کمیته‌های احیای جامعه مدنی را به همراه شماری دیگر از فعالان سوری از جمله میشل کیلو تاسیس کرد و بعد در سال۲۰۰۰ “جریان المستقبل کرد” را راه‌اندازی کرد. این جریان گروهی لیبرال است که خود را حزبی سیاسی نمی‌داند و کردها را بخشی جدایی‌ناپذیر از تار و پود سوریه می‌داند.
 
شلال گدو یکی از مسئولان حزب چپ کرد در سوریه در پیوند با فعالیت‌های تمو می‌گوید: “تمو فردی شناخته شده و فعالیت‌هایش صرفاً مدنی و سیاسی بود و هیچگونه فعالیت نظامی نداشت.”
وی به اتهام تلاش برای راه‌اندازی جنگ داخلی و تشکیل گروه سری به سه سال و نیم زندان محکوم شده بود.
برادوست آزیزی
برادوست آزیزی می‌گوید: “این دومین‌باری بود که به وی حمله می‌شد. او پیشتر از یک ترور جان سالم بدر برده بود. پس از خیزش مردم سوریه، تمو از جمله شخصیت‌هایی بود که حکومت بعث وی را برای گفت‌وگو فراخواند، اما نپذیرفت و اعلام کرد از معترضان حمایت می‌کند.”
 
 سخنگوی جریان المستقبل یکی از شرکت‌کنندگان شورای ملی سوریه بود و در آخرین جملات خود در صفحه فیس‌بوک نوشته بود: “پس از چندماه گفت‌وگو و نشست‌های متعدد سرانجام شورای ملی سوریه آغاز به کار کرد. ما معتقدیم این شورا نتیجه انقلاب و فداکاری‌های جوانان سوریه است و برای سرنگونی رژیم، دفاع از حقوق شهروندان و بنیاد نهادن حکومتی مبتنی بر دمکراسی تلاش می‌کند که حقوق همه مردمان سوریه در آن رعایت شود.”
 
رهبران مخالفان حکومت سوریه پس از یک‌ماه تلاش، طی نشستی دو روزه در استانبول ترکیه اعلام کردند “شورای ملی سوریه” آغاز به کار کرده و این شورا قصد دارد معرف سوریه‌ای دمکراتیک و جدید باشد و تمام شهروندان می‌توانند به آن بپیوندند.
 
 نیمقرن محرومیت کردها
 
اتحادیه اروپا، آمریکا و فرانسه کشته شدن این فعال سیاسی مخالف دولت سوریه را به‌شدت محکوم کردند. وزارت خارجه فرانسه در بیانیه‌ای سرکوب معترضان و قتل مشعل تمو را شوک‌آور خوانده است.
 
آمریکا گفته است، کشته شدن این فعال کرد، نشان می‌دهد که دولت بشار اسد، در حال سوق دادن سوریه در مسیر خطرناکی است. آمریکا پس از این رویداد بار دیگر از بشار اسد خواسته است تا از قدرت کناره‌گیری کند. در بیانیه اتحادیه اروپا هم آمده است که کشته شدن مشعل تمو، یکی دیگر از موارد ترور فعالان سرشناس مخالف دولت سوریه بوده و غیر قابل قبول است.
شلال گدو
شلال گدو فعال سیاسی کرد سوریه ضمن اینکه واکنش کشورهای آمریکا، فرانسه و اتحادیه اورپا را امیدوار کننده توصیف می‌کند، می‌گوید: “کشته شدن تمو انقلاب سوریه را مخصوصا درمناطق کردنشین وارد مرحله تازه‌ای کرده است. همانطور که شاهد بودیم هزاران نفر در شهرهای کردنشین سوریه به خیابان‌ها آمدند و اعتراض خود را نسبت به رژیم بعث نشان دادند.”
 
برادوست آزیزی هم می‌گوید: “بیش از ۴۸ سال است کردها در سوریه از ابتدایی‌ترین حقوق انسانی خود محروم هستند. هزاران تن از شهروندان کرد حتی حق خرید و فروش مسکن را در سرزمین خود ندارند و دولت شناسنامه به آنان نمی‌دهد. بشار اسد همیشه سعی کرده توجه و رضایت آنان را جلب کند، ولی کردها به این حکومت و وعده‌هایش برای اصلاحات اعتمادی ندارند. اکنون کردها در سوریه نقش مهمی در سرنگونی حکومت بشار اسد ایفا می‌کنند و به نوعی می‌توان گفت کلید سقوط رژیم بعث کردها هستند.”
 
ادامه واکنش‌ها
 
در طول ماه‌های گذشته تحولات و رویدادهای سوریه برای احزاب اپوزسیون کرد اهمیت قابل توجهی داشته است. حزب دمکرات کردستان، حزب دمکرات کردستان ایران و حزب کومله کردستان ایران در بیانیه‌های جداگانه ترور مشعل تمو را محکوم کرده‌اند.
 
از سوی دیگر، حکومت اقلیم کردستان نیز با صدور بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن ترور مشعل تمو اعلام کرده است، ترور تمو بحران‌های بیشتری را برای سوریه به دنبال خواهد داشت.
 
در همان حال در کشورهای اروپایی، شهروندان سوری به سفارتخانه‌های سوریه در شهرهای لندن، بروکسل، برلین و وین حمله کرده‌اند. بنا به گزارش‌های منتشر شده، بیش از ده تن به اتهام ورود به ساختمان سفارتخانه‌های سوریه در این شهرها بازداشت شده‌اند.