در پی تصمیم سفارت آمریکا مبنی بر توقف صدور ویزای مسافرتی برای اتباع ترکیه، وزارت خارجه ترکیه با احضار سفیر آمریکا خواهان رفع این محدودیت شد. وزیر دادگستری ترکیه نیز خواهان لغو این تصمیم سفارت آمریکا شده است.
تنش تازه بین آمریکا و ترکیه بر سر بازداشت یکی از کارمندان ترکتبار کنسولگری آمریکا در استانبول است. آمریکا این اقدام را محکوم کرده اما ترکیه میگوید این حق ماست که یک «مجرم» شهروند ترکیه را بازداشت کنیم. دولت ترکیه این کارمند را عامل فتحالله گولن، واعظ مذهبی مخالف اردوغان میداند.
بهگزارش خبرگزاری آناتولی، وزارت خارجه ترکیه دوشنبه ۹ اکتبر / ۱۷ مهر در ارتباط با لغو ویزای مسافرتی برای اتباع ترکیه از سوی سفارت آمریکا در این کشور، سفیر ایالات متحده را احضار کرد.
منابع دیپلماتیک گفتهاند که از آنجایی که جان باس، سفیر آمریکا در آنکارا حضور نداشت، فیلیپ کاسنت، معاون سفیر این کشور به وزارت خارجه ترکیه احضار شد.
اومیت یالجین، معاون وزیر خارجه ترکیه پس از اعلام تصمیم سفارت آمریکا شامگاه یکشنبه ۸ اکتبر / ۱۶ مهر با جان باس گفتوگوی تلفنی داشت.
دادستانی ترکیه ۲۵ سپتامبر / ۳ مهر متین توپوز، کارمند ترکتبار کنسولگری آمریکا در استانبول را به اتهام جاسوسی بازداشت کرده بود. سفارت آمریکا از بازداشت توپوز عمیقاً اظهار نگرانی کرده و اتهامات او را بیپایه و اساس خوانده بود.
در پی آن سفارت آمریکا در آنکارا با صدور بیانیهای اعلام کرد که برای کاهش کادر دیپلماتیک در این کشور و همچنین برای بازنگری در امنیت کارمندان سفارت و کنسولگریهای آمریکا در ترکیه، صدور ویزای مسافرتی برای سفر به آمریکا را تا اطلاع ثانونی متوقف کرده است.
وزارت خارجه ترکیه نیز در واکنش به این اقدام آمریکا تا اطلاع ثانوی از صدور ویزای مسافرتی برای شهروندان آمریکایی خودداری کرد.
دولت ترکیه میگوید تحقیقات نشان داده که متین توپوز در روزهای ۱۷ و ۲۵ دسامبر ۲۰۱۳ با سازمانهای جنبش فتحالله گولن، واعظ مذهبی مخالف رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور ارتباط برقرار کرده بود. همچنین زکریا اوز، یکی از دادستانهای سابق که در حال حاضر فراری است و رئیس پیشین پلیس ترکیه نیز در این پیوند تحت تعقیب قضائی قرار دارند.
دولت ترکیه فتحالله گولن را که ساکن آمریکاست عامل اصلی کودتای نافرجام ژوئیه سال گذشته میداند اما او این اتهام را رد میکند.
دفتر دادستانی استانبول اتهامات توپوز را «تلاش برای نقض قانون اساسی، جاسوسی و تلاش برای نابودی دولت جمهوری ترکیه» عنوان کرده است.
در همین حال عبدالحمید گل، وزیر دادگستری ترکیه نیز روز دوشنبه از بازداشت توپوز پشتیبانی کرد و خواهان تجدیدنظر سفارت آمریکا در تصمیم خود برای تعلیق صدور ویزا برای اتباع آن کشور شد.
عبدالحمید گل در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «ای هابر» ترکیه گفت پرونده توپوز باید روند قانونی خود را طی کند و دستگاه قضائی ترکیه در مورد او تصمیم خواهد گرفت.
وزیر دادگستری ترکیه برخورد با «جرم» شهروندان ترک را وظیفه دولت ترکیه دانست و اظهار امیدواری کرد که با توجه به این موضوع آمریکا در تصمیم خود تجدیدنظر کند.
ترکیه تاکنون بارها از آمریکا خواسته است که فتحالله گولن را به اتهام سازماندهی کودتا به ترکیه استرداد کند. دولت آمریکا اما نپذیرفته است. این موضوع یکی از اختلافات یک سال اخیر دو کشور بوده است.
با ارسال سلاح توسط وزارت دفاع آمریکا برای یگانهای مدافع خلق کرد در جنگ رقه، تنشهای دیپلماتیک بین آنکارا و واشنگتن عمیقتر شد. همکاری ترکیه با روسیه و ایران در بحران سوریه نیز به نگرانیهای ناتو دامن زده است.
بیشتر بخوانید: