در آستانه شروع فصل مدرسه در ایران، فعالان صنفی میگویند که بازار نوشتافزار و پوشاک دانش آموزان با رکود روبرو است.
سهم هزینه آموزش در سبد هزینه خانوارهای ساکن در ایران سال به سال کاهش مییابد. حال در آستانه بازگشایی دوباره مدارس، رسانههای ایران وضعیت بازار لوازم التحریر را «راکد» ارزیابی میکنند.
موسی فرزانیان دبیر اتحادیه فروشندگان نوشتافزار در تهران به خبرگزاری کار ایران «ایلنا»، گفته که فروش لوازم التحریر در آستانه مهر امسال به نسبت یکسال قبل ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش یافته است.
به گفته فرزانیان این وضعیت در شرایطی است که قیمت لوازم تحریر ۵ تا ۱۰ درصد کاهش یافته است.
او گفته است که خانوارها منتظر دریافت حقوق ماهیانه برای خرید لوازم التحریر و وسایل مدرسه هستند.
در پیوند با همین موضوع مجید امینیراد، رئیس اتحادیه کتابفروشان، لوازم تحریر و لوازم مهندسی استان مرکزی از افزایش حداقل ۱۳ درصدی قیمت نوشتافزار خبر داده است.
به گفته او در آستانه آغاز سال تحصیلی کمتر از ۱۰ درصد خانوارها برای خرید لوازم تحریر اقدام کردهاند.
امینیراد «وضعیت اقتصادی خانوارها» را عامل اصلی کاهش تقاضا برای نوشت افزار و دیگر وسایل مورد نیاز دانشآموزان دانسته است.
برپایه گزارش منابع خبری، حداقل هزینه خرید لوازم تحریر برای یک دانشآموز در سال تحصیلی ۹۶-۹۷ حدود ۳۲۰ هزار تومان است.
این در حالی است که خانوادهها باید علاوه بر نوشتافزار، مبلغی نیز برای خرید لباس فرم مدرسه بپردازند.
رئیس اتحادیه خیاطان تهران قیمت تمام شده دوخت لباس مدرسه را ۷۰ هزار تومان اعلام کرده و گفته است که بعضی از مدارس ۲۰۰ هزار تومان بابت لباس فرم از خانوادهها دریافت میکنند.
بر اساس این ارقام هزینه خانوارها برای یک دانش آموز بدون هزینه ثبتنام و کتابهای آموزشی، حدود ۴۰۰ هزار تومان برآورد میشود که نزدیک به نیمی از حداقل دستمزد ماهیانه امسال است.
افزایش هزینه زندگی در سالهای گذشته، سهم آموزش در سبد هزینه خانوارها را کاهش داده است. مرکز آمار سهم آموزش در بودجه ماهیانه خانوارها در سال گذشته را ۶۴ هزار تومان اعلام کرده که معادل ۱.۹ درصد هزینه خانوارها است.
افزایش هزینه زندگی و کاهش قدرت خرید خانوارها طی سالهای گذشته شمار دانشآموزان ترکتحصیل کرده و کودکان بازمانده از تحصیل را افزایش داده است.
به گفته فعالان حقوق کودک حداقل سه میلیون و ۲۰۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل در ایران زندگی میکنند.
علی باقرزاده رئیس سازمان نهضت سوادآموزی «مشکلات خانوادگی» را عامل ترکتحصل ۵۳ درصد کودکان بازمانده از تحصیل اعلام کرده است.
ویدیو: چند کودک بازمانده از تحصیل در ایران:
مشکلات خانوادگی معلول افزایش هزینه زندگی و بیکاری است . حکومت تمامیت خواه و امتیاز ورز با معدوم کردن منابع کشور و گسترش رانت و فساد آینده ای ترسناک برای ایران رقم زده است .
bijan / 20 September 2017