سازمان ملل متحد برای جلوگیری از آزار و بهرهکشی جنسی، بهویژه در عملیات صلحبانان این سازمان توافقنامهای تهیه کرده و قرار است آن را با رهبران کشورها به بحث بگذارد.
به گزارش روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز»، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از رهبران جهان دعوت کرده تا دوشنبه، ۱۸ سپتامبر در رویدادی ویژه درباره جلوگیری از بهرهکشی و آزار جنسی شرکت کنند.
تجاوز و بهرهکشی جنسی یکی از مواردی است که در عملیاتهای صلحبانی سازمان ملل در مناطق بحرانزده و جنگی مکرراً رخ میدهد. سازمان ملل وعده داده تا برای رفع این مسئله قویاً تلاش کند.
به گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، سازمان ملل بین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۶ حدود ۲۰۰۰ اتهام آزار و تجاوز جنسی علیه صلحبانان خود دریافت کرده است.
اگرچه سازمان ملل تأکید کرده که در برابر این اتهامها هیچ مدارایی ندارد، اما برخی بازماندگان، فعالان، حقوقدانها و سازمانهای حقوق بشری گفتهاند که جرایم جنسی صلحبانان به دلیل مصونیت قضایی هنوز ادامه دارند.
زمانی که سازمان ملل پس از پایان جنگ جهانی دوم نیروهای صلحبان را بنیان گذاشت، به آنها در برابر تعقیب قضایی کشورهای میزبان مصونیت بخشید.
تا کنون مشخص شده که در جمهوری دموکراتیک کنگو، اریتره، موزامبیک، سومالی، بوسنی، لیبریا و سیرئا لئون، صلحبانان در آزار و تجاوز جنسی، آزار جنسی کودکان و نیز قاچاق کارگران جنسی و بهرهکشی جنسی از زنان دست داشته اند.
گوترش این هفته به خبرنگاران گفت که سازمان ملل پیشنویس توافقنامهای را در این باره آماده کرده و امیدوار است که ۱۹۳ کشور عضو آن را امضا کنند. این توافقنامه بر «اصول مشترک» سازمان ملل و کشورهای عضو در اجرای عملیات صلحبانی، از جمله جلوگیری از بهرهکشی و آزار جنسی تأکید میکند.
دبیرکل سازمان ملل همچنین گفته که در حال تشکیل یک «حلقه رهبری» متشکل از سران دولتها و حکومتهایی است که به پایاندادن به مصونیت تجاوزگران و تقویت تمهیدات جلوگیری از استثمار جنسی در عملیات صلحبانان متعهد هستند.
سازمان ملل در هفته آینده میزبان سران کشورهای جهان خواهد بود. حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران فردا در رأس هیئتی بلندپایه برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر خواهد کرد.