پارلمان اقلیم کردستان پس از دو سال تشکیل جلسه داد. این نهاد به دلیل رقابت بر سر قدرت میان احزاب عمده کرد (حزب دموکرات، اتحادیه میهنی و جنبش گوران) تعطیل شده بود. لزوم دادن وجهه قانونی به همهپرسی ۲۵ سپتامبر (اول مهر) گروه حاکم به رهبری مسعود بارزانی را بر آن داشت کاری کند تا مجلس تشکیل جلسه دهد. ظاهرا قرار است تشکیل جلسه ادامه یابد، چون در جلسه امروز قرار جلسه بعدی هم گذاشته شد.
جلسه روز جمعه ۱۵ سپتامبر (۲۴ شهریور) پارلمان اقلیم کردستان “فوق العاده” خوانده شد، گویا این جلسه چیزی بوده است علاوه بر جلسات عادی. در این جلسه قرار همهپرسی ۲۵ سپتامبر برای استقلال کردستان عراق به رأی گذاشته شد و با ۶۵ رأی تصویب شد. در جلسه پارلمان ۷۳ نماینده شرکت داشتند.
پارلمان اقلیم کردستان دارای ۱۱۱ کرسی است. حزب دموکرات با ۳۸ رأی قویترین فراکسیون آن است. پس از آن گوران قرار دارد با ۲۴ کرسی و سپس اتحادیه میهنی جلال طالبانی با ۱۸ کرسی. دو حزب اسلامی کرد در مجموع ۱۶ کرسی در اختیار دارند.
نمایندگان وابسته به حزب گوران (جنبش تغییر) و برخی دیگر نمایندگان مخالف همهپرسی که به کمپین “اکنون نه” پیوستهاند و در میان آنها چند تن از نمایندگان اتحادیه میهنی هم دیده میشوند، در نشست امروز پارلمان اقلیم کردستان شرکت نکردند.
شک نکنید که همه پری برگزار می شود.
Biji / 16 September 2017
عجبا وقتی خود این مردم خودشان قومیت (انیک) متفاوت میدانند و کارشناسان مستقل منصف و بامعرفت اتنولوژی و زبان شناسی استقلال اتنیکی و زبانی شان از کردهای کرمانجی و سورانی… جدا میدانند و در واقع آنها هم مثل کوردی کرمانجی و سورانی، بخشی از زنجیره زبانی ایرانی غربی هستند.
فارسیزبانان (یعنی آنها بیشتر همگرایی حول فارسی دری نوشتاری دارند- فارسی نوشتاری زبانی استاندارد شده از ذخایر صدها هزار لغت است و هیچ زبان محلی در ایران به جز عربی قابل قیاس با آن نیست.
اغلب زبانهای محلی ایرانی از چند هزار تا چند ده هزار لغت دارند و اغلب توان کاربری محاوره ای دارند البته امیدوارم همه شان روزی زبانهای توانایی همچو فارسی و عربی و انگلیسی… بشوند به شرطی که پان کردیسم و امثالهم بگذارد- و کمابیش زبان یکدیگر میفهمند با وجود صدها گویش و لهجه) در نواحی شرقی-مرکزی و جنوبی ایران بیشتر متمرکزهستند به سمت جنوب غرب به غرب یک زنجیره زبانی ایرانی است، که دهها زبان و گویش مستقل از زبان کردی کرمانجی و زبان کردی سورانی وجود دارد.
Credential / 17 September 2017
بر اثر تلقینات و تبلیغات و سوءاستفاده از مظالم حکومتهای مرکزی (که هیچ انها حکومتی نژادپرست قومی نبوده و بلکه دودمانی یا مذهبی بوده اند) برخی را ایران گریز کرده اند از سرزمین مادری (ایران ).
اما آنها زبان و اتنیک خاص خودشان دارند، زازا، لک، لک قشقایی، لر خرم آبادی (شمالی)، لر بختیاری، لرهای ممسنی، بهمئی، بویراحمدی…، و البته قبلا کلهرها، کرمانشانی ها، فیلی ها، گوران ها، هورامی ها،… نیز هویت مستقل اتنیکی و زبانی برای خودشان قائل بودند؛ ولی پدیده پان کردیسم صد سال اخیر سعی کرده آنها را در زیر یوغ خود بیگرد.
Credential / 17 September 2017
هر یک از اینان ویژگی قومی-زبانی مخصوص به خود دارند و تفاوت زیادی بین آنها با کرمانج و سورانی است.
کرمانج و سورانی هم تو اتنیک و زبان متفاوت هستند با سابقه چند دهه ادبیات نوشتاری و الفبایی متفاوت. کرمانجی و سورانی واقعا نسبت به هم دو زبان جدا و مستقل هستند و اشتراکشان در ایرانی بودن است همان طور که گیلکی و مازندرانی دو هویت اتنیک و زبانی جدا هستند.
Credential / 17 September 2017
خانواده زبانهای ایرانی به تخمینی بین 70% تا 90% لغاتشان مشترک است، دارای اشتراکات هویتی بالایی هستند که مظهرش در آیین ها و جشن ایرانی نمودار است. آن اشتراکات زبان شناسی که پان کردیستها مدعی اند بین لکی و لری با کردی کرمانجی و کردی سورانی، میان همه زبانهای ایاایرانی در یک زنجیره طیفی مشترک است. به طوری که لری بختیاری شباهت زیادی با فارسی خراسانی دارد و تقریبا زبان یکدیگر را با کمی دقت متوجه میشوند (اندک اختلاف گویشی-تلفظی لغات در حد شبیه سوئدی و نروژی)، و هردو با فارسی نوشتاری فرق بسیار دارد و این مقتضایات سیاسی است که فارسی خراسانی را فارس، و بختیاری را لر میپندارند در حالی که همه فرزندان یک خانواده (ایرانی) اند! این قدر شبیه بهم هستند که خود خراسانی ها و بختیاری گاه زبان یکدیگر را به اشتباه میگرند!
دلیل اصرار پان کردها بر “کورد” بودن لرها، طمع تجزیه طلبانه آنها بر دسترسی به سواحل خلیج فارس و منابع کمیاب اقتصادی و از جمله انرژی است!
تشکر
Credential / 17 September 2017