پس از اعلام مقامهای قضايی ايران درخصوص آزادی ۱۰۰ زندانی حوادث پس از انتخابات جنجالی رياستجمهوری ايران در سال ۱۳۸۸ با «عفو» آيتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، شامگاه شنبه پنجم شهريور ۱۳۹۰ شماری از آنها آزاد شدند.
عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران روز شنبه گفته بود اين زندانيان به دليل «ابراز پشيمانی» و «تقاضای عفو» از زندان آزاد میشوند.
تارنمای کلمه نزديک به ميرحسين موسوی از رهبران مخالفان گزارش داده تاکنون «احسان عبده تبريزی، لاله حسنپور، زهرا جباری، کيوان فرزين، اميراصلانی، محسن غمين، محمد پورعبدالله، ارسلان ابدی، نازنين حسننيا، سوسن تبيانيان، اکرم حيدريان، سما شاملو، فاطمه درويش، علی بهزادياننژاد، حميدرضا نجومی، ابوالفضل قاسمی، کوروش قاسمی، آرتين غضنفری، غلامرضا آزادی، ميثم رودکی، اميرحسين قنبری، اميد شريفی دانا، بهنام انصاری، روحالله ميرزاخانی، مسعود يزدچی، محسن مختاری و سجاد مرادی» از زندان آزاد شدهاند.
طی دو سالی که از انتخابات میگذرد، بارها چهرههای اصلاحطلب و مراجع تقليد از حکومت ايران خواستهاند تا زندانيان سياسی را آزاد کند و به «فضای امنيتی» پايان دهد
کلمه افزوده شماری از اين زندانيان در حالی آزاد شدهاند که تنها چند هفته ديگر محکوميتشان تمام میشده است.
در بين ۲۷ نفری که تاکنون آزاد شدهاند، چهرههای سياسی يا روزنامهنگاران زندانی وجود ندارند.
پس از انتخابات رياستجمهوری ايران، صدها نفر از شهروندان معترض و دهها نفر از اعضای احزاب سياسی و روزنامهنگاران بازداشت و بسياری از آنها به اتهام «اقدام عليه امنيت کشور و تبليغ عليه نظام» به حبسهای طولانی محکوم شدند.
در همين حال ميرحسين موسوی و مهدی کروبی دو تن از رهبران مخالفان به همراه همسرانشان نيز از بهمن ۱۳۸۹ در بازداشت خانگی به سر می برند.
طی دو سالی که از انتخابات میگذرد، بارها چهرههای اصلاحطلب و مراجع تقليد از حکومت ايران خواستهاند تا زندانيان سياسی را آزاد کند و به «فضای امنيتی» پايان دهد.
محمد خاتمی، رئيسجمهور پيشين ايران يکی از چهرههايی است که چندين بار خواهان آزادی زندانيان سياسی شده است.
خاتمی چندی پيش در ديدار با پدر و مادر زهرا رهنورد، همسر ميرحسين موسوی گفت آزادی زندانيان سياسی و رهبران مخالفان میتواند «گام مهمی در جهت تغيير فضای ناگوار کنونی به نفع نظام و مردم» بهوجود آورد.
به گفته وی آزادی زندانيان باعث «تلطيف فضا و اميد و رضايت مردم» خواهد شد.