در حالیکه حزب حاکم سوسیالیست از پیروزی در انتخابات بحثبرانگیز مجلس مؤسسان ونزوئلا و رکورد شرکت در انتخابات سخن گفته، درگیریهای خونین در روز انتخابات دستکم هشت نفر کشته بر جای گذاشته است. قرار است اعتراضات ادامه یابد. بسیاری از کشورها این انتخابات را بهرسمیت نشناختهاند.
نیکولاس مادورو در برابر صدها نفر از طرفدارنش در کاراکاس گفت: «ما اکنون یک مجلس مؤسسان داریم. […] این بزرگترین رأی به انقلاب است.»
به گفته اپوزیسیون ونزوئلا در جریان اعتراضات دو روز گذشته علیه انتخابات دستکم ۱۶ نفر کشته شدهاند. دفتر دادستان کل ونزوئلا شمار کشتهشدگان را هشت نفر اعلام کرد. دادستانی ونزوئلا گفته است که این افراد در درگیریهای معترضان و نیروهای امنیتی کشته شدهاند.
خورخه رودریگز، شهردار کاراکاس این خبرها را دروغ خواند و گفت: «هیچکس در ارتباط با انتخابات کشته نشده است.»
افزون بر این از کشته شدن هفت مأمور پلیس در انفجار یک بمب در شرق پایتخت ونزوئلا خبر میرسد.
مخالفان در اعتراض به قدرتگیری بیشتر نیکولاس مادور به خیابانها آمدند. پارلمان این کشور در دست مخالفان است و اپوزیسیون میگوید مادورو با ایجاد مجلس مؤسسان به موازات پارلمان قصد دارد با تغییر قانون اساسی قدرت خود را افزایش دهد.
احتمال میرود درگیریهای خونین بیشتر شود و گروههای شبهنظامی در این کشور تشکیل شوند.
مشارکت بحثبرانگیز در انتخابات مجلس مؤسسان
بر اساس آمار شورای ملی انتخابات ونزوئلا ۸,۱ میلیون نفر از ۱۹,۴ میلیون نفر واجدین شرایط در انتخابات مجلس مؤسسان شرکت کردهاند. تیبیسای لوسنا، رئیس شورای ملی انتخابات روز دوشنبه ۳۱ ژوئیه / ۹ مرداد این میزان را ۴۱,۵۳ درصد اعلام کرد. حزب سوسیالیست حاکم میزان شرکت در انتخابات را یک «رکورد» دانست. دیوسدادو کابِیو، رهبر حزب سوسیالیست بههنگام شمارش آرا گفت: «به شما اطمینان میدهم که میزان شرکت مردم یک رکورد بود.»
اپوزیسیون از تقلب در انتخابات سخن میگوید و معتقد است شمار شرکتکنندگان را بالا اعلام کردهاند. هنریکه کاپریلس، از رهبران اپوزیسیون روز یکشنبه در کاراکاس گفت: «ما این روند جعلی را بهرسمیت نمیشناسیم.» او از تظاهرات اعتراضی در روزهای دوشنبه (امروز) و چهارشنبه در کاراکاس خبر داد.
کاپریلس گفت: «انتخابات پایان یافت اما نبرد برای دمکراسی ادامه دارد.»
خولیو بورگس، رئیس پارلمان ونزوئلا در صفحه توئیتر خود انتخابات مجلس مؤسسان را «بزرگترین تقلب در تاریخ» ونزوئلا خواند و گفت رئیس شورای ملی انتخابات از شرکت بیش از هشت میلیون نفر سخن گفته و در واقع شمار شرکتکنندگان را «سه برابر» کرده است.
اپوزیسیون ونزوئلا انتخابات مجلس مؤسسان را تحریم کرده و کاندیدایی برای شرکت در این انتخابات معرفی نکرده بود. در اعتراضات هفتههای اخیر بیش از ۱۲۰ نفر در این کشور کشته شدهاند.
بهرسمیت نشناختن انتخابات از سوی کشورها
چندین کشور انتخابات مجلس مؤسسان ونزوئلا را بهرسمیت نشناختهاند. در کنار آمریکا و مکزیک، روز یکشنبه کشورهای دیگری همچون پرو، شیلی، برزیل، کلمبیا، آرژانتین، کوستاریکا، کانادا و اسپانیا اعلام کردند که نتیجه این انتخابات را نمیپذیرند. همچنین اتحادیه اروپا این رأیگیری را بهرسمیت نشناخته است.
آمریکا که یکی از بزرگترین خریداران نفت ونزوئلاست، این کشور را تهدید به تحریم اقتصادی کرده است. نیکی هالی، سفیر آمریکا در سازمان ملل در صفحه توئیتر انتخابات ونزوئلا را «جعلی» خوانده و گفته است این انتخابات ونزوئلا را یک گام دیگر به سوی «دیکتاتوری» نزدیک خواهد کرد.
اصلاحات قانون اساسی ونزوئلا
دولت ونزوئلا در نظر دارد مجلس مؤسسان جدید در قانون اساسی این کشور اصلاحاتی ایجاد کند. این اصلاحات نه بر اساس همهپرسی که بر اساس فرمان مادورو پیش خواهد رفت.
این بیم وجود دارد که مجلس مؤسسان جایگزین دائمی پارلمان کنونی که اپوزیسیون در آن اکثریت را دارد شود و پس از آن تفکیک قوا لغو شود و سوسیالیستها تنها قدرت حاکم در کشور شوند و مادورو با کنار کشاندن اپوزیسیون قدرتی بیش از پیش پیدا کند.
رئیس جمهوری ونزوئلا نهاد جدید را یک «ابرقدرت» نامیده که میتواند مصونیت نمایندگان مجلس را لغو کند.
ونزوئلا که یکی از کشورهای مهم نفتخیز در جهان است در بحران اقتصادی به سر میبرد و بدهی دولت و تورم در آن در حال افزایش است. کمبود مواد غذایی و دارویی در این کشور مشهود است و وضعیت امنیتی آن روزبهروز بدتر میشود.