رئیس شورای امنیت اقلیم کردستان در کنفرانسی در واشنگتن به دفاع از برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان عراق پرداخت و برای کاستن از نگرانی‌‌های آمریکا در این زمینه تلاش کرد.

مسرور بارزانی در حال سخن گفتن با استفان
تاونسند، فرمانده نیروهای ائتلاف ضدداعش به رهبری آمریکا، اربیل

مسرور بارزانی که جمعه، ۲۸ ژوئیه در کنفرانس «کردها هم‌پیمان استراتژیک آمریکا» سخنرانی می‌کرد، گفت که سیاست عراق واحد بارها آزمایش شده و شکست خورده و استدلال کرد که یک کردستان مستقل متحد استراتژیکی برای ایالات متحده خواهد بود.

به گفته بارزانی، حتی یک سرباز آمریکایی نیز در اقلیم کردستان پس از تأسیس حکومت خودمختار در ۱۹۹۱ کشته نشده است، درحالی که شمار قابل توجهی از سربازان آمریکایی پس از اشغال عراق در ۲۰۰۳ کشته شده‌اند.

او که در دفاع از همه‌پرسی آتی استقلال در کردستان عراق سخن می‌گفت، تأکید کرد که کردستان چالش‌ها و تفاوت‌های داخلی بسیاری را برای تأسیس یک اقلیم خودمختار پشت سر گذاشته و ادعا کرد: «ما می‌توانیم از بقیه [کشورهای] منطقه بهتر باشیم.»

از مدت‌ها پیش مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق موضوع همه‌پرسی استقلال کردستان را مطرح کرده بود اما هشتم ژوئن / ۱۸ خرداد سال جاری، اقلیم کردستان با انتشار بیانیه‌ای به‌شکل رسمی تاریخ برگزاری همه‌‌پرسی استقلال را ۲۵ سپتامبر سال جاری اعلام کرد.

ایران و ترکیه با همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان مخالفند.

«زمان مناسب فرارسیده است»

مسرور بارزانی، پسر مسعود بارزانی، رئیس‌ اقلیم کردستان عراق در پاسخ به نگرانی کسانی که می‌گویند «زمان مناسب برای همه‌پرسی استقلال فرانرسیده است»، گفت: «چه وقت زمان مناسبی خواهد بود؟ هرگز زمان مناسبی در کار نیست، مگر ما آن را به زمان مناسب بدل کنیم. و فکر می‌کنیم زمان مناسب فرارسیده است.»

بارزانی تهدید علیه امنیت کردها و سرکوب آنها در طول تاریخ را دلیل اصلی حمایت از این همه‌پرسی خواند و گفت: «وقتی بمباران شیمیایی و عملیات انفال در جریان بود، یک قطعنامه سازمان ملل هم صادر نشد، یک واکنش محکم از جامعه بین‌الملل مشاهده نکردیم … چون این مسئله را مسئله داخلی یک حکومت می‌دانستند…اما وقتی صدام به کویت، یعنی حکومت مستقل دیگری حمله کرد، آمریکا ائتلافی بین‌المللی برای بیرون‌کردن نیروهای صدام از کویت به راه انداخت.»

صدام حسین، رئیس‌جمهوری اسبق عراق که پس از حمله آمریکا به این کشور اعدام شد، عملیات انفال را در اواخر دهه ۱۹۸۰علیه اقلیت کرد این کشور آغاز کرد. در طی این عملیات بین ۵۰ هزار تا ۱۸۲ هزار کرد کشته یا مفقود شدند، روستاهای بسیاری تخریب شد و شمار زیادی وادار به ترک خانه‌هایشان شدند.

کشورهای سوئد، نروژ و بریتانیا عملیات انفال را رسماً مصداق «نسل‌کشی» علیه کردها دانسته‌اند.

مسرور بارزانی تشکیل یک دولت مستقل را برای حفاظت از امنیت کردها ضروری دانست و بار دیگر پرسید: «وقتی عملیات انفال شروع شده بود و ما را بمباران شیمیایی می‌کردند، چرا هیچ کس نگفت اکنون زمان مناسبی برای کشتن مردم بیگناه نیست؟ چرا هیچ کس نگفت زمان مناسبی برای برخورد با کردها همچون دیگر ملت‌ها است؟»

او تأکید کرد که حکومت کردستان مستقل از رابطه با بغداد، پایتخت عراق «مبارزه با تروریسم» را ادامه می‌دهد. او در این زمینه به مبارزه کردها با گروه «دولت اسلامی» (داعش) در عراق و سوریه اشاره کرد.

مسئله کرکوک

او همچنین عمل‌نکردن دولت مرکزی عراق به قانون اساسی را دلیل دیگری برای برگزاری همه‌پرسی استقلال دانست.

قانون مورد اشاره بارزانی ماده ۱۴۰ قانون اساسی عراق است که به تعیین تکلیف حاکمیت بر برخی مناطق از جمله شهر نفت‌خیز کرکوک اشاره دارد. دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان هر دو کرکوک را بخشی از سرزمین تحت کنترل خود می‌دانند.

بر اساس این ماده، دولت عراق موظف بود تا ۲۰۰۷ نسبت به برگزاری همه‌پرسی در این مناطق اقدام کند تا مردم این مناطق بین قرارگرفتن ذیل دولت مرکزی یا اقلیم کردستان تصمیم بگیرند.

بارزانی می‌گوید که دلیل برگزارنشدن این همه‌پرسی هراس دولت مرکزی از نتیجه آن بود، نه مشکلات عملی بر سر اجرای آن.


در همین زمینه