وزیر خارجه قطر از سازمان ملل متحد خواست تا برای حل بحران این کشور با عربستان و متحدانش نقش بیشتری به عهده بگیرد. او همچنین چهار کشور عربی را متهم کرد که بر خلاف قوانین بین‌المللی دوحه را محاصره کرده‌اند.

محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر

محمد بن عبدالرحمن آل ثانی پنجشنبه ۵ مرداد/ ۲۷ ژوئیه در جمع خبرنگاران گفت که عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر و بحرین در حال نمایش «استبداد» هستند و هیچ قدمی برای حل و فصل بحران برنداشته‌اند.

او وعده داد قطر از هیچ تلاشی برای غلبه بر آنچه «نقض قوانین بین‌المللی» می‌داند چشم‌پوشی نکند. قطر محاصره این کشور از سوی چهار کشور عربی را ناقض قوانین حقوق بین‌الملل می‌داند.

عبدالرحمن آل ثانی همچنین گفت سازمان ملل بهترین محلی و پلتفرمی است که می‌توان حل بحران قطر با عربستان و همپیمانانش را از آنجا آغاز کرد.

به گفته وزیر خارجه قطر، «شورای امنیت، مجمع عمومی و دیگر نهادهای سازمان ملل می‌توانند در برطرف کردن بحران نقش ایفا کنند».

او اضافه کرد که «دولت قطر بیش از ۱۰ بار برای حل بحران و کاهش تنش‌ها از طریق گفت‌وگو اعلام آمادگی کرده اما در مقابل آنها هم باید از اقدامات غیر قانونی خود دست بردارند.»

لیو جـی، سفیر جمهوری خلق چین در سازمان ملل گفته اگر درخواستی رسمی ارائه شود، شورای امنیت حل این بحران را بر عهده می‌گیرد.

وزیر خارجه قطر یک روز پس از ملاقات با رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا گفته در حال حاضر بحران در “سکون و وقفه” فرو رفته.

هیتر نوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که او هم دیداری با عبدالرحمن آل ثانی داشته گفته آمریکا خواستار مذاکره مستقیم طرف‌های درگیر است.

نوئرت ادامه داد که «ما باور داریم به منظور حل این وضعیت، آنها ناچارند نشست‌هایی مشترک و گفت‌وگوهایی مستقیم داشته باشند».

با این حال لانا زکی نسیبه، سفیر امارات در سازمان ملل، اقدامات صورت گرفته علیه قطر را کاملاً «قانونی، موجه و متناسب» دانست.

امارات پیشتر هم اعلام کرده بود که مذاکره با قطر تنها پس از تغییر سیاست‌های این کشور آغاز خواهد شد.

● مجموعه ویژه بحران قطر

عربستان، امارات، مصر و قطر از ۱۵ خردادماه سال جاری تا کنون قطر را تحت محاصره قرار داده‌اند. آن‌ها ابتدا فهرستی ۱۳ گانه از درخواست‌هایشان از جمله کاهش سطح روابط دیپلماتیک با ایران را در اختیار قطر قرار داده‌اند. قطر اما از پذیرش این خواست‌ها سرباز زند.

سرانجام هفته گذشته این چهار کشور از قطر خواستند تا به شش اصل و پرنسیپ مقابله با «تروریسم» و «افراطی‌گری» متعهد شود. بعلاوه آنها از قطر انتظار دارند تا برای رسیدن به یک برنامه‌ای عملی جهت اجرا این شش اصل مذاکره کند.

حمد بن خلیفه آل ثانی، حاکم قطر هم تصریح کرده که قطر گرایش دارد تا با تروریسم در منطقه مبارزه کند و او حکم بازنگری در قوانین مبارزه با تروریسم این کشور را نیز صادر کرده است.


در همین زمینه: