وزارت امور خارجه افغانستان اعلام کرد که دومین دور گفتوگوهای افغانستان و آمریکا بر سر بستن پیمان راهبری بلندمدت آغاز شده است.
جانان موسیزی، سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان گفت که هیأتی از مقامات آمریکایی پیشنهادات تازهای به دولت افغانستان ارائه کردهاند تا گفتوگوهای دو کشور در چارچوب بزرگتری صورت گیرد.
وی در مورد جزئیات این پیشنهادات چیزی نگفت اما ایجاد روابط استراتژیک بلندمدت با آمریکا را از لحاظ سیاسی، اقتصادی و امنیتی به نفع افغانستان خواند.
دفتر ریاست جمهوری افغانستان نیز با انتشار اطلاعیهای تأیید کرد که این موضوع از سوی رنگین دادفر اسپنتا، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور این کشور در نشستی با حضور حامد کرزی و شماری از مقامات بلندپايه مطرح شده است.
اطلاعیه به نقل از دادفر اسپنتا گفته است که موضوعاتی در این راستا وجود دارد و نیاز است تا دو کشور آن را در سطوح بالاتری پیگیری کنند.
در فروردینماه سال جاری حامد کرزی، رئيس جمهور افغانستان برای نخستین بار تأیید کرد که آمریکا سند همکاریهای استراتژیک بلندمدت خود با افغانستان را به دولت افغانستان سپرده است.
حامد کرزی، پذیرش این سند را به برآورده شدن خواستههای افغانستان، از جمله «آوردن صلح و تأمین ثبات» در این کشور، مشروط ساخته بود.
به گفته رئیس جمهور افغانستان؛ «چگونگی کمک آمریکا به افغانستان، تقویت دولت، جلوگیری ازعملیات خودسرانه و کارهایی که مانع تقویت دولت افغانستان میشود و قانونمند شدن حضور نیروهای خارجی با در نظرداشت اوضاع و شرایط منطقه» از دیگر شروط این کشور است.
با این وجود حامد کرزی تأکید کرده است که بستن پیمان بلندمدت استراتژیک با آمریکا در یک لویجرگه (مجلس بزرگ سنتی) مطرح خواهد شد تا نمایندگان مردم در این زمینه تصمیم بگیرند.
اما اعلام گفتوگوی مقامات افغانستان و آمریکا در مورد بستن پیمان استراتژیک بلندمدت، با واکنش منفی ایران و پاکستان همراه بوده است.
مقامات بلندپایه این دو کشور طی دو ماه گذشته در سفرهای متعدد به کابل نسبت به اثرات این اقدام هشدار داده بودند.
ایران بهرغم اعلام پشتيبانی از صلح و ثبات در افغانستان، با حضور نظامیان بینالمللی در افغانستان مخالفت کرده و آنان را«اشغالگر» میداند.
پاکستان نیز که تا کنون از «متحدان نزدیک» ائتلاف بینالمللی در جنگ با القاعده و طالبان به شمار میرود، به افغانستان پیشنهاد کرده است در قبال مهار طالبان و کمک به صلح، از عقد این پیمان که گفته میشود یکی از اهداف اصلی آن ایجاد پایگاههای دائمی آمریکا است، خودداری کند.