در پی حملات موشکی سپاه پاسداران به شرق سوریه، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت ایران گفت دولت هیچ محدودیتی برای افزایش توان موشکی جمهوری اسلامی قائل نیست.

محمدباقر نوبخت: دولت از هر نوع فعالیتی از جمله فعالیتهای مطالعاتی‌، اجرایی و آزمایش موشکی دفاع می‌کند.
محمدباقر نوبخت: دولت از هر نوع فعالیتی از جمله فعالیتهای مطالعاتی‌، اجرایی و آزمایش موشکی دفاع می‌کند.

محمدباقر نوبخت روز سه‌شنبه ۳۰ خرداد در نشست خبری خود با اشاره به حمله موشکی اخیر سپاه پاسداران به خاک سوریه گفت: «اقدام سپاه پاسداران نشان داد که ایران فراتر از امنیت خود به دنبال تأمین امنیت منطقه است» و «جمهوری اسلامی ایران در راه مبارزه با تروریست‌ها همواره امنیت منطقه را در صدر برنامه‌های خود دارد.»

او تأکید کرد که کشورهای همسایه از اقتدار ایران «باید خرسند باشند و احساس آرامش کنند.»

شامگاه یکشنبه ۲۸ خرداد سپاه پاسداران با موشک‌های زمین به زمین از غرب ایران، به دیرالزور، واقع در شرق سوریه حمله کرد. در اطلاعیه‌ای که سپاه پاسداران ساعتی بعد از این حمله موشکی منتشر کرد گفته شد که این حمله در پاسخ به حمله ۱۷ خرداد گروه «دولت اسلامی» (داعش) به مجلس شورای اسلامی و مقبره آیت‌الله خمینی انجام شده است.

روز چهارشنبه ۱۷ خرداد در حملات افراد وابسته به داعش به ساختمان اداری مجلس و مقبره آیت‌الله خمینی ۱۷ نفر کشته و ۵۲  نفر زخمی شدند.

نوبخت در برابر این پرسش که آیا حمله موشکی سپاه پاسداران به تأیید شورای عالی امنیت ملی رسیده بود،‌ گفت: «تنبیه و مجازات تروریست‌ها از سوی سپاه باید انجام می‌گرفت. این اقدام یک مسیری دارد که آن‌ها این مسیر را رعایت می‌کنند. آن‌چه باید در دستور شورای عالی امنیت قرار بگیرد،‌ به شورا منعکس خواهد شد. آنچه صورت گرفته است در مسیر درست،‌ منطقی و طبق روال کشور انجام می‌شود.»

سخنگوی دولت به‌نقل از حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران گفت: «دولت از همه فعالیت‎‌های موشکی سپاه و نیروهای مسلح کشورمان پشتیبانی کرده و هیچ محدودیتی برای تقویت بنیه دفاعی و افزایش توان موشکی کشور قائل نیست و از هر نوع فعالیتی از جمله فعالیت‌های مطالعاتی‌، اجرایی و آزمایش موشکی دفاع می‌کند.»

او توان دفاعی جمهوری اسلامی را «قابل مذاکره، ‌مماشات و انعطاف» با هیچ یک از دولت‌ها از جمله آمریکا ندانست.

آمریکا همچنان تلاش دارد تا ایران را به‌دلیل پیشبرد برنامه موشکی خود زیر فشار قرار دهد. مجلس سنای آمریکا پنج‌شنبه ۱۵ ژوئن / ۲۵ خرداد با اکثریت قاطع آرا تحریم‌های تازه‌ای را علیه ایران تصویب کرد. بر این اساس برنامه موشک‌های بالستیک ایران و همه اشخاص و شرکت‌هایی که با این برنامه در ارتباط‌‌اند در طی ۹۰ روز تحریم می‌شوند. افزون بر این، سنای آمریکا برای نخستین بار سپاه پاسداران را هم به‌طور مستقیم تحت تحریم قرار می‌دهد. همچنین دارایی افراد و نهادهایی که در معاملات مرتبط با تأمین، فروش و یا انتقال سلاح به ایران دست دارند، توقیف می‌شود.

این تحریم‌ها به تحریم‌های اقتصادی علیه ایران که در دوران قبل از توافق هسته‌ای با قدرت‌های جهانی وضع شده بود، ربطی ندارند. با این حال مقامات ایرانی این تحریم را برخلاف تعهدات آمریکا در توافق هسته‌ای می‌دانند.

ایران می‌گوید برنامه موشکی‌اش تدافعی است و آن‌چه آمریکا درباره این برنامه مطرح کرده «کاملاً ناموجه و غیرقانونی است» و با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل مغایرتی ندارد.

این در حالی است که موشک‌های بالستیک قابلیت حمل سلاح هسته‌ای را دارند و همین موضوع نگرانی آمریکا را برانگیخته و بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ تحریم‌های مربوط به برنامه موشکی ایران برای هشت سال ادامه خواهد داشت.

محمدباقر نوبخت در این‌باره گفت: «فعالیت‌های دفاعی و تقویت بنیه دفاعی کشور در چارچوب دکترین دفاعی ما یعنی بازدارندگی ادامه می‌یابد.»

به‌گفته سخنگوی دولت برجام محدودکننده فعالیت‌های دفاعی و موشکی ایران نیست، ‌زیرا «برجام فقط توافقی در حوزه مسائل هسته‌ای بود».

سخنگوی دولت همچنین از فعالیت نیروهای سازمان اطلاعات برای شناسایی افراد وابسته به داعش در روزهای اخیر به‌عنوان عملیات تکمیلی حملات موشکی سپاه یاد کرد.

در روزهای گذشته شمار زیادی از افراد در استان‌های سنی مذهب ایران، از جمله کردستان و سیستان و بلوچستان در چارچوب آن‌چه مبارزه با داعش نامیده می‌شود دستگیر شده‌اند اما سازمان‌ها و شخصیت‌های مدافع حقوق بشر نسبت به این دستگیری‌های گسترده هشدار داده‌ و گفته‌اند نباید مقابله با داعش دستاویزی برای سرکوب اقلیت‌های دینی و ملی قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: