وزیر خارجه امارات میگوید اگر قطر سیاست خارجیاش را تغییر ندهد، انزوایی که همسایگانش به او تحمیل کردهاند ممکن است سالها ادامه پیدا کند.
انور قرقاش، وزیر خارجه امارات متحده عربی دوشنبه، ۱۹ ژوئن در رابطه با بحران دیپلماتیک قطر و همسایگانش به گروهی از خبرنگاران در پاریس گفت که «اگر قطریها میخواهند به خاطر دیدگاه انحرافیشان درباره نقش سیاسی خود منزوی بمانند، پس بگذار منزوی بمانند. آنها هنوز در مرحله انکار و خشم هستند.»
عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر و یمن دوشنبه ۵ ژوئن در یک اقدام کاملاً غافلگیرکننده روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند و مرزهای زمینی و حریم هوایی خود را به روی این کشور کوچک در حاشیه خلیج فارس بستند. به تدریج چند کشور دیگر، از جمله جمهوری اسلامی موریتانی نیز در حمایت از عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند. عربستان سعودی و متحدانش، در یک بیانیه مشترک قطر را متهم کردهاند که از اخوانالمسلین در مصر و حماس در نوار غزه حمایت میکند. آنها خواهان تغییر سیاست قطر در رابطه با ایران هم شدهاند.
قطر اما اتهام حمایت مالی از تروریسم و افراطیگری را رد کرده است. این کشور همچنین مسئله شبکه الجزیره و رابطه با ایران را موضوعاتی مربوط به حاکمیت ملی خود خوانده است.
ایران، ترکیه و روسیه در این بحران به حمایت از قطر پرداختهاند. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا با حمایت از تصمیم عربستان و متحدانش قطر را «حامی سطح بالای تروریسم» توصیف کرد و محاصره این کشور را حاصل دیدار خود از ریاض، پایتخت عربستان خواند، اما رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه ایالات متحده خواستار کاهش تنشها شد.
عمان و کویت نیز در حال میانجیگری برای حل بحران هستند.
قرقاش در پاریس گفته که «میانجیگری کویت بسیار کارساز خواهد بود و خواستهها از این پس مطرح خواهند شد. قطر درخواهد یافت که اوضاع از اکنون بر این منوال است و انزوا میتواند سالها به طول انجامد.»
او همچنین ادعا کرد که دغدغه اصلی همسایگان ناراضی قطر رابطه دوحه با گروههای اسلامگرای افراطی از جمله گروههای وابسته به القاعده در خاورمیانه و نیز رابطه با اخوان المسلمین و گروه حماس در فلسطین است.
او در ادامه نیز گفت «ما شاهد افزایش تنش نیستیم، شاهد منزویکردنیم. قطر عضو تیم ما است، اما مدام گل به خودی میزند» و قطر را به حمایت از گروههای شبهنظامی در لیبی، یمن و سوریه متهم کرد.
او نیز همچون عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان گفت که فهرستی از «نارضایتیها» از قطر در حال آماده شدن است.
قطر نیز دوشنبه اتهامها علیه خود را بار دیگر بیپایه و اساس خواند و آن را «بازی تبلیغاتی» برای خدشهدارشدن چهره بینالمللی این کشور دانست.
«ترکیه باید بیطرف بماند»
وزیر امور خارجه امارات در رابطه با حمایت ایران و ترکیه از دوحه گفت که ممکن است این دو کشور خلاء ایجادشده در اثر محاصره قطر را پر کنند. او از ترکیه خواست بیطرف بماند.
آنکارا بارها از عربستان و متحدانش خواسته که محاصره را رفع کنند؛ بهویژه پیش از آنکه ماه رمضان تمام شود. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه تأکید کرده که «ما در کنار برادران قطریمان ایستادهایم» و پارلمان این کشور نیز چندی پیش مجوز اعزام سربازان ترک به قطر را تصویب کرد. معاهده همکاریهای نظامی بین ترکیه و قطر، از جمله اعزام مستشاران نظامی از ترکیه به قطر در آوریل ۲۰۱۶ در دوحه امضا شده بود.
سربازان ترکیه همین دیروز در پایگاه نظامی در قطر تمرین مشترک اجرا کردهاند.
قرقاش در این زمینه گفت که «هنوز روزهای اول است. ترکیه در حال برقراری توازن بین هدف ایدئولوژیک و منافع ملی خود است. ما امیدواریم آنها خردمندانه برخورد کنند و بفهمند کاری که ما میکنیم به مصلحت آنهاست.»
آری ! میشود با درامدهای سرشار نفت خیلی کارها کرد ! ما این سوی خلیج فارس یک ولی امر مسلمین جهان داریم و شما آن سوی خلیج فارس یک خادم الحرمین ! هردو مست از درامدهای فراوان نفت خام ! بیچاره مردم منطقه !
شهروند درجه سه / 19 June 2017