معاون مدیریت بحران استانداری گلستان گفت که هنوز ۱۳ کارگر زیر آوارهای معدن یورت محبوسند و دسترسی به آنها ممکن نشده است.
به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، حمیدرضا منتظری شنبه ۱۶ اردیبهشت به خبرگزاری ایلنا گفت که عملیات آواربرداری و امداد هنوز ادامه دارد.
تا کنون جسد ۲۲ کارگر از زیر آوار معدن یورت بیرون کشیده شدهاست. ۱۳ تن هنوز زیر آوارها محبوسند، اما امید بسیار ناچیزی به زندهماندن این کارگران وجود دارد.
این ۱۳ کارگر با گذشت چهار روز از حادثه افنجار معدن یورت هنوز در عمق دو کیلومتری زمین دسترسیناپذیر باقی ماندهاند. از شب گذشته نیروهای امداد در حال حفر تونلی فرعی هستند. آخرین پیکر بیجان بامداد شنبه ۱۶ اردیبهشت و از طریق این تونل فرعی کشف شد.
رضا مروتی، معاون استاندار گلستان گفته است که همزمان با حفر این تونل فرعی، عملیات پایدارسازی سقف تونل آسیبدیده معدن نیز صورت میگیرد.
آمار جانباختگان هنوز به صورت رسمی اعلام نشدهاست. اعلام این آمار تا پایان عملیات آواربرداری به تعویق خواهد افتاد.
منتظری، معاون مدیریت بحران گلستان نیز گفته است که نیروهای مختلف «محلی و کشوری» برای امدادرسانی حاضر شدهاند.
نفجاری که ظهر چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت در معدن زغال سنگ یورت (آزادشهر) در استان گلستان روی داد به یک فاجعه بزرگ انسانی بدل شد. علی ربیعی، وزیر کار و تعاون تعداد کارگرانی را که در این حادثه جان باختند، ۳۳ نفر اعلام کرده است.
با این حال با آمارهای جدید، شمار قربانیان این حادثه اگر هیچ بازماندهای وجود نداشته باشد، به ۳۵ تن خواهد رسید.
انفجار ساعت ۱۲ و پنج دقیقه روز چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت اتفاق افتاد. علت دقیق حادثه هنوز مشخص نشده. ظاهراً کارگران تلاش میکردند که موتور دیزل یک لوکوموتیو را به روش باطری به باطری راه بیندازند که جرقهای تولید شده و گاز را که در تونل و در عمق ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ متری زمین متراکم بوده، منفجر میکند. تولید ریزش کرده بود و کارگران محبوس شده بودند. ۲۱ کارگر معدنکار به کمک کارگران محبوس شده شتافته بودند که آنها هم کشته شدند.
نبود وسایل ایمنی و عدم رعایت شرایط ایمن محیط کار از سوی کارفرما و نیز فقدان نظارت بر این معدن خصوصیسازیشده در دوران دولت حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران مهمترین علت بروز آن تا کنون ذکر شده است. با این حال، امیر ولدخانی، مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست سازمان معادن زغالسنگ به ایلنا گفته است که « معادن زغالسنگ سه ناحیه اصلی کشور، ۴۰۰ دستگاه گاز سنج به ارزش ۲۰ میلیارد ریال به صورت رایگان دریافت کرده اند که معدن زمستان یورت هم یکی از این معادن است.»
سهم معدن یورت اما هشت دستگاه بوده.
«کارگران مقصر اعلام نشوند»
علی ربیعی، وزیر کار به رسانههای داخلی گفته است که این حادثه به دلیل بیاحتیاطی کارگران اتفاق افتاده. اما اکنون تشکلهای کارگری از کمیته بررسی این حادثه میخواهند که کارگران را مقصر اعلام نکنند.
اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری با صدور اطلاعیهای با خانواده بازماندگان انفجار معدن یورت همدردی کرد و خواستار آن شد که «اینبار علت این حادثه خطای انسانی تشخیص داده نشود».
اتحادیه پیشکسوتان در اطلاعیه خود با اشاره به خصوصیسازی معدن نوشت: « اما تا فراموش نکردهایم از اصل ۴۴ هم بگوییم، ظاهرا مالک این معدن آن را از اصل ۴۴ تحویل گرفته است و ما نام نبریم از مالکان کنونی چرا که شاید به آنها بربخورد، همانهایی که ساختمان پلاسکو را هم به نوعی مالک بودند.»
گزارشها حاکی از آن است که سازمان «بسیج» مالک این معدن بوده است.
حضور پیمانکار معدن در دادسرا
پیمانکار معدن یورت شنبه ۱۶ اردیبهشت به دادسرا رفت. به گزارش ایلنا، هادی هاشمیان، رئیس کل دادگستری استان گلستان گفت که پیمانکار یورت به همراه وکیل خود در دادسرا حاضر شدهاست.
هاشمیان گفت پیمانکار بازداشت نشده، بلکه به سوالات بازپرس پاسخ داده است.
او همچنین خبر داد که تا کنون چندین خانواده بازنماندگان این حادثه به دادسرای آزادشهر مراجعه کرده و شکایتشان را ثبت کردهاند.