پس از آن‌که جواد شمقدری در نامه‌ای به مدير جشنواره کن از لارس فون تری‌ير پشتيبانی کرد، اين فيلم‌ساز دانمارکی به شمقدری پاسخ گفت.

به گزارش هاليوود ريپورتر، لارس فون تری‌ير، فيلم‌ساز نامدار دانمارکی در رابطه با اظهارات جنجال‌برانگيزش در باره هيتلر و حکومت نازی در شصت‌وچهارمين دوره جشنواره کن بيانيه‌ای منتشر کرد.

اين بيانيه در پاسخ به نامه جواد شمقدری معاون سينمايی وزير ارشاد جمهوری اسلامی ايران خطاب به ژيل ژاکوب، مدير جشنواره فيلم کن نوشته شده است.

لارس فون تری‌ير در نشست رسانه‌ای فيلم تازه خود «ملانکوليا» در بخش مسابقه شصت‌وچهارمين دوره جشنواره کن گفته بود با هيتلر اظهار «هم‌دردی» می‌کند.

وی در اين نشست گفت: «هيتلر واقعأ آدم خوبی نبود، اما من او را می‌فهمم و کمی با وی اظهار هم‌دردی می‌کنم.»

شمقدری: رفتاری که جشنواره کن با آقای فون تری‌ير انجام داد انسان را به ياد گاليله می‌اندازد

فون تری‌ير افزود: «من فقط می‌گويم که او را درک می‌کنم… فکر می‌کنم او مطلقأ کارهای بدی انجام داده اما می‌توانم او را در پايان زندگی‌اش در پناهگاه حس کنم.»

وی همچنين گفت: «مسلمأ من طرفدار جنگ دوم جهانی نيستم؛ من مخالف يهوديان نيستم… من با آن‌ها هستم اما نه زياد… برای اين‌که اسرائيل واقعأ گند می‌زند.»

او پس از اين نشست از اظهارات خود پوزش خواست اما فردای آن روز مسئولان جشنواره کن با صدور بيانيه‌ای لارس فون تری‌ير را «عنصر نامطلوب» ناميدند و او را به‌شکل رسمی از جشنواره اخراج کردند.

جواد شمقدری در پی اخراج فون تری‌ير از جشنواره کن، در نامه‌ای به پشتيبانی از وی برخاست و اين اقدام کن را «نقطه سياهی در تاريخ جشنواره» دانست.

شمقدری نوشت: «رفتاری که جشنواره کن با آقای فون تری‌ير انجام داد و مجبورش کرد که بارها به عذرخواهی بپردازد، انسان را به ياد گاليله می‌اندازد که صاحبان کليساهای قرون وسطايی با تهديد مجبورش کردند نظريه علمی‌اش را که زمين کروی است انکار کند.»

لارس فون تری‌ير: نظرات من در نشست مطبوعاتی جشنواره نابخردانه، مبهم و بی‌جهت آزارنده بود

لارس فون تری‌ير در بيانيه خود که روز گذشته منتشر شده نوشته است: «به اعتقاد من آزادی بيان، به هر شکل آن بخشی از حقوق اوليه انسان‌هاست. با اين حال نظرات من در نشست مطبوعاتی جشنواره نابخردانه، مبهم و بی‌جهت آزارنده بود.»

وی افزود: «نکته‌ای که می‌خواستم به آن اشاره کنم اين است که نيروی بالقوه تمام انسان‌ها از هر مليت، قوميت، رده يا مذهب در بی‌دادگری و يا برعکس آن است. اگر ما فجايع تاريخی را تنها با قساوت فردی توضيح دهيم، احتمال درک ساختار انسانی را از بين می‌بريم، در حالی که برای دوری از هر نوع جنايت‌ عليه انسانيت در آينده، درک اين مسئله ضروری است.»

با وجود اظهارات لارس فون تری‌ير و اخراج وی از جشنواره کن، فيلم او توانست جايزه مهم بهترين بازيگر زن جشنواره را برای کيرستن دانست هنرپيشه اصلی فيلم به ارمغان آورد.

لارس فون تری‌ير در سال ۱۹۹۶ با فيلم «شکستن امواج» جايزه بزرگ جشنواره کن و جايزه سزار بهترين فيلم خارجی را از آن خود ساخت.

در سال ۲۰۰۰ نيز فيلم «رقصنده در تاريکی» او که در آن «بيورک» خواننده معروف ايفای نقش می‌کرد نخل طلای کن را به دست آورد.