تنشها پس از حمله موشکی آمریکا به پایگاه هوایی الشعیرات سوریه هنوز ادامه دارد. بلندپایهترین مقامهای نظامی ایران و روسیه در گفتوگویی تلفنی بر حمایت از اسد تأکید کردند. همزمان حملات مجدد نیروهای اسد به ادلب دهها کشته و زخمی برجای گذاشت و چندین کودک را بار دیگر قربانی کرد.
مقتدا صدر، روحانی شیعه عراقی تحت حمایت ایران نیز به اسد گفته که از مقامش کنارهگیری کند، و همزمان حیدرالعبادی اعلام کرده آمریکا در حمایتش از عراق در حنگ علیه داعش متعهد است. بوریس جانسون، وزیر امور خارجه بریتانیا هم سفر خود را به روسیه به دلیل بحران بر سر حمله موشکی آمریکا لغو کرد. آمریکا نیز گفته که اکنون بیرونراندن اسد از قدرت به اولویتهای این کشور بدل شدهاست.
مسکو و تهران: عملیات علیه «تروریستها» را تشدید میکنیم
به گزارش خبرگزاری «فارس»، نزدیک به سپاه پاسداران ایران، سرلشگر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران و ژنرال والری گراسیموف، رئیس ستاد کل نیروهای فدراسیون روسیه شنبه ۱۹ فروردینماه در تماسی تلفنی با یکدیگر به بحث درباره سوریه و حمله موشکی ایالات متحده پرداختند.
بامداد جمعه هفتم آوریل /۱۸ فروردین، ارتش ایالات متحده برای نخستین بار پس از شروع جنگ داخلی سوریه به نیروهای ارتش این کشور حمله کرد. آمریکا ۵۹ موشک کروز «توماهاوک» را به سمت پایگاه هوایی «الشعیرات» واقع در استان حمص شلیک کرد.
این حمله در واکنش به حمله شیمیایی رخداده در شهر خان شیخون در استان ادلب انجام گرفت که در آن صدها تن کشته و زخمی شدند. ایالات متحده بشار اسد را مسئول این حمله میداند و مدعی است حمله شیمیایی به خان شیخون از پایگاه هوایی «الشعیرات» هدایت شده بود.
بلندپایهترین مقامهای نظامی تهران و مسکو در تماس تلفنی با یکدیگر حمله موشکی ایالات متحده را «تجاوز قطعی و آشکار» به کشوری مستقل دانستند که با هدف «کندکردن روند پیروزیهای ارتش سوریه و متحدان آن» و روحیهبخشیدن به مخالفان مسلح اسد انجام شدهاست.
باقری و گراسیموف گفتند که علیرغم حمله آمریکا، عملیات نظامی علیه «تروریستها» را تشدید خواهند کرد. اسد و متحدانش مخالفان مسلح دمشق را «تروریست» خطاب میکنند.
این دو حمله شیمیایی به خان شیخون را نیز «مشکوک» ارزیابی کردند و خواستار بررسی این حادثه از سوی یک هیأت بیطرف شدند. رئیسجمهور ایران و نخستوزیر عراق در کنار دمشق پیش از این خواستار تشکیل چنین هیأتی شده بودند.
حمله مرگبار به ادلب و مرگ پنج کودک
گروه دیدهبان حقوق بشر سوریه نیز اعلام کرد که شنبه، هشتم آوریل بر اثر حملات هوایی به ادلب دستکم ۱۸ تن از جمله پنج کودک کشته شدهاند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، حملات هوایی شنبه شهر اورم الجوز را هدف گرفته است. این منطقه تحت کنترل مخالفان مسلح اسد قرار دارد.
حمله شیمیایی سهشنبه گذشته نیز خان شیخون واقع در استان ادلب را هدف گرفته بود.
ادلب پس از پیروزی نیروهای بشار اسد و متحدانش در حلب و حمص به مهمترین پایگاه مخالفان مسلح دولت دمشق، از جمله برخی گروههای جهادگرای افراطی بدل شدهاست. بسیاری از مخالفانی که ذیل توافقهای جدید با دولت سوریه از مناطق تحت محاصره خارج میشوند، از جمله مخالفان مسلح در حلب و حمص، به استان ادلب نقل مکان کردهاند.
به همین دلیل، اندکی پس از بازپسگیری سرتاسر حلب از مخالفان، نیروهای بشار اسد و ارتش روسیه حملات هوایی سنگین به ادلب را آغاز کردند.
بنا به توئیتر سازمان «دفاع مدنی»، وابسته به شورشیان مسلح مخالف دمشق، حمله هوایی آخر به ادلب بعدازظهر شنبه صورت گرفته و به کشتهشدن ۱۹ تن و مجروحیت ۲۲ تن دیگر انجامیده است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه گفته که انتظار میرود تلفات این حمله هوایی افزایش یابد.
دیدهبان حقوق بشر سوریه دیروز نیز گزارش داده بود که حمله هوایی ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا در حوالی رقه چندین کشته برجای گذاشته است. در حمله آمریکاییها نیز چندین کودک جانشان را از دست دادهاند.
مسکو: لغو سفر جانسون نامعقول است
در ادامه حواشی حول حمله شیمیایی به خان شیخون و حمله موشکی آمریکا به الشعیرات، وزیر خارجه بریتانیا سفر خود به مسکو را به صورت یکجانبه لغو کرد.
بوریس جانسون تنها چند ساعت پیش از سفر به مسکو از لغو آن و موکولشدنش به بعد خبر داد. برخی گزارشها حاکی از آن است که تصمیم جانسون پس از مشورت با رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا اتخاذ شدهاست.
تیلرسون خود با لاوروف، همتای روسیاش به صورت تلفنی درباره بحران اخیر گفتوگو کرده و بنا بر بیانیه وزارت خارجه روسیه، دو طرف گفتهاند که برای حل مشکل باید بحثها را در دیداری حضوری طرح کنند. تیلرسون قرار است هفته آینده به مسکو سفر کند.
بریتانیا نخستین کشوری بود که از حمله موشکی آمریکا به پایگاه هوایی سوریه دفاع کرد.
روسیه اما از لغو یکجانبه سفر جانسون به بهانه بحران اخیر در سوریه برآشفته و دلیل لغو آن را تغییر پیشین برنامهها دانستهاست. سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفتهاست که لغو سفر پس از تغییر تاریخ آن روی داد، اما دلایل اعلامشده از سوی بریتانیاییها متفاوت است.
او گفته غربیها بهطور یکجانبه طرحهای جمعی را تغییر میدهند.
مسکو از متحدان کلیدی اسد و از دلایل بر سر قدرتماندن او است. واشنگتن که پس از آغاز انقلاب سوریه و بدلشدن آن به جنگ داخلی برای مدتها خواستار کناررفتن اسد از قدرت بود، با آمدن دونالد ترامپ موضع خود را تغییر داد. اما دولت ترامپ نیز پس از حمله شیمیایی اخیر موضع خود را تغییر دادهاست. نیکی هالی، فرستاده ایالات متحده به سازمان ملل گفته که خروج اسد از قدرت در کنار از بین رفتن نفوذ ایران در سوریه از اولویتهای واشنگتن است.
مقتدی صدر خواستار استعفای اسد شد
در همین حال، مقتدا صدر از بشار اسد خواسته برای جلوگیری از خونریزیهای بیشتر، در یک تصمیم تاریخی- حماسی از قدرت کنار رود.
مقتدا صدر که هواداران بسیاری در میان فرودستان شهری و مناطق جنوبی بغداد دارد، نخستین رهبر پرنفوذ شیعی است که از رئیس جمهوری سوریه خواسته از مقام خود کنار رود.
او ضمن انتقاد شدید از حمله موشکی آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که «آمریکا نباید خودش را وارد هولوکاست جدیدی کند و ویتنام جدیدی از سوریه بسازد.»
او از تمام کشورهای حاضر در سوریه خواست تا از خاک این کشور عقبنشینی کنند و از «اذیت و آزار سوریه» دست بردارند. او به اسد پیشنهاد کرد تا «به خاطر عشق به سوریه» استفعا دهد و به طرفهای مردمی «بانفوذ» اجازه دهد تا «در سریعترین زمان ممکن» با یافتن راهحلی سیاسی سوریه را نجات دهند.
آمریکا به حمایت از عراق ادامه میدهد
همزمان دفتر حیدرالعبادی، نخستوزیر عراق در بیانیهای اعلام کرد که آمریکا به حمایت خود از عراق در جنگ با داعش متعهد است. این بیانیه پس از دیدار روز شنبه مایک پنس، معاون اول رئیسجمهوری آمریکا با عبادی منتشر شد.
بغداد پس از جدیترشدن بجران سوریه و بالاگرفتن اختلاف بین واشنگتن و تهران به دنبال یافتن توازنی بین این دو حامی خود است.
عبادی ضمن انتقاد از حمله شیمیایی در سوریه بدون نامبردن از اسد، خواستار تشکیل یک کمیته حقیقتیاب بینالمللی شد.
او همچنین در بیانیهاش «مداخله عحولانه» پس از این حمله شیمیایی را بدون نامبردن از آمریکا به نقد کشیدهاست.
مایک پنس تأیید کردهاست که پس از حمله موشکی به سوریه، «سیاست ایالات متحده در منطقه تغییر نکرده، و اولویتش هنوز شکست داعش در عراق و منطقه است.»