وزیر خارجه آمریکا در نخستین سفرش به ترکیه با مقامات بلندپایه این کشور دیدار و گفتوگو کرد. مهمترین موضوع گفتوگوهای رکس تیلرسون با رجب طیب اردوغان، بنعلی ییلدریم و مولود چاووشاوغلو اختلاف آنکارا و واشنگتن بر سر حمایت آمریکا از شبهنظامیان کرد در جنگ داخلی سوریه بود.
تیلرسون بعد از دیدار با مقامات بلندپایه ترکیه و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور در یک نشست خبری گفت که برای شکست دادن گروه دولت اسلامی «داعش» بین واشنگتن و آنکارا اختلاف نظر جدی وجود ندارد.
اردوغان از حمایت آمریکا از یگانهای مدافع خلق (ی پ گ) در جنگ داخلی سوریه خشمگین است. وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده که در مبارزه با داعش، یگانهای مدافع خلق را شریکی قابل اعتماد میداند. آنکارا اما اعتقاد دارد که تفاوتی بین یگانهای مدافع خلق با حزب کارگران کردستان (پ ک ک) وجود ندارد.
در ماههای گذشته در جنوب شرق ترکیه درگیریهای خونینی بین ارتش ترکیه و نیروهای مسلح حزب کارگران کردستان (پکک) رخ داد. شمار زیادی از قربانیان این درگیریها زنان و کودکان بودند و دولت اسلامگرای ترکیه یک بار دیگر مورد انتقاد نهادهای حقوق بشری قرار گرفت.
رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در نشست خبری مشترک با همتای ترکیهایاش گفت: «آنچه که ما دربارهاش با هم صحبت کردیم، احتمالاتی بود که در اختیار داریم. بگذارید راحت صحبت کنم: تصمیمات دشواری میبایست بگیریم.»
مولود چاوشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه نیز در این نشست گفت: «دولت آمریکا پذیرفت که تفاوتی بین یگانهای مدافع خلق و حزب کارگران کردستان وجود ندارد.»
وزیر خارجه آمریکا اقدامات تلافیجویانه حزب کارگران کردستان در ترکیه را محکوم کرد، اما از اینکه به نظر دولت آمریکا تفاوتی بین یگانهای مدافع خلق و حزب کارگران کردستان وجود ندارد، سخنی در میان نیاورد.
ارتش ترکیه در پایان ماه اوت سال گذشته با کمک شبهنظامیان مورد حمایتش در عملیاتی با عنوان «سپر فرات» وارد خاک سوریه و شهر جرابلس شد و پستهای داعش در مناطق مرزی را به کنترل خود درآورد.
بیشتر بخوانید:
با آغاز عملیات «سپر فرات» در ماه اوت، ترکیه قصد داشت منطقه مرزی تحت کنترل داعش را از دست این گروه آزاد سازد. هدف دیگر آنکارا جلوگیری از پیشروی یگانهای مدافع خلق (ی پ گ) متشکل از نیروهای کرد سوریه به سمت غرب بود.
در آستانه سفر وزیر خارجه آمریکا به ترکیه، بنعلی ییلدریم نخستوزیر این کشور اعلام کرد که عملیات «سپر فرات» به پایان رسیده است.
تیلرسون گفت در رایزنی با مقامات بلندپایه ترکیه ایجاد «حوزههای ثبات» در سوریه را مطرح کرده است، چنانکه آوارگان سوری بتوانند به کشورشان بازگردند. همچنین راهکارهایی هم برای تأمین امنیت شهروندان در «حوزههای ثبات» بررسی شده است.
در ترکیه بیش از دو میلیون آواره سوری زندگی میکنند. دولت ترکیه همواره خواهان بازگشت این آوارگان به سوریه شده است.
مسأله استرداد فتحالله گولن، واعظ مذهبی و از مخالفان رجب طیب اردوغان و همچنین بازداشت محمد خاقاق آتیلا، مدیر ارشد یکی از بانکهای ترکیه در فرودگاه جان اف کندی نیوریوک به اتهام پولشویی برای ایران در فاصله بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ از دیگر موضوعاتی بود که در گفتوگوی وزیر خارجه آمریکا با مقامات بلندپایه ترکیه به بحث گذاشته شد.
بیشتر بخوانید: