وزير امور اقتصادی و دارايی ايران گفت تعداد صفرهای حذف شده پول ملی يا واحد پول خرد هنوز مشخص نيست.
به گزارش خبرگزاری مهر، شمسالدين حسينی، وزير امور اقتصادی و دارايی ايران گفت اصلاح پولی کشور در دولت تصويب شده است اما «تعداد صفرهای حذفی و واحد پول خرد کشور هنوز مشخص نيست و مواد مطرح شده، تنها گمانهزنی است.»
وی گفت دولت تنها اصلاح پولی کشور را تصويب کرده و نه اينکه تعداد صفرهای حذف شده چه عددی باشد يا واحد پول خرد کشور چه واحدی باشد.
وزير اقتصاد ايران افزود اصلاح واحد پولی حتمأ از سوی دولت انجام خواهد شد اما زمان آن مشخص نيست.
اين در حالی است که شامگاه يکشنبه گذشته محمود بهمنی، رئيس کل بانک مرکزی از حذف چهار صفر از پول ملی کشور خبر داده بود و اعلام کرده بود که دينار، واحد پول خرد رسمی کشور پس از حذف صفر از پول ملی خواهد شد.
رئيس کل بانک مرکزی ايران گفت: «برخی چنين تصور میکنند که حذف صفرهای پول سبب کاهش ارزش پول ملی میشود، در حالی که نه تنها دخالتی در اين زمينه ندارد بلکه سبب کاهش تورم هم میگردد.»
وی گفت حذف چهار صفر فقط برای تسهيل در مبادلات مالی است و تحقق اجرای اين برنامه در يک دوره زمانی يک يا دوساله انجام میشود.
رئيس بانک مرکزی افزود با انجام اين کار، پول جديد به تدريج به جامعه تزريق میشود تا پس از آشنايی مردم با آن، بهطور کلی پول جديد جايگزين شود.
بهمنی گفت در اين صورت يک ريال جديد (که برابر ۱۰ هزار ريال کنونی است) از نظر ارزشی با يک دلار برابر میشود.
وی در همين حال افزود: «با تحقق اين برنامه، واحد پول خرد بعد از ريال همانند سالهای گذشته دينار خواهد بود که در اين صورت يک ريال برابر با ۱۰۰ دينار خواهد شد.»
روز گذشته وزير امور اقتصاد و دارايی ايران نيز اعلام کرد کارگروه طرح تحول اقتصادی تصميم گرفت که سه يا چهار صفر از پول ملی ايران حذف شود.
شمسالدين حسينی افزود: «تصميم حذف سه يا چهار صفر از پول ملی با بانک مرکزی است.»
وزير امور اقتصادی و دارايی ايران روز ۱۳ فروردينماه جاری نيز اعلام کرده بود که درصورت فراهم شدن تمهيدات مورد نياز، امسال سه صفر از پول ملی حذف میشود.
به گفته برخی کارشناسان اقتصادی در شرايط کنونی ايران، حذف صفرها از پول ملی به معنای کاهش ارزش پول و برابرکردن قدرت خريد است. در اين حالت هر کسی که پول نقد دارد ضرر میکند و کسانی که دارايی غيرنقدی دارند، کاهش ارزش پول تأثير چندانی در ثروت آنها نخواهد داشت.
صاحبنظران اقتصادی میگويند، حذف صفرها از پول ملی به معنای کنترل تورم در ايران نيست و تأثيری هم در کاهش آن ندارد. اين حرکت، اقدامی است که برخی از کشورهای آمريکای لاتين و همچنين ترکيه در سالهای اخير به خاطر آنکه در يک مدت طولانی تورم بالايی را تحمل کردند، آن را به اجرا درآوردند.
مخالفان طرح حذف صفر از پول ملی معتقدند که بدون فراهمشدن زيرساختهای لازم اجرای فوری اين طرح تأثير نامطلوبی بر کاهش قدرت خريد مردم خواهد داشت.
برخی ديگر از کارشناسان میگويند که حذف صفر میتواند در شرايطی که تورم زياد شده و ارزش پول ملی کاهش يافته، مؤثر باشد، به اين معنی که ديگر نيازی به استفاده از حجم زيادی پول نيست.
«کاهش حجم اسکناس، سادگی در مبادلات، راحتتر شدن حمل و نقل پول، صرفهجويی در وقت، کاهش آثار روانی تورم» از جمله مزيتهايی است که برای حذف صفر پول ملی مطرح شده است.
اینکه کاهش صفر در پول ملی سبب کاهش تورم می شود نشان از آن دارد که آقای وزیر نمی فهمد از اینرو بهتر است ایشان دلائل و مکانیزم علمی خود را بصورت شفاف بیان کنند و برای اینکه مدیریت اقتصاد جهانی را بدست بگیرند باید رهبران حهان را متقائد کنند . یا برخی صحبت از این می کنند کسانی که نقدینگی دارند ضرر می کنند اینها نیز باید مکانیزم تحلیلی خود را عیان کنند . اگر این طیف طرفدار تعیین قیمت در بازار هستند چگونه مکانیزم عرضه و تقاضا قادر به تنظیم و هماهنگی با شرایط جدید نیست؟ برخی به درستی رابطه ی افزایش تورم را با حجم پول در گردش می بینند اما این اصل و ریشه ی مسئله نیست . تورم به دلیل روشهای تولیدی عقب مانده است که خود را بر بازار تحمیل می کند یعنی عدم استفاده ی صحیح ترکیب نیروی کار و تکنولوژی ست هنوز در ایران صنایعی وجود دارد که بیش از 60 سال قدمت دارند یعنی برای تولید از نیروی کار بیشتری استفاده می کنند به همین رو نیروی کار تجسم یافته در این کالاها با نیروی کار تجسم یافته در کشورهای پیشرفته همسانی نداشته و ضرورتا بنابر قانون بازار آزاد قدرت رقابت را از دست داده اند که این نابرابری خود را در ارزش پول ملی و ضرورتا پیدایی تورم نشان خواهد داد بحث با چند جمله البته کفایت نمی کند هر کلمه که بیان شده نیاز به توضیحات و آمارهای زیادی ست تا برای عموم متقائد کننده شود . خلاصه عرض کنم که تولید و شیوه ی تولید مناسب یعنی افزایش تولید و روشهای پیشرفته ی تولیدی تنها راه نجات اقتصاد ایران است که این امر با حضور جمهوری اسلامی و حاکمیت این نظام در تناقض است زیرا این ترکیب درست تنها زمانی استفاده می شود که خود شرکتهای یزرگ دنیا مستقیما در ایران سرمایه گذاری و تولید کنند . زیرا ایران دارای نیروی کار بلاستفاده دارد و آنها سرمایه و تکنولوژی روز . و چون سیاستهای سه دهه ی جمهوری اسلامی نشان داده است که هم با سرمایه ی جهانی و هم با تکنولوژی پیشرفته به دلیل انحصار قرار دادن بازار ایران در دست خودی ها سر جنگ دارد پس هیچگاه قادر نخواهد بود اقتصاد ایران را سرو سامان دهد . البته 99 درصد اپوزسیون ایران هم راهکار آگاهانه ای برای معضلات اقتصادی ایران نه داشته و نه خواهند داشت . به همین دلائل است که دموکراسی خواهی شعار همه ی اقشار جامعه شده است تا در آینده پس از آزمونهای غلط به راه حلی نیم بند برسند . و تا زمانی که نظام و اپوزسیون و بخصوص مردم در را بر این پاشنه می چرخانند تنها ما شاهد انحطاط خواهیم بود .
کاربر مهمان فرهاد - فریاد / 13 April 2011