به گفته وزير امور اقتصاد و دارايی ايران کارگروه طرح تحول اقتصادی تصميم گرفت که سه يا چهار صفر از پول ملی ايران حذف شود.

به گزارش تارنمای اطلاع‌رسانی دولت ايران، شمس‌الدين حسينی، وزير امور اقتصادی و دارايی در نشست رسانه‌ای خود اعلام کرد در کارگروه طرح تحول اقتصادی، اصلاح پول ملی اين کشور قطعی شد.

حسينی افزود: «تصميم حذف سه يا چهار صفر از پول ملی با بانک مرکزی است.

وزير امور اقتصادی و دارايی ايران روز ۱۳ فروردين‌ماه جاری نيز اعلام کرده بود که درصورت فراهم شدن تمهيدات مورد نياز، امسال سه صفر از پول ملی حذف می‌شود.

وی افزوده بود: «مسئله‌ای که دولت را برای اجرای اين سياست به تعمل واداشته آن است که ابتدا بايد حداکثر ثبات و آرامش را در قيمت‌ها ايجاد و سپس سه صفر را از پول ملی حذف کرد تا به نتايجی ماندگار دست يافت.»

۲۳ بهمن‌ماه سال گذشته حميد پورمحمدی، قائم مقام بانک مرکزی نيز از آماده شدن مطالعات و برنامه‌های حذف صفرها از پول ملی خبر داده بود.

به گفته صاحب‌نظران اقتصادی، حذف صفرها از پول ملی به معنای کنترل تورم در ايران نيست و تأثيری هم در کاهش آن ندارد

پورمحمدی گفت: «يکی از محورهای طرح تحول نظام بانکی موضوع رفرم پولی يا حذف صفرها است که همه مطالعات و برنامه‌های آن آماده شده است.»

وی با اين حال اعلام کرد: «موضوع حذف صفرها از واحد پولی فعلأ مسدود مانده است تا در زمان ارائه طرح تحول بانکی مطرح شود، اما اين‌که چه خواهد شد و چگونگی حذف تعداد صفرها به همان موضوع طرح تحول باز می‌گردد.»

طرح تحول بانکی قرار است امسال به مورد اجرا گذاشته شود. اين طرح که از دو سال پیش با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی ايران آغاز شده است، امسال جدی‌تر خواهد شد.

مسئولان اقتصادی و بانکی ايران زمان کنونی را برای اجرای طرح تحول بانکی «مثبت» ارزیابی می‌کنند و دلیل آن را هم «موفقیت نظام بانکی در اجرای هدفمندی یارانه‌ها» عنوان می‌کنند.

اما به گفته کارشناسان اقتصادی در شرايط کنونی ايران، حذف سه صفر از پول ملی به معنای کاهش ارزش پول و برابرکردن قدرت خريد است. در اين حالت هر کسی که پول نقد دارد ضرر می‌کند و کسانی که دارايی غيرنقدی دارند، کاهش ارزش پول تأثير چندانی در ثروت آن‌ها نخواهد داشت.

به گفته صاحب‌نظران اقتصادی، حذف صفرها از پول ملی به معنای کنترل تورم در ايران نيست و تأثيری هم در کاهش آن ندارد. اين حرکت، اقدامی است که برخی از کشورهای آمريکای لاتين و همچنين ترکيه در سال‌های اخير به خاطر آن‌که در يک مدت طولانی تورم بالايی را تحمل کردند، آن را به اجرا درآوردند.

مخالفان طرح حذف صفر از پول ملی معتقدند که بدون فراهم‌شدن زيرساخت‌های لازم اجرای فوری اين طرح تأثير نامطلوبی بر کاهش قدرت خريد مردم خواهد داشت.

برخی ديگر از کارشناسان می‌گويند که حذف صفر می‌تواند در شرايطی که تورم زياد شده و ارزش پول ملی کاهش يافته، مؤثر باشد، به اين معنی که ديگر نيازی به استفاده از حجم زيادی پول نيست.

«کاهش حجم اسکناس، سادگی در مبادلات، راحت‌تر شدن حمل و نقل پول، صرفه‌جويی در وقت، کاهش آثار روانی تورم» از جمله مزيت‌هايی است که برای حذف صفر پول ملی مطرح شده است.