دولت آمریکا به‌عنوان واکنش نسبت به آزمایش موشکی اخیر ایران تحریم‌های جدیدی علیه جمهوری اسلامی اعمال کرد.

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران نخستین چالش دو کشور پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس جمهوری آمریکاست
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران نخستین چالش دو کشور پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس جمهوری آمریکاست

به‌گزارش رویترز، وزارت دارایی آمریکا روز جمعه ۳ فوریه / ۱۵ بهمن بر روی سایت اینترنتی خود اعلام کرد که ۱۳ فرد و ۱۲ شرکت و مؤسسه که با برنامه موشکی ایران در ارتباط بودند مورد تحریم قرار گرفتند.

وزارت دارایی در بیانیه‌ای که منتشر کرده گفته است که بیشتر افراد و شرکت‌های تحریم‌شده مرتبط به شبکه‌هایی در ایران، امارات و چین هستند که به «گروه صنعتی شهید همت» در ایران کمک‌رسانی می‌کنند. ایالات متحده می‌گوید این شرکت از شرکت‌های متعلق به سپاه پاسداران و برنامه هوا و فضای ایران است.

یک شبکه دیگر هم مرتبط با سپاه قدس و کمک‌های مالی به حزب الله لبنان تحریم شده‌اند.

دفتر برخی از این مؤسسات در لبنان، امارات متحده عربی و چین قرار دارند.

در میان افراد تحریم‌شده، پنج نفر به عنوان شهروندان ایران ثبت شده‌اند. دو نفر دیگر با اسامی ایرانی هستند که اطلاعات شهروندی در موردشان ثبت نشده است. یک نفر ایرانی به نام کامبیز رستمیان هم تحریم شده که با شهروندی جزیره کیتس و نویس (کشوری در دریای کارائیب) مقیم امارات متحده عربی است. دو نفر لبنانی، یک کویتی، و سه شهروند چینی هم در لیست تحریم خزانه‌داری آمریکا اضافه شده‌اند. ۱۴ نفر دیگر که پیش از این در رابطه با برنامه موشکی ایران در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما تحریم شدند، کماکان در تحریم خواهند ماند.

شبکه ایرانی- چینی- اماراتی در رابطه با سپاه

در فهرست جدید تحریم‌شده‌ها نام عبدالله اصغرزاده (متولد ۱۹۶۸ ایران) اهمیت دارد؛ وزارت دارایی آمریکا می‌گوید او رهبری شبکه‌ای را برای کمک‌رسانی به برنامه موشک‌های بالستیک ایران به عهده دارد که بسیاری از افراد و شرکت‌های این لیست جدید در ارتباط با این شبکه تحریم شده‌اند.

تنی داریان (نام کامل تنی شاخ‌داریان) شهروند ایرانی هم به‌عنوان دستیار و همکار اصغرزاده لیست شده است. داریان و عبدالله اصغرزاده، تاجران ایرانی هستند که با همکاری شبکه بین‌المللی‌ای از شرکت‌های ثبت شده در چین و کشورهای عربی، برای حمایت مالی، دسترسی به فناوری و مواد اولیه شرکت‌های «گروه صنعتی شهید همت» و «گروه صنایع شهید باکری» تلاش می‌کنند. این دو بیشتر با «گروه صنعتی شهید همت» ارتباط دارند.

مقامات امنیتی آمریکا می‌گوید که این دو شرکت مرتبط به سپاه پاسداران در صنایع هوا و فضا و به طور ویژه برنامه موشک‌های بالستیک ایران سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

هر سه شهروند چین و همه شرکت‌های چینی اضافه شده به این فهرست جدید از تحریمی‌ها، در رابطه با همکاری با اصغرزاده و داریان و برنامه موشک‌های بالستیک سپاه پاسداران تحریم شده‌اند.

کامبیز رستمیان و شرکتش (رویال پرل جنرال) هم در دبی در رابطه با همین شبکه و دور زدن تحریم‌های مالی مربوط به برنامه موشکی ایران تحریم شده است.

شبکه حمایت مالی از حزب‌الله لبنان

حسن دهقان ابراهیمی، یک مقام رسمی سپاه قدس مستقر در بیروت است که وزارت دارایی آمریکا می‌گوید از طریق رابطه با چند شرکت عربی ثبت‌شده در لبنان، کویت و امارات متحده عربی، پول‌شویی می‌کند و این پول نهایت به حزب‌الله لبنان منتقل می‌شود.

محمد عبدالامیر فرهت (کویتی) و یحیی حج (لبنانی) کارکنان ابراهیمی هستند و در رابطه با این شبکه تحریم شده‌اند.

در این لیست نام شرکت‌هایی هم هست که با همکاری با دهقان ابراهیمی به انتقال پول به لبنان کمک می‌کنند؛ از جمله شرکت دارویی «ریم فارما» در بیروت.

پیش از این رویترز خبر داده بود که دولت آمریکا ممکن است در روز جمعه تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعمال کند اما این تحریم‌ها توافق هسته‌ای با ایران را تحت تأثیر قرار نخواهد داد.

رویترز نخستین بار گزارش داده بود که یکشنبه، ۱۱ بهمن ایران یک فروند موشک بالستیک را از پایگاهی در سمنان شلیک کرده، اما بعد از طی ۶۳۰ کیلومتر موشک بالستیک در هوا منفجر شده است.

سپس آمریکا از شورای امنیت سازمان ملل خواسته بود که برای بررسی این موضوع سه‌شنبه، ۳۱ ژانویه جلسه فوری تشکیل دهد. این جلسه تشکیل شد و بررسی برنامه موشکی ایران به کمیته‌های سازمان ملل ارجاع شد.

در پی آن حسین دهقان، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی آزمایش موشکی ایران را تأیید کرد و گفت این آزمایش «موفقیت‌آمیز» بود.

حسین دهقان گفت این اقدام هیچ مغایرتی نه با برجام و نه با قطعنامه‌های سازمان ملل دارد و «هیچ اراده‌ای نمی‌تواند» تصمیم ایران برای پیشبرد چنین آزمایش‌هایی را تحت تأثیر قرار دهد.

کشورهای اروپایی نیز آزمایش موشکی ایران را محکوم کردند.

مایکل فلین، مشاور امنیتی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه آزمایش موشکی ایران را تحریک‌کننده خوانده و آن را نقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل دانسته بود.

در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت از ایران خواسته شده که موشک‌های بالستیکی که قابلیت حمل سلاح هسته‌ای را دارند مورد استفاده قرار ندهد. با این حال ایران به کلاهک هسته‌ای دسترسی ندارد.

از زمان توافق هسته‌ای ایران و کشورهای قدرتمند در سال ۲۰۱۵ جمهوری اسلامی بارها موشک‌های بالستیک خود را آزمایش کرده است.

ترامپ صبح روز جمعه در توئیتر خود ایران را تهدید کرد و نوشت: «ایران با آتش بازی می‌کند. آن‌ها قدر مهربانی رئیس‌جمهور اوباما را نمی‌دانند. من آن‌طور نیستم»

کنگره آمریکا در ماه دسامبر برخی تحریم‌ها علیه ایران را به‌مدت ۱۰ سال تمدید کرد. تهران می‌گوید این تحریم‌ها نقض توافق هسته‌ای محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: