جلسه روز ۱۳ بهمن مجلس ایران برای بررسی فاجعه پلاسکو، هنوز با حاشیه‌هایی همراه است. به ویژه گزارش ارائه شده از سوی شهردار تهران با واکنش‌هایی از سوی برخی از نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس و اعضای شورای شهر روبه رو شده است. آنها مدیریت شهری تهران را به بی‌کفایتی متهم می‌کنند. در مقابل حامیان قالیباف از این اتفاق برای تبلیغ کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری خود بهره‌برداری می‌کنند.

ساختمان پلاسکو روز ۳۰ دی ماه ۱۳۹۵ فرو ریخت

گزارش شهردار تهران که بیش از هرچیز به ایرادهای ساختاری مدیریت بحران می‌پرداخت، بیش از آنکه توضیحی بر علل وقوع حادثه و تلاشی برای دلجویی از مردم باشد، ابراز خوشحالی از محدود بودن تعداد کشته‌شدگان در مقایسه با حوادثی در بنگلادش و دیگر نقاط دنیا بود. قالیباف تجهیزات آتش‌نشانی تهران را کامل دانسته و گفته بود که لزومی به وارد شدن به جزییات حادثه نیست.

نحوه ارائه گزارش روز سه شنبه، شهردار تهران را که از قبل با درخواست استعفا و انتقادهای شدید از سوی دولت، نمایندگان محلس و اعضای شورای شهر مواجه بود، همچنان محل بحث است.

نمایندگان اصلاح‌طلب: شهرداری ناکارآمد است

یکی از نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، گزارش شهردار را غیر واقعی و غیرمنصفانه خوانده و آن را شبیه تبلیغات برای انتخابات ریاست جمهوری توصبف کرده است. به گفته غلامرضا حیدری، شهرداری باید در مورد این اتفاق پاسخگو باشد و حتی قوه قضاییه و سازمان های امنیتی هم باید به این قضیه ورود پیدا کنند.

نماینده مردم تهران در مجلس گفته: «باید علت اصلی این اتفاق کشف شود. درست است این ساختمان نا‌ایمن بوده اما ابهاماتی در این قضیه وجود دارد که باید مشخص شود. شهرداری در این قضیه قطعا مقصر است باید قوه قضاییه به عنوان مدعی العموم وارد این قضیه شود.»

نماینده مردم تهران در مجلس گفته: «باید علت اصلی این اتفاق کشف شود. درست است این ساختمان نا‌ایمن بوده اما ابهاماتی در این قضیه وجود دارد که باید مشخص شود. شهرداری در این قضیه قطعاً مقصر است باید قوه قضاییه به عنوان مدعی‌العموم وارد این قضیه شود.»

به گفته غلامرضا حیدری، ریاست مجلس هم بعد از شنیدن گزارش وزیر کشور و شهردار تهران اعلام کرده که ابعاد فاجعه پلاسکو، «ملی» است و به همین جهت هم باید «گزارش ملی» برای آن تهیه شود. اما مشخص نیست بعد از تهیه این گزارش چه ضمانت اجرایی وجود دارد.

گروهی از نمایندگان اصلاح‌طلب از شهردار تهران به دلیل عذرخواهی نکردن از مردم و پاسخ ندادن به ابهامات موجود درباره حادثه پلاسکو انتقاد می‌کنند.

فاطمه سعیدی، گفته است که نمایندگان هنگام خروج قالیباف از مجلس «خیرخواهانه» از او خواسته‌اند از مردم عذرخواهی کند اما او امتناع کرده است.فاطمه سعیدی معتقد است شهردار تهران به هیچ کدام از ابهامات موجود در حادثه پلاسکو پاسخ نداده و دست به مقایسه حادثه پلاسکو با برج های دوقلوی نیویورک زده و با فرافکنی تلاش کرده تا از مجموعه تحت مدیریت خود سلب مسئولیت کند.او گفته: «ظاهرا آقایان انتظار دارند برایشان تقدیرنامه بفرستیم در حالی که می‌بایست در خانه ملت از ملت عذرخواهی می‌کردند.»سهیلا جلودارزاده هم نماینده دیگری بود که در روزهای گذشته نسبت به نحوه ارائه گزارش قالیباف و اینکه شهردار از مردم تهران عذرخواهی نکرده، انتقاداتی را مطرح کرده است.

این نماینده مردم تهران مدیر آتش نشانی پایتخت را بی‌کفایت و بی‌تخصص خوانده و گفته: «رییس آتش‌نشانی بازنشسته ارتش است و هیچ تخصصی ندارد. چرا این مسائل در مجلس مطرح نشد؟»

او گفته باید یک فرد متخصص و باتجربه مسوولیت آتش نشانی را برعهده بگیرد که بتواند نیروهای خود را تربیت کند.

جلودارزاده می‌گوید اینکه بودجه آتش نشانی برای خرید تجهیزات بی‌کیفیت هدر رفته، نکته‌ای است که مورد بی‌توجهی قرار گرفته است: «اینکه تمام بودجه صرف نردبان‌ها و تجهیزاتی شود که در نهایت کار نمی‌کنند، بی‌فایده است.»

او این پرسش را مطرح کرده که  اگر شهرداری تهران بودجه ندارد، پس چگونه این همه فرهنگسرا در سطح شهر می سازد؟

جلودارزاده مشکل اصلی را در مدیریت آتش نشانی و شهرداری دانسته است.

جعفرزاده ایمن آبادی نماینده مردم رشت هم پس از این جلسه مجلس به خبرنگاران گفته بود: «یک گزارش محلی و ابتدایی ارائه شد و مهمتر این بود که شهردار حتی یک بار از مردم عذرخواهی نکرد. ما به هیچ وجه متوجه گزارش شهرداری نشدیم. قالیباف امروز حرف‌های ضد و نقیض زد و از پاسخگویی طفره رفت. برای نمایندگان فیلم پخش کرد و این درحالی است که ما فیلم هایی به مراتب بهتر از این داریم و درنهایت هیچ توضیح دقیقی ارائه نداد.»

اختلاف نظرها در شورای شهر

در شورای شهر هم اظهارنظرها بر مبنای اصولگرا یا اصلاح‌طلب بودن اعضا متفاوت است.

مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران از اظهارنظر روشن درباره گزارش شهردار تهران در مجلس خودداری کرده و گفته است: «اخبار مرتبط با سخنان شهردار در مجلس در خصوص حادثه پلاسکو را در سایت‌ها خوانده‌ام، اما تا دقیق مطالعه نکنم نمی‌توانم قضاوت کنم.»

مهدی چمران از دعوت شورای شهر از قالیباف برای حضور در شورا خبر داده: «باید هماهنگی‌های لازم انجام شود و بعد ببینیم چه خواهد شد.»

اما رئیس کمیته حمل و نقل شورای شهر تهران می‌گوید: «کلی‌گویی و حرف‌های خارج از موضوع زدن چیزی را حل نمی کند. شهردار تهران باید به صورت مشخص اعلام کند که در برابر هر مصوبه چه اقداماتی انجام داده است و غیر این هر حرفی زده شود؛ حرف باطل است.»

محسن سرخو گفته زمانی که مردم احساسات‌شان جریحه‌دار می‌شود عذرخواهی از مردم حداقل کاری است که مسوولان باید انجام دهند و نباید با مردم طلبکارانه صحبت شود.

این عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه سخنان شهردار پاسخ سوال یا تذکر او نیست، گفته: «اینکه کسی بگوید تجهیزات کامل بوده و اگر قبول ندارید، خودتان بروید و بررسی کنید، پاسخ مناسبی نیست و با این کلی‌گویی‌ها مردم شهر تهران نمی‌توانند از زندگی ایمن در شهر تهران اطمینان حاصل کنند.»

سرخو گفته مدیریت بحران در شهر تهران با آتش‌سوزی یک ساختمان زمین‌گیر شده است و اگر حادثه‌ای مثل زمین‌لرزه رخ دهد یا حادثه‌ای که منطقه وسیعی از تهران را درگیر کند اتفاق بیفتد، مدیریت بحران در تهران صفر خواهد بود.

این عضو شورای شهر همچنین گفته درست آن است که شهرداری ضمن عذرخواهی از مردم به دنبال اجرای مصوبات شورا باشد: «شهردار باید با تمام وجود این مساله را درک کند که زیر نظر شورای شهر تهران است و باید در چارچوب مصوبات این شورا حرکت کند. شهردار خودمختار نیست و باید از شورا تمکین کند؛ مساله‌ای که متاسفانه هنوز برای شهردار تهران جا نیفتاده است.»

بیشتر بخوانید:

جلسه مجلس ایران درباره پلاسکو: کسى مقصر نبود