از چند هفته پیش تاکنون در نوار غزه در روز فقط ۶ ساعت برق وصل است، آن هم اغلب از نیمه‌شب‌ به بعد که مردم خوابیده‌اند.

تنها نیروگاه برق غزه

در اوت ۲۰۱۳  در حمله ارتش اسرائیل به غزه، تنها نیروگاه برق غزه آتش گرفت و از کار افتاد. ۳۰ درصد برق غزه را این نیروگاه تأمین می‌کرد و باقی برق مورد نیاز از اسرائیل وارد می‌شد. در اثر حملات ارتش اسرائیل تیر‌ها و کابل‌های برق آسیب دیدند و برق‌رسانی در غزه کاملاً مختل شد. بعد از پایان یافتن این درگیری‌ها تنها نیروگاه غزه پاسخگوی نیاز مردم نیست. اسرائیل و مصر در حال حاضر در مجموع ۱۲۰ مگاوات برق به غزه صادر می‌کنند. ۳۰ مگاوات هم از طریق نیروگاه غزه تأمین می‌شود، در حالی که مردم به ۴۰۰ الی ۴۵۰ مگاوات برق نیاز دارند.

تا پیش از این دو میلیون نفری که در نوار غزه زندگی‌ می‌کنند ۱۲ ساعت در روز برق داشتند، اما در اثر جیره‌بندی برق این مقدار به ۴ الی حداکثر ۶ ساعت در روز کاهش پیدا کرده است.

حماس بر نواره غزه تسلط دارد و فتح بر کرانه باختری. اختلافات این دو سازمان اکنون بر سر برق‌رسانی به نوار غزه ژرف‌تر شده است. فتح، حماس را به بی‌کفایتی متهم می‌کند و می‌گوید مسئولان غزه نتوانسته‌اند سوخت تنها نیروگاه برق را تأمین کنند. از طرف دیگر، حماس، فتح را متهم می‌کند که از عهده تأمین هزینه‌های برق وارداتی از مصر برنیامده است. علاوه بر این حماس می‌گوید فتح از واردات گازوئیل جلوگیری کرده و به همین جهت سوخت کافی برای نیروگاه وجود ندارد. فتح پاسخ می‌دهد، مالیات سوخت را حماس خرج مردم نکرده، بلکه از آن استفاده دیگری کرده است.

فقط شش ساعت برق در روز برای اهالی غزه، آن‌ هم اغلب نیمه شب‌ها

اهالی غزه زمستان سختی را از سر می‌گذرانند و نیاز آن‌ها به برق بیشتر شده. علاوه بر این بیمارستان‌ها هم به برق نیاز دارند. بحران برق‌رسانی باعث شده که پزشکان نتوانند خدمات لازم را به بیماران ارائه دهند.

اواسط ژانویه سال جاری، قطر که با حماس روابط خوبی دارد، ۱۲ میلیون دلار به طور بلاعوض برای تأمین سوخت نیروگاه برق غزه در اختیار حماس قرار داد.

نیکلای ملادنوف، فرستاده ویژه سازمان ملل به غزه به رسانه‌های خبری جهان گفته بود که  این مبلغ بحران برق‌رسانی را فقط به مدت سه ماه کاهش می‌دهد.

به گفته ملادنوف سازمان ملل به این فکر است که برنامه‌ای برای برق‌رسانی به غزه در نظر بگیرد.

تنها فایده‌ای که کمک مالی قطر به غزه داشته است، این است که جیره‌بندی برق از چهار ساعت در روز به شش ساعت افزایش پیدا کرده. اما آن دو ساعت اضافه در برق‌رسانی، اغلب در ساعت‌هایی‌ست که مردم در خواب‌اند و به برق نیاز مبرم ندارند.

۱۳ ژانویه عده زیادی از اهالی جبلیه در اعتراض به بحران برق در نوار غزه تجمع کردند. آن‌ها قصد داشتند به یکی از پست‌های برق هجوم ببرند که مأموران انتظامی حماس با تیراندازی هوایی مانع آن‌ها شدند.

بیشتر بخوانید: