سخنگوی کمیسیون امنیت ملی ایران که هجدهم دی ماه گفته بود که تابعیت مضاعف جرم است و تابعیت ایرانی افراد دوتابعیتی لغو می‌شود، با اصلاح اشتباه خود گفته است که تابعیت ایرانی افراد دارای تابعیت مضاعف لغو نمی‌شود، اما ایران تابعیت مضاعف آن‌ها را به رسمیت نمی‌شناسد.

حسین نقوی حسینی، نماینده مجلس و سخنگوی کمیسیون امنیت ملی

آن‌چه مورد اشاره حسین نقوی حسینی قرار گرفته، مسأله تازه‌ای نیست و جمهوری اسلامی تا به حال بر اساس همین رویه عمل کرده است.

نقوی حسینی، از نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری که از جریان‌های تندروی اصولگرا شناخته می‌شود اما همچنان گفته که دادستان می‌تواند به عنوان مدعی‌العموم، اموال غیر منقول افراد دوتابعیتی را بفروشد و تأکید کرده که قانون برای افراد دو تابعیتی مجازات پیش‌بینی کرده است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفت‌و‌گوی روز دوشنبه ۲۷ دی ماه خود با خبرگزاری میزان گفته است: «من به اشتباه گفته بودم که تابعیت ایرانی افراد دو تابعیتی لغو می‌شود در حالی که مسأله به این شکل است که تابعیت غیر ایرانی آن‌ها از نظر ما به رسمیت شناخته نمی‌شود و تابعیت ایرانی آن‌ها پابرجاست. برای اینکه نشان بدهیم تابعیت مضاعف از نظر ما مذموم و عملی ناپسند است، قانون برای افراد دو تابعیتی مجازات پیش‌بینی کرده است.»

اظهارات نادرست نقوی حسینی در روزهای گذشته مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته و نگرانی‌هایی را در ایرانی‌های دارای تابعیت مضاعف ایجاد کرده است.

او در پاسخ به این سوال که دقیقاً چه نوع مجازاتی برای دو تابعیتی‌ها اعمال خواهد شد، گفته است که آن‌ها حق داشتن اموال غیر‌منقول ندارند: «دادستان به عنوان مدعی العموم حق دارد اموال غیر‌منقول آن‌ها را بفروشند و پولش را به فرد دو‌تابعیتی بدهد. چون این افراد به تابعیت ایرانی خودشان بی‌اهمیتی کرده‌اند و تابعیت یک کشور دیگر را به ایران ترجیح داده‌اند، به همین علت هم قانون نسبت به آن‌ها سختگیرانه عمل می‌کند و تابعیت غیر‌ایرانی آن‌ها را به رسمیت نمی‌شناسد؛ اگر چه تابعیت ایرانی آن‌ها پابرجاست.»

نقوی حسینی همچنین استدلال کرده است که چون فرد دارای تابعیت مضاعف در ایران حق داشتن اموال غیر‌منقول ندارد، بنابراین نمی‌تواند دارای مسئولیت و مدیریت هم باشد.

  • گزارش رادیو زمانه در تعقیب و بررسی صحبت‌های حسین نقوی حسینی:

نقوی حسینی در پاسخ به این سوال که آیا در کشور‌های دیگر هم نسبت به دو تابعیتی‌ها اعمال مجازات می‌شود گفته است که قوانین کشورها نسبت به وضعیت دو‌ تابعیتی‌ها برخوردهای متفاوتی دارند: «بعضی کشورها سیاست‌شان پذیرفتن مهاجر و اتباع دیگر است که طبیعتاً آن‌ها مجازاتی در نظر نمی‌گیرند. وقتی یک کشوری سیاستش این نیست که مانع مهاجرت اتباع خود شود، بنابراین برای تابعیت مضاعف هم سختگیری نمی‌کند و برایش مهم نیست که اتباع کشور خودش تابعیت کشور دیگری را بپذیرد. البته خیلی از کشورها هستند که نسبت به تابعیت کشور خودشان حساسیت دارند و اعمال محدودیت‌های خاصی می‌کنند.»

اظهارات این نماینده مجلس در حالی مطرح می‌شود که دولت ایران تلاش می‌کند برای عبور از بحران‌ اقتصادی ایرانی‌های خارج از کشور را به سرمایه‌گذاری در داخل کشور تشویق کند. صحبت‌هایی اما خطر چنین سرمایه‌گذاری‌هایی را بالا می‌برد.