جان کری، وزیر خارجه آمریکا در یک گفت‌و گوی تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل خاطرنشان کرد که ایالات متحده آمریکا مانع می‌شود از اینکه بیانیه کنفرانس صلح خاورمیانه در پاریس زمینه‌ساز صدور قطع‌نامه تازه‌ای علیه اسرائیل در شورای امنیت سازمان ملل شود.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا (عکس: آرشیو)

جروزالیم پست گزارش داده است که جان کری در گفت‌و‌گوی تلفنی با بنیامین نتانیاهو به او اطمینان داده که قطع‌نامه شورای امنیت که اواخر دسامبر ۲۰۱۶ صادر شد و خواهان توقف شهرک‌سازی اسرائیل در کرانه باختری شده بود، به اندازه کافی دولت اسرائیل را تحت فشار قرار داده است.

در همین گزارش آمده که کری به نتانیاهو گفته که آمریکا اجازه نخواهد داد که کنفرانس صلح پاریس پیامدهای زیانباری برای اسرائیل داشته باشد.

راه حل دو کشور مستقل

شامگاه گذشته نمایندگان بیش از ۷۵ کشور و سازمان بین‌المللی که در کنفرانس صلح خاورمیانه در پاریس شرکت کرده بودند با صدور بیانیه‌ای تنها راه دستیابی به صلح بین اسرائیل و فلسطین را راه حل دو کشور مستقل دانستند.

جان کری چهارشنبه ۲۸ دسامبر در آخرین روزهای کارش به عنوان وزیر خارجه آمریکا از راه حل دو کشور مستقل به عنوان تنها امکان دستیابی به صلح عادلانه و پایدار بین اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها یاد کرده بود.

بنیامین نتانیاهو کنفرانس صلح خاورمیانه در پاریس را محکوم کرده بود. او اعتقاد دارد که تأکید بر را حل دو کشور مستقل، باعث می‌شود که فلسطینی‌ها بر خواسته‌های خود پافشاری کنند و از مذاکره درباره صلح صرف‌نظر کنند.

شهرک‌سازی در کرانه باختری: انضمام ۶۰ درصد از مناطق فلسطینی به خاک اسرائیل در زمان ریاست جمهوری ترامپ

نخست وزیر اسرائیل در بیانیه‌ای که در آستانه برگزاری کنفرانس صلح خاورمیانه منتشر کرده بود، از برگزاری چنین کنفرانسی به عنوان «آخرین صدای تپش قلب جهان سپری‌شده یاد کرده و وعده داده بود که با روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا در جمعه ۲۰ ژانویه جهان دیگری آغاز می‌شود.

دونالد ترامپ، چهارشنبه ۲۸ دسامبر در واکنش به تصویب قطع‌نامه شورای امنیت بر ضد شهرک‌سازی‌های اسرائیل در مناطق فلسطینی در صفحه توئیتر خود نوشته بود: «ما نمی‌توانیم بگذاریم که اسرائیل این‌چنین تحقیر شود و مورد بی‌احترامی قرار گیرد.»

رئیس جمهوری منتخب آمریکا گفته بود: «آمریکا دوست بزرگ اسرائیل بود اما اکنون چنین نیست. توافق هسته‌ای با ایران آغاز این پایان بود و اکنون این (قطعنامه شورای امنیت) پیش روست!»

۶۰ درصد از کرانه باختری

نفتالی بنت، وزیر آموزش دولت نتانیاهو و رهبر حزب «خانه یهودی» از مهم‌ترین مخالفان تشکیل فلسطین به عنوان یک کشور مستقل اعلام کرده است که دولت اسرائیل قصد دارد ۶۰ درصد از کرانه باختری را با شهرک‌سازی برای یهودیان به قلمرو اسرائیل ملحق کند. نیم میلیون از شهروندان اسرائیل در این مناطق زندگی می‌کنند.

دولت بنیامین نتانیاهو امید دارد که با انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ بتواند نخستین گام‌ها را برای الحاق شرق بیت‌المقدس به خاک اسرائیل بردارد.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین که در آستانه برگزاری کنفرانس صلح خاورمیانه، شنبه ۱۴ ژانویه به واتیکان رفته بود، در دیدار و گفت‌وگو با پاپ فرانسیس گفته بود که چنانچه اسرائیل به شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری ادامه دهد، سازمان آزادیبخش فلسطین، اسرائیل را دیگر به رسمیت نمی‌شناسد.

جبرئیل رجوب، سیاستمدار فلسطینی که از او به عنوان جانشین محمود عباس یاد کرده‌اند، در یک گفت‌و گوی رادیویی انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس را به معنای اعلام جنگ با فلسطینی‌ها و با «جهان اسلام» دانسته است.


در همین زمینه: