تونس از موج بازگشت اسلامگرایان تندرو از کشورهای درگیر جنگ داخلی در آفریقای شمالی و خاورمیانه، و همچنین از اروپا بهشدت نگران است؛ تندروهایی که آمادهی اَعمالِ خشونتبار هستند و در جنگ آموزش دیدهاند.
اتحادیه ملی سازمانهای اطلاعات داخلی تونس نسبت به بازگشت انبوه اسلامگرایان رادیکال هشدار داد و خواهان «تدابیر ویژه» دولت در اینباره شد. این اتحادیه گفته است در غیر این صورت کشور به «سومالی جدیدی» تبدیل خواهد شد.
در چند روز اخیر هشت نفر از نیروهای تندرو اسلامی در تونس دستگیر شدند. سه نفر از آنها متهم به عضویت در یک شبکه تروریستی هستند که با انیس عامری، عامل حمله شامگاه دوشنبه ۱۹ دسامبر / ۲۹ آذر به بازار کریسمس برلین، در ارتباط بوده است. عامری راننده کامیونی بود که با زیر کردن مردم در بازار کریسمس، ۱۲ نفر را کشت و ۴۸ نفر را زخمی کرد. او بامداد جمعه ۲۳ دسامبر / ۳ دی در درگیری مسلحانه با پلیس ایتالیا در شهر سستو سن جووانی استان میلان کشته شد.
یکی از برادرزادههای عامری که دستگیر شده گفته است این شبکه با نامی جعلی از طریق پست به عامری پول فرستاده تا بتواند به آلمان سفر کند. همچنین این فرد گفته که عمویش به او اعلام کرده انیس عامری رهبر یک گروه جهادی است. عامری در یک پیام ویدئویی که در برلین فیلمبرداری شده بود وفاداری خود به گروه «دولت اسلامی» (داعش) را اعلام کرده بود. داعش نیز مسئولیت حمله برلین را برعهده گرفت.
انیس عامری از تابستان ۲۰۱۶ در فهرست کسانی قرار گرفت که آلمان قصد بازگرداندن آنها به کشورهایشان را داشت اما از آنجا که مدارک بازگشت او توسط تونس دیر آماده شد عملاً اخراج او از آلمان به تعویق افتاد.
مقامات تونس ابتدا نسبت به تونسی بودن عامری ابراز تردید کردند. تا اینکه مدارک گذرنامه او دو روز بعد از حمله برلین به مقامات آلمانی ارسال شد. با این حال وزارت امور خارجه تونس یکشنبه ۲۵ دسامبر / ۵ دی طور دیگری ماجرا را تعریف کرد. این وزارتخانه گفت تونس دو روز قبل از حمله برلین انتقال انیس عامری را پذیرفته و «سفارشهای دیپلماتیک را بهطور کامل مورد احترام قرار داده است».
اتحادیه ملی سازمانهای اطلاعات داخلی تونس هشدار داده است که بسیاری از تونسیهای تندرو در عراق، سوریه یا لبنان دورههای آموزش نظامی را گذراندهاند و میتوانند سلاحهای کاملاً پیشرفته را بهکار ببرند.
بر اساس برآوردهای کارگروههای سازمان ملل متحد در حال حاضر بیش از ۵۰۰۰ تونسی در گروههای تندرو اسلامگرا در عراق و سوریه میجنگند. بهگفته اتحادیه ملی سازمانهای اطلاعات داخلی تونس بازگشت این افراد به کشور میتواند آنها را به «شبکههای مخفی» اسلامگرایان تندرو در داخل کشور متصل کند.
اتحادیه ملی سازمانهای اطلاعات داخلی تونس گفته است: «پذیرش این افراد میتواند موجب گسترده شدن دامنه فعالیتهای تروریستی در کشور شود.»
این اتحادیه میگوید یکی از «تدابیر ویژه» در اینباره میتواند لغو ملیت تونسی این افراد باشد. بهگفته وزارت کشور تونس در حال حاضر ۸۰۰ نیروی جهادی تندرو به کشور بازگشتهاند.
روز شنبه ۲۴ دسامبر / ۴ دی صدها نفر در تونس در برابر پارلمان این کشور علیه اسلامگرایان تندرو و بازگشت آنها به کشور تظاهرات کردند. چندین نهاد غیردولتی این گردهمایی را فراخواندند که بهگفته سازماندهندگان آن حدود ۱۵۰۰ نفر در آن شرکت کردند.
این تظاهرات به دلیل بیانیهای که باجی قائد سبسی، رئیس جمهوری تونس صادر کرده بود برگزار شد. در این بیانیه مانعی برای بازگشت اسلامگرایان تندرو در نظر گرفته نشده بود.
از زمان تحولات موسوم به «بهار عربی» در سال ۲۰۱۱ و سرنگونی حکومت زینالعابدین بن علی در تونس، بیش از ۱۰۰ سرباز و مأمور پلیس و همچنین حدود ۲۰ غیرنظامی و ۵۹ گردشگر خارجی در حملات تروریستی در این کشور کشته شدهاند.