اجلاس سه‌شنبه ۶ دسامبر وزاری خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا با ناتو در بروکسل  تاکنون پرثمر بوده است. برنامه‌ای با ۴۰ سرفصل برای همکاری تنگاتنگ اتحادیه اروپا با ناتو تدوین شده است.

ینس اشتولتنبرگ، دبیرکل ناتو در نشست خبری سه‌شنبه ۶ دسامبر در بروکسل
ینس اشتولتنبرگ، دبیرکل ناتو در نشست خبری سه‌شنبه ۶ دسامبر در بروکسل

این برنامه، فردا در دومین و آخرین روز اجلاس وزرای خارجه کشورهای اتحادیه اروپا با ناتو به تصویب می‌رسد.

همکاری اتحادیه اروپا با ناتو در مناطق بحران‌زده، رزمایش‌های مشترک نظامی و طراحی عملیاتی استراتژیک برای مقابله با حملات سایبری فقط بخشی از سرفصل‌های سند همکاری متقابل اتحادیه اروپا و ناتوست.

کشورهای عضو اتحادیه اروپا و ناتو وحشت دارند که شبکه برق‌رسانی در کشورهای اروپایی مورد حمله قرار گیرد و نظام بانکی در اروپا را فلج کند. تدابیری برای تأمین امنیت شبکه برق‌رسانی در طرح یاد شده در نظر گرفته شده. علاوه بر این ناتو و اتحادیه اروپا قصد دارند در زمینه رزمایش‌های دریایی و پژوهش‌ در عرصه صنایع نظامی با هم همکاری تنگاتنگ‌تری داشته باشند.

این تدابیر در پرتو تنش‌ بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا با روسیه بر سر کریمه، جنگ داخلی سوریه و عراق و بحران پناهجویی در اروپا اتخاذ شده است.

«تهدیدات هیبریدی» هم یکی از موضوعات نشست مشترک اتحادیه اروپا و ناتو بود.

تهدیدات هیبریدی، شیوه‌ای از جنگ است که در طی آن بر ضد کشور متخاصم، تبلیغات رسانه‌ای، فشارهای اقتصادی و عملیات نظامی با یکدیگر تلفیق می‌شوند.

در تابستان سال جاری در اجلاس سران ناتو در ورشو قرار شده بود که مرکزی تخصصی برای مقابله با تهدیدات هیبریدی در فنلاند تأسیس شود.

به طور مشخص قرار است در آینده کارشناسان و متخصصین اروپایی همکاری بیشتری با ناتو داشته باشند. برای سال ۲۰۱۷ هم رزمایشی برای مدیریت بحران در مناطق جنگی در نظر گرفته شده است.

عملیات نیروی دریایی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در دریای مدیترانه معروف به عملیات «سوفیا» نیز یکی از موارد توافق بین اتحادیه اروپا و ناتوست.

عملیات «سوفیا» برای مقابله با قاچاقچیانی که پناهجویان را با کشتی و قایق به سوی کشورهای اروپایی سرازیر می‌کنند طراحی شده است. ناتو متعهد شده که در عملیات شناسایی در دریای مدیترانه و همچنین در امدادرسانی به پناهجویان و کشتی شکستگان با اتحادیه اروپا همکاری کند.

یکی دیگر از وظایف عملیات «سوفیا» از سال گذشته تاکنون مقابله با قاچاقچیان اسلحه به لیبی و آموزش نیروی دریای لیبی است.


در همین زمینه