پارلمان عراق به ادغام نیروهای بسیج مردمی متشکل از گروه‌های شبه‌نظامی شیعه تحت حمایت ایران (حشدالشعبی) در ارتش عراق رأی مثبت داد.

حشد الشعبی در ارتش عراق ادغام می‌شود
حشد الشعبی در ارتش عراق ادغام می‌شود

رأی‌گیری بر سر ادغام حشد الشعبی در ارتش و دیگر نهادهای نظامی عراق شنبه ششم آذر/ ۲۶ نوامبر در حالی با اجماع حاضران به پایان رسید که نمایندگان جریان اهل سنت به اعتراض از حضور در جلسه خودداری کردند.

جریان اهل سنت پارلمان عراق غالباً تحت رهبری خاندان نجیفی هستند و عدم حضور آنها در این تصمیم جنجالی می‌تواند به تنش‌های آتی در استان نینوا و به‌خصوص در جریان آزادسازی شهر موصل دامن بزند.

پیش از این سران اهل سنت از دولت عراق خواسته‌ بودند که از دخالت حشد الشعبی در آزادسازی مناطق سنی‌نشین به‌خصوص نبرد موصل جلوگیری کنند. تصمیم به ادغام حشد الشعبی در ارتش به معنای مجوز ورود آنها در هر عملیات ارتش این کشور است.

کردهای عراق نیز از این تصمیم ناراضی هستند. آنها هم‌زبان با دیگر اهالی سنت عراق ادغام حشد الشعبی را باعث افزایش فرقه‌گرایی و تنش بین مذاهب می‌دانند.

ترکیه و عربستان نیز بارها نسبت به حضور حشد الشعبی در عملیات نظامی علیه داعش به‌ویژه نبرد موصل مخالف بودند.

حشد الشعبی و سابقه نقض حقوق بشر

حشد الشعبی و اصلی‌ترین شاخه نظامی آن، سپاه بدر به فرماندهی هادی عمرانی تحت حمایت ایران و پس از فتوای آیت‌الله سیستانی، مرجعیت عالی شیعیان عراق شکل گرفت. این نیروهای شیعه از حمل نمادهای مذهبی خود در حین جنگ نیز بیمی ندارند.

با این حال، پس از شرکت آنها در نبردهای فلوجه، تکریت و آمرلی گزارش‌های زیادی از نقض حقوق بشر و انجام جرایم جنگی و انتقام‌گیری از خانواده‌های اهل سنت با تخریب خانه‌هایشان منتشر شد.

خبرگزاری رویترز در چند گزارش مفصل، به مواردی از قبیل تخریب خانه‌ها، مغازه‌ها و مایملک ساکنان سنی این شهرها، اخراج مردم سنی مذهب آمرلی و تکریت درست پس از «فتح» این دو شهر توسط حشد الشعبی به بهانه احتمال ارتباط این خانواده‌ها با داعش تنها به دلیل هم‌مذهب بودنشان، اقدام به جایگزینی جمعیت غیر بومی شیعی در شهر آمرلی و برافراشتن پرچم جمهوری اسلامی ایران، عکس‌هایی از روح الله خمینی و علی خامنه‌ای و قرق این شهرها توسط نیروهای منتسب به سپاه قدس پرداخته است.

حشد الشعبی همین حالا نیز تحت فرماندهی مستقیم نخست‌وزیر عراق قرار دارد.


در همین زمینه