ونداد زمانیـ این سومین باری است که گزارشی را از قول مجله اینترنتی مردانهی «پروژه مردان خوب» ۱ برایتان تهیه میبینم. مجلهای که به سرعت در قلب مردان جوان امریکایی جای ثابتی پیدا کرده است. رویارویی با تصویر کلیشهای که فرهنگِ مسلط از مردان آمریکایی ارائه میدهد ویژگی صمیمانهای است که سایت فوق با ذکاوت تمام از خود بروز داده است. خصوصیتی که با حقیقت زندگی و شعورِ مردان جوان شهرهای بزرگ امریکا بیشتر اُخت دارد. جوانان آمریکایی میدانند که واقعیت زندگی جدید نشان داده است که روزگارِ مردان شیکپوش و ثروتمندی که شب و روز به فکر به رختخواب کشاندن زنانِ جوان، جذاب وساده لوح هستند، مدتهاست که بهسر آمده است. آنها در کنار دختران و زنان جوانی بزرگ شدهاند که نه فقط همپای آنها بلکه در بسیاری از موارد سخت کوشتر از آنها پلههای ترقی و استقلال مادی و معنوی را طی کردهاند.
یکی دیگر از ویژگیهای نویسندگان نشریه اینترنتی «پروژه مردان خوب» در این نهفته است که تقریباً همگیشان به سبک وبلاگنویسها، نوشتههایشان را با عطر و لحن مربوط به تجربیات شخصی خود پر میکنند. این شیوهی ابراز وجود قبل از هر چیز باعث میشود که خوانندگان با نوشتهای روبرو گردند که حس و لحن دلسرد کنندهی «از ما بهتران» در آن نمود کمتری دارد. صمیمیت و صداقت در درون یک نوشتهی شخصی که تکیهی اصلی را بر تجربهی شخصی و اعتراف بیشائبه میگذارد ولی به دانشِ متنوع پیرامونی نیز بهاء میدهد، نشان داده است که برای خوانندگان خوشسلیقهی معاصر جذابیت بیشتری دارد تا ابراز نظری که برای جلب خوانندگان فقط به حمایت صاحبنظران، دانشمندان و مردم معروف چشم دوخته است.
«تام مَتلاک» از جمله همکاران سایت «پروژه مردان خوب»، قبل از آنکه به توضیح و تبیین مطلب مورد نظر خود بپردازد با جسارتی بینظیر، بیش از هر چیزی، مقدمتاً، زندگی شخصی و تجربیات خودش را دربارهی موضوع بیان میکند. مروری بر یکی از جدیدترین مقالات تام مَتلاک در سایت فوق با عنوان «مردان و عشق در نگاه اول» ۲ نمونهی موفقی از انتقال مفاهیم اجتماعی است که ضمن استفاده از زندگی خصوصی نویسنده به رویارویی با احساس و برداشت کلیشهشدهای میرود که از مدتها قبل در ضمیر مردم حک شده است.
تام مَتلاک برای اینکه نشان دهد برداشت منفی که دربارهی احساساتی نبودن و حتی عاشقپیشه نبودن مردان در جامعهی معاصر صحت و سُقم ندارد، اول از همه به موضوع مشخصی اشاره میکند که میتواند از طریق آن نگاه مرسوم جلوه داده شدهی مردانه را به زیر سئوال ببرد. او معتقد است که نگاهی دقیقتر به دلائل و انگیزههای بسیار خصوصی مردان برای انتخاب همسر حکایت از آن دارد که مردان موجودات عاشقپیشهای هستند. مردانی که با وجود تنوع و تفاوت بیشمار برای عاشق شدن میتوانند در یک نگاه به این کشف برسند که در ملاقات اول پی ببرند زنی را یافتهاند که میخواهند تمام زندگیشان را در کنار او به سر کنند (البته تا آنجا که بتوانند.)
تام مَتلاک بدون هیچپردهپوشی مقالهاش را با روایت زندگی خود شروع میکند. او از نحوهی آشناییاش با همسر دومش «اِلین» میگوید که هنوز بعد از هشت سال عاشقانه همدیگر را دوست دارند. او تعربف میکند که به دلیل داشتن دو فرزند و عشق بیش از حد به آنها در طی شش سال زندگی به عنوان پدر مجرد، هرگز به خودش اجازه نداده است تا دوستان مونث خود را به بچههایش معرفی کند تا مادامیکه مطمئن گردد فرد جدید میتواند به اندازه او به فرزندانش عشق بورزد.
او به یاد میآورد زمانی با همسردومش «اِلین» آشنا شد که هنوز سوگوار مرگِ شوهرش بود. الین متأسفانه در همان روزهای اول ازدواجشان وقتی که ماه عسلشان را میگذراندند پی برد که همسر اولش به سرطان مرگباری دچار شده است و پس از مدتی درگذشت. برای تام مَتلاک چیزی که بیشتر از همه چشمگیر بود و در همان آشنایی اولیه او را مجذوبش ساخت آرامش روحی و شخصیت مهربانِ الین بود که تازه با او آشنا شده بود. هنوز چند هفته از آشناییشان نگذشته بود که او با فرزندانش مشغول پحتن کیکی شدند که قرار بود بعد از آمدن اِلین به خانهشان با هم بخورند. شش ماه بعد تام مَتلاک با اطمینان تمام با زنی که در نگاه اول عاشقش شده بود ازدواج کرد.
نویسنده مقاله «مردان و عشق در نگاه اول» تلاشی هم ندارد تا تصویر رمانتیکی از لحظه اول آشنایی مردان خلق کند. او میداند که مردان به شیوهی خودشان و به دلائل بسیار متنوع مجذوب همسر آینده خود خواهند شد. تام مَتلاک در ادامهی مقالهاش به انتشار خاطرات آشنایی اولیهی بسیاری از مردان اشاره میکند که به خاطر نوشتن مقالهاش جمعآوری کرده است. ویژگی مهم نمونههای عاشقپیشهگی مردان که نویسندهی مقاله ارائه داده است، درست برعکس نظر شایع شده است که «عقل مردان در چشمشان است.»
دهها نمونه از خاطرات و یادآوریهای مردانه از لحظهای که حس کردند عاشق زنی در ملاقات اول خود شدند پشتیبان نظریهای است که آقای مَتلاک تلاش کرده است بازتاب دهد. مردانی که با دین چشمهای مهربان یک دل نه صد دل عاشق یک زن در ملاقات اول میشوند. مردانی که مجذوب چابکی و تر و فرز بودن همسر آیندهی خود میگردند. مردانی که در یک نگاه عاشق زنی میشوند که لباس غیر متداول میپوشند یا برایشان فرقی نمیکند اگر مستقیماً از درون قوطی کنسرو ماهی غذایشان را بخورند یا زنانی برای آداب معاشرت ترهای خُرد نمیکنند.
لیست بلندبالایی که مقاله با آن تمام میشود از عاشق شدن مردان در نگاه اول میگوید که با شگفتی تمام، زیبایی و جذابیت سکسی در درجه اول قرار ندارد. برای مردان تخیل ورزیدن و تصمیم گرفتن دربارهی همسر آینده بیشتر منوط است به راحتی، مهربانی، آرامش و استقلال مادی زنان تا دلائل کلیشه شدهای که به مردان لقب دادهاند.
۱ـ The Good Men Project
http://goodmenproject.com/
۲ـ Tom Matlack, She’s the One
http://goodmenproject.com/good-is-good/shes-the-one/
چه عجب یک چیز مثبت در جانبداری از مردها نوشتید
کاربر مهمان کریم / 10 February 2011
«تام مَتلاک برای اینکه نشان دهد برداشت منفی که دربارهی احساساتی نبودن و حتی عاشقپیشه نبودن مردان در جامعهی معاصر صحت و سُقم ندارد، …»
حالا این یعنی چه؟ معنی کلمههای صحت و سقم را میدانید؟
مصطفی / 12 February 2011
دقیقا میخواستم سوال آقای مصطفی رو ازشما بپرسم. شما زحمت میکشید و مطالب خوبی رو ترجمه می کنید اما به نظرم باید دقت بیشتری در ترکیب بندی جمله ها و استفاده ازکلمات فارسی به کار برید. صحت و سقم دو کلمه متضادند و این جمله شما براین اساس مفهموم مشخصی ندارد.
اما درکل مطلب جالبی بود-مرسی
N.M / 12 February 2011