پیشروی ارتش عراق برای فتح محلههای شرق موصل متوقف شده است. تراکم جمعیت در این شهر و مقاومت شبهنظامیان داعش پیشروی ارتش عراق را دشوار کرده است. در این میان بیش از ۸۵ هزار نفر از اهالی موصل از این شهر گریختهاند و آواره شدهاند.
نیروهای ارتش عراق در محله «الظهور» موصل که از محلات بسیار پرجمعیت این شهر است متوقف شدهاند. حیدر فاضل، یکی از فرماندهان ارتش عراق به خبرگزاری فرانسه گفته است:
«ما با احتیاط عمل میکنیم. غیر نظامیان بسیاری در این شهر زندگی میکنند.»
پیشتر سامی العریدی، یکی فرماندهان نیروهای یگان ویژه ارتش عراق گفته بود که نیروهای تحت امرش در نخستین ساعات بامداد شنبه گذشته وارد دو محله «المحاربین» و «علماء» در شرق شهر موصل شدهاند.
۳۵ هزار آواره جنگی در دو اردوگاه
در موصل در حال حاضر بیش از یک میلیون نفر زندگی میکنند. یکشنبه ۲۰ نوامبر یگانهای ویژه ارتش عراق محله الظهور را تصرف کردند، اما از آن زمان تاکنون آنها در این محله به خاطر تراکم جمعیت، تکتیراندازهای، تلههای انفجاری و موشکباران سنگین داعش، زمینگیر شدهاند. خبرنگار دیلی بیست که در محل حضور دارد، گزارش داده است که ظاهراً واحدهای ارتش عراق با یکدیگر هماهنگ نیستند.
آوارگان به اردوگاههای «حسن الشام» و «الخضیر» پناه بردهاند. تنها در این دو اردوگاه پناهجویی بیش از ۳۵ هزار آواره جنگی در شرایط دشوار زندگی میکنند. از یکشنبه تاکنون بیش از سه هزار نفر به جمعیت آوارگان این دو کمپ افزوده شده است.
برخی از گزارشگرانی که در محل حضور دارند از طریق شبکههای اجتماعی خبر دادهاند که جنگزدگان به غذا و دارو و کمکهای اولیه نیاز دارند. عیاد رافض یکی از مسئولان جمعیت هلال احمر عراق به خبرگزاری فرانسه گفته است:
«تعداد آوارگان هر دم بیشتر میشود. آنها به کمکهای جامعه جهانی نیاز دارند. هوا هم رو به سردی گذاشته.»
این آورگان به رسانههای خبری جهان گفتهاند که شبهنظامیان داعش آنها را «مثل گوسفند» از خانههایشان بیرون کردهاند و گاهی هم از آنها به عنوان «سپر انسانی» و برای زمینگیر کردن یگانهای ویژه ارتش عراق سوءاستفاده شده است.
آخرین نبرد: تل عفر
در شهر «تل عفر» در ۷۰ کیلومتری غرب موصل هم ۲۰۰ هزار نفر زندگی میکنند. در حالیکه یگانهان ویژه ارتش عراق در شرق موصل زمینگیر شدهاند، شبهنظامیان بسیح مردمی عراق (الحشد الشعبی) به سوی تل عفر پیشروی میکنند. چهارشنبه هفته گذشته، بسیجیان عراقی، فرودگاه «تل عفر» در جنوب این شهر را تصرف کردند.
اغلب ساکنان «تل عفر» از اهل سنتاند. بیم آن میرود که با ورود بسیجیان عراقی به این شهر، اختلافات بین سنی و شیعه و جنایتهایی که تروریستهای داعش در عراق انجام دادند، به انتقامجوییها دامن بزند و یک فاجعه انسانی به وجود آید.
از سوی دیگر رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه ترکمانهای شمال عراق را تحت حمایت خود قرار داده است. بیشتر ساکنان «تل عفر» ترکمان هستند. دولت عراق اما خواهان خروج نیروهای ارتش ترکیه از خاک این کشور است.
اردوغان خطاب به بسیجیهای عراقی گفته بود:
«اگر در تل عفر دست به اعمال تروریستی بزنید، ما واکنش درخوری نشان میدهیم.»
هادی امیری، یکی از فرماندهان بسیجی مردمی عراق هم در پاسخ به اردوغان به المنیتور گفته است:
«اگر ارتش ترکیه دخالت کند، تل عفر را به گورستان تبدیل میکنیم.»
در سایه این تحولات، روزنامه فرانکفورتر آلگماینه، چاپ آلمان تحلیلی منتشر کرده بود که بر مبنای آن احتمال یک جنگ خونین بین سنی و شیعه و ترکمان در تل عفر افزایش پیدا کرده است.
أسامه عبدالعزيز نجيفی، سیاستمدار عراقی و فرماندار تل عفر گفته است آخرین نبرد عراق نه در موصل که در تل عفر اتفاق میافتد.
در این میان نبیل حربو، نماینده مجلس عراق که خود از ترکمانان است پیشنهاد داده که به جای بسیجیهای عراقی، پیشمرگههای کرد تحت نظارت سازمانهای بینالمللی در موصل و تل عفر مستقر شوند و امنیت جانی و مالی مردم را تضمین کنند.
موصل از سال ۲۰۱۴ تاکنون در تصرف گروه «دولت اسلامی» (داعش) است. بعد از سقوط موصل، به فتوای آیتالله سیستانی، بر اساس الگوی بسیج مستضعفان، بسیج مردمی عراق (الحشد الشعبی) تشکیل شد.
لینکهای مرتبط:
- چه نیروهایی علیه داعش در موصل میجنگند؟
- هشدار نسبت به فاجعه آواره شدن صدها هزار نفر پس از حمله به موصل
- اردوغان به عبادی: حد خودت را بدان
- عراق، جنگ برادر با برادر: با دستهای خودم میکشمش
- هزاران نفر در پیشروی ارتش عراق به سوی موصل آواره شدهاند
- بمباران شدید مواضع داعش توسط هواپیماهای آمریکایی
- اولتیماتوم عراق به ترکیه برای خروج از اطراف موصل
- ازدواج اجباری دختران موصل با اعضای داعش
- آوارگی خانوادههای مسیحی در عراق
- انتشار تصاویر داعش از تخریب «بتکدهها» در موصل