محسن کاکارش- سعید متین‌پور، فعال مدنی آذربایجانی، علی‌رغم داشتن گواهی پزشکی و با گذشت ۱۹ ماه از بازداشتش با مرخصی وی مخالفت می‌شود. این فعال حقوق بشر در تیرماه سال ۱۳۸۸ برای اجرای حکم هشت‌سال زندان، بازداشت و به بند ۳۵۰ اوین منتقل شد.

پیگیری‌های خانواده‌ی آقای متین‌پور تا این لحظه برای گرفتن مرخصی بی‌نتیجه مانده است. آنها در گفت‌وگو با زمانه می‌گویند: «امیدمان را از دست داده‌ایم، اخیراً به ما اجازه داده نمی‌شود حتی منشی دادستان را هم ببینیم.»

آیت‌الله بیات زنجانی، یکی از مراجع تقلید شیعه، طی تماسی تلفنی با خانواده‌ی آقای متین‌پور، آرزوی سلامتی و آزادی هرچه سریع‌تر این زندانی را کرده و از بستگان وی خواسته تا با توکل به خداوند، در برابر سختی‌ها و ناملایمات صبر پیشه سازند.

این مرجع تقلید شیعه، از محارب خواندن دستگیرشدگان پس از انتخابات دور دهم ریاست جمهوری انتقاد کرده و تاکنون چندین بار با خانواده‌ی زندانیان سیاسی دیدار و گفت‌وگو داشته است.

فشار بر سعید متین‌پور در حالی صورت می‌گیرد که آیت مهرعلی بیگلو، یکی دیگر از فعالان مدنی آذربایجان، با گذشت بیش از هشت‌ماه همچنان در زندان تبریز بلاتکلیف است.

سونا فرج‌زاده، همسر آیت مهرعلی بیگلو در گفت‌وگو با زمانه از وضعیت وخیم جسمی آقای مهرعلی بیگلو خبر داد و گفت: «به علت نگهداشتن وی در سلول انفرادی و بند ویژه به مدت بیش از هفت‌ماه از لحاظ جسمی به شدت ضعیف شده است.»

همچنین مسئولان قضایی با مرخصی حسین رونقی، وبلاگ‌نویس و فعال حقوق بشر که ۱۴ ماه است در زندان به سر می‌برد و از مشکل کلیوی رنج می‌برد مخالفت کرده‌اند.

تعیین وثیقه‌های سنگین برای مرخصی زندانیان

مسئولان قضایی گفته‌اند سعید متین‌پور و حسین رونقی ملکی، در صورت تودیع وثیقه‌های یک میلیارد تومانی می‌توانند از مرخصی استفاده کنند.

عطیه طاهری، همسر آقای متین‌پور می‌گوید: «پس از چندماه پیگیری برای مرخصی وی، یک میلیارد وثیقه تعیین کردند و ما نتوانستیم آن را تهیه کنیم. یک میلیارد رقمی است که حتی نمی‌توانم آن را تلفظ کنم. بعد از کلی تلاش و صحبت، الان وثیقه‌ی ۶۰۰ میلیونی و ضمانت یکی از نمایندگان مجلس را از ما می‌خواهند. اخیراً هم به ما اجازه داده نمی‌شود حتی منشی دادستان را ببینیم و سربازی که جلو در نشسته است از ورود ما به ساختمان جلوگیری می‌کند.»

خانم طاهری ادامه می‌دهد: «مدت سه‌ماه است اجازه‌ی ملاقات حضوری به ما داده نشده و تنها به صورت کابینی می‌توانیم وی را ملاقات کنیم. بیشتر از شش ماه است تلفن‌ها قطع شده و این مسئله ما را به شدت نگران کرده است.»

این فعال حقوق بشر، هفت‌ماه در سلول‌های انفرادی زندان زنجان و سپس تهران به سر برده است.
عطیه طاهری درباره‌‌ی وضعیت جسمانی همسرش می‌گوید: «سعید از کمر درد و گردن درد شدیدی رنج می‌‌برد. تاثیرات ضربات جسمی و روحی‌‌ای که در زندان به وی وارد شده، تا آخر عمر بر وی خواهد ماند. ایشان قبل از زندان هم تحت مراقبت پزشک بود و ما به شدت نگران وضعیتش هستیم.»
 

سعید متین‌‌پور، به اتهام «ارتباط با بیگانگان و تبلیغ علیه نظام» از سوی شعبه‌ی ۱۵ دادگاه انقلاب به هشت‌‌سال حبس تعزیری محکوم شده است.
 

او چهارم خرداد سال ۸۶ بازداشت و سپس با قرار وثیقه‌‌ی ۵۰۰ میلیون تومانی آزاد شده بود. خانم طاهری درباره‌ی اتهامات همسرش چنین می‌گوید: «اتهاماتی که به همسرم نسبت داده شده بی‌‌اساس است. تاکنون چندبار این مسئله را گفته‌ام. مجموعه‌‌ای یازده‌‌نفره برای شرکت در سمیناری به ترکیه سفر کرده بودند. همه‌‌ی آنان پس از بازگشت به ایران بازداشت و پس از مدتی آزاد شدند. سعید همراه آنان نبود و سرانجام همسرم به هشت‌‌سال زندان محکوم شد.»
 

همسر سعید متین‌‌پور در ادامه می‌‌گوید: «سعید در دادگاهی دو دقیقه‌‌ای به هشت‌‌سال زندان محکوم شده و اجازه‌‌ی دفاع از خودش را نداشته. قاضی به وی گفته شانتاژ نکن، همه‌‌چیز تمام شد.»
 

خانم طاهری از بی‌‌نتیجه ماندن تلاش برای ادامه‌ی تحصیل همسرش می‌‌گوید: «به ما گفتند که امتحان فراگیر در زندان برگزار می‌‌شود. ما هم ضمن این‌‌که سعید را برای مقطع کارشناسی ارشد ثبت نام کردیم، یک سری کتاب و منابع تهیه کردیم. این هفته خواستیم کتاب‌‌ها را به سعید تحویل بدهیم، ولی متاسفانه گفتند: هیچ کتابی برای بند ۳۵۰ تحویل نمی‌‌گیریم.»

او تاکید می‌کند: «تنها امید ما پیگیری‌های مدافعان حقوق بشر، روزنامه‌نگاران و تلاش‌های انسان‌دوستانه در این زمینه است.»

از سوی دیگر علی‌رغم مخالفت مسئولان قضایی با مرخصی استعلاجی حسین رونقی ملکی، مسئولان بهداری زندان اوین تأیید کرده‌اند که وی برای معالجه باید به بیمارستانی خارج از زندان منتقل شود.

مسئولان قضایی به خانواده‌ی ملکی گفته‌اند در صورت تودیع وثیقه‌ای معادل یک میلیارد تومان و «کسب اجازه از مقامات بالا» این وبلاگ‌نویس می‌تواند از مرخصی استفاده کند.

حسین رونقی ملکی در تاریخ ۲۲ آذر ماه ۱۳۸۸ در شهر ملکان بازداشت و مدت یک سال در سلول‌های بند ۲ الف زندان اوین بود.

وی در مهرماه سال جاری به ۱۵ سال زندان محکوم شد که این حکم در دادگاه تجدید نظر نیز تائید شد.

بلاتکلیفی آیت مهرعلی بیگلو

آیت مهرعلی بیگلو، فعال مدنی آذربایجان در ۲۰ اردیبهشت‌ماه سال جاری در شهر صوفیان بازداشت شد و با گذشت بیش از هشت‌ماه در زندان تبریز کماکان بلاتکلیف است.

سونا فرج‌زاده، همسر آقای مهرعلی بیگلو به زمانه می‌گوید: «همسرم به مدت هفت‌ماه در سلول انفرادی به سر برد و به دنبال آن سه هفته در بند ویژه نگه داشته شد و تقریباً از هفته‌ی گذشته به بند عمومی زندان تبریز منتقل شده است.»

وی همچنین می‌افزاید: «طی هفت‌ماه انفرادی هیچ‌گونه ملاقاتی با وی نداشتیم، ولی خوشبختانه الان ممنوع‌الملاقات نیستند و شنبه‌ی گذشته وی را ملاقات کردیم.»

خانم فرج‌زاده در مورد وضعیت جسمانی همسرش می‌گوید: «وی به‌خاطر شرایط بد بند ویژه به‌شدت ضعیف شده و در کل وضعیت جسمانی خوبی ندارد و طی این مدت کمترین بیماری‌ای که داشته، سرماخوردگی به‌طور مدوام بوده است.»

اتهام آقای مهرعلی بیگلو، «تبلیغ علیه نظام، تبانی علیه امنیت ملی، عضویت در گروه‌های معاند نظام و جاسوسی برای بیگانگان» عنوان شده است.

خانم فرج‌زاده این اتهامات را بی‌اساس می‌داند و می‌گوید: «هیچکدام از این اتهامات از سوی همسرم پذیرفته نشده است، زیرا اتهاماتی واهی هستند.»

پیشتر آیت مهرعلی بیگلو و لطیف حسنی، فعال مدنی در اعتراض به وضعیت بلاتکیف خود، شرایط نامناسب نگهداری‌شان و محروم بودن از کلیه‌ی حقوق یک زندانی دست به اعتصاب غذا زده بودند.