حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی با صدور حکمی زهرا احمدی‌پور را به ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری منصوب کرد.

زهرا احمدی‌پور، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
زهرا احمدی‌پور، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

زهرا احمدی‌پور چهارمین زن بلندپایه در دولت حسن روحانی‌ست. معصومه ابتکار، ریاست سازمان محیط زیست را به عهده دارد، شهیندخت مولاوردی معان رییس جمهور در امور زنان و خانواده است و الهام امین‌زاده معاون حقوقی رییس جمهوری اسلامی‌ست.

زهرا احمدی‌پور به جای مسعود سلطانی‌فر وزیر کنونی ورزش و جوانان به ریاست سازمان میراث فرهنگی منصوب شده است.

زهرا احمدی‌پور که دکترای جغرافیای سیاسی دارد پیش از این در وزارت کشور مدیرکل تقسیمات کشوری بود. او چند ساعت پیش از قطعی‌ شدن ریاستش بر سازمان میراث فرهنگی به رسانه‌های داخلی گفته است: «باید ببینیم برنامه‌هایی که از قبل در سازمان میراث فرهنگی تدوین شده چیست. به هر حال مدیران قبلی در این سازمان برنامه‌هایی را تنظیم کرده‌اند و این سازمان اولویت‌هایی داشته است. پس باید با احترام به برنامه‌های قبلی، برنامه‌های خود را به رسانه‌ها اعلام کنم.»

چالش‌های بی‌پایان سازمان میراث فرهنگی

در ایران بخش‌های مختلف میراث فرهنگی، از فعالیت‌های باستان‌شناسی گرفته تا شناسایی و حفاظت از بناها و محوطه‌ها و حتی توجه به میراث ناملموس مانند آیین‌ها و سنت‌ها به بودجه‌ها و نهادهای دولتی وابسته است. سازمان میراث فرهنگی با واگذاری برخی بناهای تاریخی به بخش خصوصی تلاش کرد وابسنگی میراث فرهنگی به بودجه دولت را کاهش دهد اما در این امر توفیق چندانی به دست نیاورد.

کمبود بودجه، محمد علی نجفی، نخستین رییس سازمان میراث فرهنگی در دولت روحانی را به استعفا واداشت. محمد علی نجفی در دی ۹۲ در این‌باره گفته بود: «در ایران تا امروز ۲۰۰ هزار سایت تاریخی شناخته شده و کار‌شناسان معتقدند به همین تعداد هم سایت مسکوت داریم. برای هر سایت اگر ۱۰میلیون تومان ناقابل در نظر بگیریم، دوهزار میلیارد تومان بودجه می‌شود. این در حالی است که کل بودجه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ۱۲۰میلیارد تومان است که در ‌‌نهایت، ۴۰میلیارد تومان آن تخصیص پیدا می‌کند.»

ادغام سازمان صنایع دستی و گردشگری با سازمان میراث فرهنگی هم یکی دیگر از چالش‌هاست. مهدی حجت که در زمینه حفاظت از بناهای تاریخی تخصص دارد و مدتی هم ریاست سازمان میراث فرهنگی را به عهده داشته به روزنامه ایران گفته است که با تبدیل سازمان میراث فرهنگی به یک وزارتخانه مشکلات عدیده این سازمان برطرف نمی‌شود. بلکه با تفکیک حوزه‌های کاری این سازمان می‌توان سامانی در آن به وجود آورد.

ناتوانی سازمان میراث فرهنگی در جلوگیری از تخریب برخی محوطه‌ها و بناهای تاریخی و همچنین قاچاق اشیای عتیقه و زیرخاکی‌ها نیز یکی دیگر از مشکلات این سازمان است.

برنامه دولت یازدهم می‌گوید از فرهنگ و میراث فرهنگی ایران می‌توان برای «نشان دادن تصویری مثبت، فرهنگی، صلح‌دوست و جذاب به ملل دیگر استفاده کرد» و از این‌رو توسعه ایرانگردی و جهانگردی نیز مورد نظر دولت و یکی از مهم‌ترین وظایف سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری‌ست.

در همین زمینه

گردشگری یا میراث فرهنگی؟

میراث فرهنگی در دولت روحانی:

استعفای محمد علی نجفی از سازمان میراث فرهنگی

واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی

تخریب بافت تاریخی میبد

افت و خیز گردشگری حلال

ثبت مثنوی در یونسکو