به دنبال انتشار نقل قولی از رییس انجمن مددکاری ایران مبنی بر اینکه ایران دومین کشور غمگین دنیاست، خبرگزاری ایسنا که این خبر را منتشر کرده بود، عذرخواهی کرده است.

مردم ایران

ایسنا در توضیحی که در سایت خود منتشر کرده، نوشته که انتشار نقل قول دریافتی از یک نهاد رسمی، رنجش خاطر برخی از مردم و نهادهای مسوول و مربوط را موجب شده است و به همین دلیل این خبرگزاری بر خود فرض می‌داند که عذرخواهی خود را بابت این تکدر اعلام کند.

رییس انجمن مددکاری ایران گفته بود که ایرانی‌ها در جدول غمگین‌‌ترین‌ها رتبه دوم را دارند و پس از عراق، غمگین‌ترین کشور دنیا ایران است.

حسن موسوی چلک همچنین گفته بود تعداد معتادان در ایران با شمار معتادان کشور هند برابر است و این در حالی‌ست هند تقریبا ۱۵ برابر ایران جمعیت دارد.

او از کاهش سن روسپی‌گری به زیر ۱۰ سال خبر داده بود.

زنگ خطر آسیب‌های اجتماعی، فقدان آزادی‌های سیاسی اجتماعی و نقض حقوق شهروندی سال‌هاست به صدا درآمده اما مسوولان و مقامات رسمی اغلب تلاش می‌کنند بر این مسایل سرپوش بگذارند و انتشار اطلاعات در این زمینه‌ها را به بیگانگان نسبت دهند و آن را سیاه‌نمایی بخوانند.

اکنون ایسنا که گفته‌های حسن موسوی چلک را منتشر کرده بود، به دنبال واکنش‌ها، نوشته که انتشار یک خبر از سوی رسانه به معنای موافقت و تایید مضمون و برآمدهای حاصله نیست اما در عین حال این واقعیت، نافی مسوولیت رسانه در قبال مصالح عمومی نیست.

این خبرگزاری در ادامه نوشته که در فضای سیاسی، هنری، ورزشی و اقتصادی ایران در این سال‌ها توفیق‌های جهانی بویژه در عرصه رقابت‌های بین‌المللی به دست آمده و بر این اساس قطعا نمی‌تواند غمگین‌ترین یا دومین کشور غمگین جهان باشد.

خبرگزاری ایسنا علاوه بر انتشار این توضیح در روزهای گذشته اقدام به انتشار مصاحبه‌هایی با برخی از کارشناسان داخلی کرده که این آمار را غیرواقعی دانسته‌اند.

مجبد ابهری، رفتارشناس از جمله کسانی است که این آمار را «غیرواقعی، دور از منطق و اضطراب‌آور» خوانده است.

او گفته: «ارائه این گونه آمار بر اساس معیارهای سیاسی و کاذب است. شرکت در عزاداری، مجالس سینه‌زنی یا مراسم تشییع جنازه و گریه بر سر مزار عزیزان توسط پژوهشگران غربی جزء افسردگی به حساب می‌آید در حالی‌که از نگاه ما گریستن برای امام حسین نوعی شادی معنوی است و رفتارشناسان ثابت کرده‌اند که گریه ناشی از باورها سموم بدن را خارج می‌کند و موجب بهبودی افسردگی می‌شود؛ اما معیار کشورهای غربی برای شاد بودن شامل شرکت در مجالس رقص و مشروب خواری می‌شود.»

ابهری در سخنان خود گفته که آمار خودکشی‌ در کشورهای اروپایی مانند فرانسه، آلمان و حتی سوئد و نروژ که جزو مرفه‌ترین کشورهای اروپایی هستند بالاتر از  ایران است و افسردگی و مصرف قرص‌های ضد افسردگی در اروپا بیشتر است.

ابهری گفته: «ما منکر وجود افسردگی در جامعه ایران نیستیم اما مردم ایران در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر علی رغم وجود مشکلات مختلف خوشبختانه شادی واقعی (نشاط معنوی و روحی) را از دست نداده‌اند.»

مردم ایران

امان قرایی مقدم، جامعه‌شناس دیگری است که به ایسنا گفته این اظهار نظر که ایران دومین کشور غمگین است نظری بدبینانه است: «آیا کسانی که این حرف را می‌زنند به کشورهایی مانند هند، سوریه و پاکستان رفته‌اند تا وضعیت آنها را ببینند آن کشورها در استرس و هراسند اما ما در ایران از نظر داشتن امنیت بی‌نظیریم و اینطور نیست که بگوییم دومین کشور غمگین جهان هستیم چرا که بسیاری از کشورها از ما بدترند.»

این استدلال همواره از سوی عده‌ای از مقامات رسمی و حتی از سوی بخشی از افکار عمومی برای توجیه وضعیت نابسامان اجتماعی، اقتصادی و سیاسی ایران مطرح می‌شود که بر اساس آن، ایران گرچه با مشکلات عدیده‌ای در این زمینه‌ها روبه‌روست اما دست‌کم نسبت به کشورهای دیگر منطقه خاورمیانه «امنیت» دارد.

میرمحمود حریرچی، جامعه شناس دیگری است که در گفت‌وگو با ایسنا، گفته رئیس انجمن مددکاری ایران را زیر سوال برده و گفته: «متاسفانه ایشان به عنوان رئیس انجمن مددکاری ایران اصلا متوجه نیستند که چه می‌گویند و تحلیل‌شان از نتایج این تحقیق بین‌المللی کاملا اشتباه است.»

همین جامعه‌شناس در ادامه با اشاره به اینکه یکی از شاخصه‌هایی که در میزان شاد بودن مورد بررسی قرار می‌گیرد آزادی‌های فردی از جمله نوع پوشش افراد است، گفته که بر اساس این شاخص، کشورهایی را که بر اساس فرهنگ و اعتقاداتشان دارای آزادی‌هایی هستند نمی‌توان با کشور ایران که دارای اعتقاداتی در این زمینه و همچنین قوانین و مقررات است مقایسه کرد.

او با تاکید بر آنکه پوشش را امری فردی نمی‌داند بلکه پوشش مسئله‌ای اجتماعی است گفته: «حتی در همان جوامع آزاد هم که مردان آنها شلوار کوتاه می‌پوشند اگر روزی فرد با پیژامه بیرون آید پلیس با وی برخورد کرده و او را دستگیر خواهد کرد. این در حالی‌است که برخی از زنان ما از پوشش خود ناراضی هستند و مدعی اند که ما شاد نیستیم این در حالی‌ست که شما می‌بینید که چطور لباس می‌پوشند و چطور قوانین کشور را زیر پا می‌گذارند.»

او اشاره تکرده که در کدام کشور جهان کسی را که با پیژامه از خانه بیرون بیاید دستگیر می‌کنند.

حریرچی در گفته‌های خود به این نکته اشاره کرده که تحقیقات جهانی در زمنیه ارزیابی شادی مردم، شاخص‌هایی چون میزان مشارکت مردم در انتخابات، نرخ بیکاری، امید به یافتن کار، تورم و … را بررسی می‌کنند و اینطور نیست که آنها از نزدیک این شاخص‌ها را در ایران مورد بررسی قرار دهند. او در ادامه تایید کرده که بر اساس این شاخص‌ها کشورهای اسکاندیناوی که به لحاظ سیاسی آزادی‌های بیشتری داشته و همچنین زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی مطلوب‌تری را دارند و فساد اداری کمتری نیز در آن جوامع وجود دارد، همواره جزو شادترین کشورهای دنیا محسوب می‌شوند.

این جامعه‌شناس مدعی است که ایران نیز در سال‌های گذشته در بسیاری از شاخص‌ها هیچ گاه افت نداشته بلکه همواره دارای سیر صعودی بوده است: «برای مثال ایران پس از برجام بر اساس شاخص تورم در وضعیت مطلوبتری قرار گرفته، هر چند ممکن است این مسئله خیلی در زندگی مردم محسوس نباشد اما کشور پس از برجام از لحاظ اقتصادی و وضعیت بین المللی در شرایط بسیار بهتری قرار گرفته است.»

او همچنین گفته که مردم ایران زیاد «نق» می‌زنند.

ایران در رتبه دوم غمگین‌ترین کشورهای جهان