سعید مرتضوی، دادستان سابق تهران که پروندهاش به عنوان متهم در وقایع بازداشتگاه کهریزک در دادگاه تجدیدنظر در حال رسیدگیست، در نامهای سرگشاده خطاب به قاضی پرونده، از بازماندگان کشتهشدگان بازداشتگاه کهریزک عذرخواهی و بابت بروز این حوادث ابراز شرمندگی کرد.
در نامه سعید مرتضوی که روز یکشنبه ۲۱ شهریور ماه منتشر شده است، افرادی که در وقایع کهریزک جانشان را از دست دادند، «شهید» خطاب شدهاند.
او از «مقام معظم رهبری»، خانواده جانباختگان و ملت ایران عذرخواهی کرده، اما نوشته است که در شکلگیری این حوادث هیچ عمدی نداشته است.
مرتضوی برخورد خانواده آسیبدیدگان وقایع کهریزک را «بسیار شایسته» خوانده، با قدردانی از آنها نوشته است: «لذا در همین رابطه رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز به خاطر این متانت و بردباری و پیگیری از درون نظام و دست رد زدن به مداخله بیگانگان، آنان را مورد تفقد قرار دادند.»
دادستان سابق تهران وقایع خونبار تیر ماه ۸۸ را متعاقب «فتنه بزرگ و توطئه پس از انتخابات ریاست جمهوری» دانسته و با اشاره به اینکه علی خامنهای به دلیل عمق فاجعه، این وقایع را «جنایت» خوانده بود، نوشته است: «به عنوان دادستان وقت عمیقا ابراز تاسف و اعتذار مینمایم و از مقام شهیدان مظلوم این حادثه جوادیفر، روحالامینی و کامرانی طلب پوزش نموده و علو درجات آنها را از خداوند بزرگ مسئلت مینمایم.»
سعید مرتضوی: اینجانب به سهم خود از محضر مقدس امام زمان، که صاحب اصلی انقلاب میباشند، روح بلند و ملکوتی امام راحل و شهیدان، رهبر عظیمالشان انقلاب اسلامی و ملت بزرگوار و خانوادههای این عزیزان صمیمانه پوزش طلبیده و ابراز تاسف و تاثر و اعتذار دارم و امیدوارم این اعتذار و دلجویی بتواند مرهمی بر این زخم و التیامی بر این داغ باشد.
اینجانب به عنوان دادستان وقت تهران در پیشگاه خداوند و وجدان خود از وقوع این حادثه هولناک اگرچه خداوند باریتعالی عالم است، در شکلگیری آن هیچ عمدی نبوده، ابراز شرمندگی میکنم.
مرتضوی در پنجمین و آخرین بند نامه خود ابراز امیدواری کرده که تلخی این حادثه و هزینههای عظیم این خسارت معنوی در حافظه مسئولان باقی بماند «تا بعد از این شاهد تکرار اینگونه وقایع تلخ» در ایران نباشیم.
این عذرخواهی و ابراز شرمندگی مرتضوی در حالی مطرح میشود که او پیوسته و حتی در همین نامه بر بیگناهی خود تاکید داشته و دارد و در نهایت آنچه رخ داده را اتفاقی و غیرعمد میداند.
این در حالی است که اسماعیل احمدیمقدم، فرمانده وقت نیروی انتظامی، در سال ۹۲ گفته بود: «مرتضوی اصرار داشت که این افراد دستگیر شده چاقو، قمه و زنجیر داشتهاند و از همین حیث اراذل و اوباش محسوب میشوند.»
کاربران شبکههای اجتماعی به نامه عذرخواهی سعید مرتضوی واکنش نشان دادهاند. بر اساس این واکنشها به نظر میرسد که افکار عمومی از این عذرخواهی راضی نیست و آن را کافی نمیداند.
از جمله این واکنشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دادگاه در واکنش به عذرخواهی مرتضوی: با تشکر از عذرخواهی شما، ۲۰۰هزارتومن جریمه رو به آقای مرتضوی برگردونید. ختم دادگاه
- امیر ابتهاج، از کاربران توییتر: چیزی که در نگاه اول در نامه عذرخواهی مرتضوی مشهود بود اینه که گویی از بالا بهش دستور نوشتن داده بودند که تبرئه اش رو بتونن به نحوی توجیه کنن.
- همین کاربر: متن نامه #مرتضوی به شکلیه که القا میکنه: برای اینکه پرونده کهریزک برای همیشه بسته شه و بیخیال من شین، جهنم! عذر میخوام بابا!
- کاربری به نام کیوتالسلطنه: وقتی عذرخواهی میکنی ازت وقاحت میباره. تا وقتی هیچ محاکمه عادلانه و بیطرفی برات برگزار نشده عذرخواهی مثل دهنکجی میمونه.
- از توییتر: با این عذرخواهی عمیق، مرتضوی لیاقت قرار گرفتن در لیست امید برای دور بعد انتخابات را پیدا کرد.
دادستان سابق تهران، متهم ردیف اول پرونده کهریزک، بازداشتگاه معترضان نتایج انتخابات سال ۸۸ است. گروهی از جوانانی که روز ۱۹ تیر ۸۸ در گردهماییهای خیابانی ۱۸ تیر دستگیر شدند، به دستور مستقیم مرتضوی به کهریزک برده شدند. امیر جوادیفر، محسن روحالامینی، محمد کامرانی و رامین قهرمانی در سولههای بدون آب و امکانات کهریزک جان باختند.
تشکیل پرونده برای مرتضوی بر اساس شکایت خانواده قربانیان، صورت گرفت. شعبه ۷۶ دادگاه کیفری به ریاست قاضی مدیرخراسانی، در تیرماه ۱۳۹۲، حسن زارع دهنوی (معروف به قاضی حداد)، معاون او و علیاکبر حیدریفر، دادیار دادسرای تهران را به اتهام بازداشت غیرقانونی افراد در کهریزک به انفصال دائم از امر قضا و ۵ سال انفصال از مشاغل دولتی محکوم کرد. دادگاه این سه به طور غیرعلنی و با حضور شاکیان و خانوادههای قربانیان برگزار میشد.
مرتضوی بر اساس این حکم از اتهام قتل محمد کامرانی تبرئه شد ولی به اتهام گزارش خلاف، حکم پرداخت ۲۰۰ هزار تومان جریمه نقدی گرفت.
بیشتر بخوانید: محکومیت مرتضوی، شرمساری عدالت
این جریمه و مبلغ نازل آن از سوی افکار عمومی، فعالان حقوق بشر و شاکیان پرونده کهریزک با اعتراض گسترده روبرو شد و بسیاری را به یاد سال ۱۳۷۸ و پرونده کوی دانشگاه تهران انداخت. در پرونده کوی دانشگاه نیز، سردار نظری، فرمانده نیروی انتظامی تهران به همراه ۱۷ متهم دیگر تبرئه شدند و عروجعلی ببرزاده، متهم ردیف پنجم به اتهام سرقت ماشین ریشتراش یکی از دانشجویان به شش ماه حبس و پرداخت ۱۰۰ هزار تومان جزای نقدی محکوم شد.
اما این حکم پایان کار شکایت از سعید مرتضوی نبود و با تجدیدنظر خواهی خانواده محسن روحالامینی، حالا پرونده سعید مرتضوی در دادگاه تجدیدنظر در حال رسیدگیست.
این هم فقط براى بستن دهن همان چند نفرى هست که قدرت پیگیرى پرونده و داشتن، این نشون میده باند رهبر جلو جلو راى این پرونده و در پشت پرده صادر کرده و این هم براى اختتامیه بود، دیگه بعد از این اون خودباخته اى مثل روح الامینى دیگه به راى دادگاه اعتراض نمیکنه که یکوقت پیش بقیه خود فروخته ها عقب نمونه،،، مردم باید خودشون یک دادگاه مردمى بزارن حکمش هم خیابونى اجرا کنن
Yeki / 11 September 2016
عذرخواهی از برای تجاوز به پسران جوان در زندان؟!؟ نمونه بارز دیگر از مضحکه سازی عدالت در نظام تبهکاری ولایت!؟!
میرضا رضا / 11 September 2016
«اینجانب به عنوان دادستان وقت تهران در پیشگاه خداوند و وجدان خود از وقوع این حادثه هولناک اگرچه خداوند باریتعالی عالم است، در شکلگیری آن هیچ عمدی نبوده، ابراز شرمندگی میکنم.»
خوشبختانه ابراز شرمندگی مرتضوی و رهبرش در جایگاه ابدیشان در جهنم به مثقالی نیارزد!
و همان بهتر کش ندهیم این مقوله را از برای کسی که امام زمان ساختگی و تخیلی خود را صاحب اختیار خود دانسته و از امام زمان واقعی خود که همانا دفترچه اعمالش در این دنیاست فراریست!
میرضا رضا / 11 September 2016
عذرخواهی سعید مرتضوی، یعنی تائید جنایت!
در همان تابستان پس از انتخابات٬برخی از آسیب دیدگان حادثه کهریزک به دیدار مهدی کروبی رفتند. آنها از مهدی کروبی خواسته بودند تا برای احقاق حقوقشان تلاش کند. لذا در اوایل مردادماه ۱۳۸۸٬ مهدی کروبی با نگارش نامهای سربسته به هاشمی رفسنجانی٬ از او خواست تا به عنوان رئیس مجلس خبرگان٬ «هیاتی بیغرض و شفاف» را برای رسیدگی به این حادثه تعیین کند. اما مهدی کروبی پس از آنکه پاسخی از سوی رفسنجانی دریافت نکرد٬ اقدام به انتشار محتوای نامه کرد؛.»
مهدی کروبی در آن نامه از آزار و اذیت زندانیان و تجاوز جنسی در بازداشتگاهها سخن گفته بود.
در پی این نامه بود که احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران در ۲۳ مرداد ۸۸ ٬ نامه مهدی کروبی به هاشمی رفسنجانی را «مسبب غم جانکاه دلدادگان به نظام» دانست و مدعی شده بود: «در هفته گذشته یکی از سیاسیون نامهای سرتا پا افترا و سر تا پا تهمت به نظام اسلامی !منتشر کرد. نامهای که جشن آمریکا بود، نامهای که جشن اسرائیل بود، نامهای که جشن بیگانگان بود. این نامه، نامه انحرافی ! بود.»
اکنون پس از ۷ سال از انتشار آن نامه و پیگیری برای احقاق حقوق آسیب دیدگان کهریزک و حوادث پس از انتخابات٬ مجریان آن فجایع٬ اقرار به وقوع یک «حادثه هولناک» نمودهاند. البته شاید اگر پدر یکی از قربانیان این حادثه از چهرههای رده بالای حکومت نبود و این پیگیری برای برگزاری دادگاه از سوی او صورت نمیگرفت٬ این فاجعه نیز همچون حادثه حمله به کوی دانشگاه و حوادث دیگر در بازداشتگاهها و زندانهای کشور٬ به بایگانی بیعدالتی کشور سپرده میشد.
به شهادت برخی از حادثه دیدگان٬ حکومت تلاش بسیاری کرد تا با فشار و ارعاب حادثه دیدگان٬ آنها را از شکایت در خصوص این پرونده باز دارد.
Farid / 12 September 2016
آقاي فريد با سپاس از إشارات بسيار ساده و دقيق. متاسفانه اقاي كروبي كه به بهانه ي دروغ بودن اين وقايعه هولناك تاريخي سالهاست در زندان به سر مي برند، هنوز كسي حتي از طرف همين خانواده هاي قربانيان، قدرداني كه هيچ، عذرخواهي هم از او به عمل نياورده است.
به اميد بيداري بيداري همگاني و أزادي سرزمينمان.
ايوا / 12 September 2016
تا شما مردم حق این مردک رو تو خیابون بهش ندین وضع همینه چون مردم ترسوئی شدین
ا / 12 September 2016
هموطنان عزیزاولا سعید مرتضوی یکی ازهزاران قاتل فرزندان ملت ایران است که طی سی وهشت سال گذشته ابتدا به دستورخمینی جلاد وسپس بحکم وفرمان سیدعلی مفلوک ضحاک زمان بیشمارانسانهای پاک وآگاه ومدافع حقوق بشررا به مسلخ برده اند وعذرخواهی این مهرسوخته یکی دیگرازترفندهای بیشرمانه بیت وباندهای تحت امرش میباشد .دوم اینکه من بیش ازدویست نام ازجانباختگان وقایع سال1388 رادرجلسه به آقای عبدالکریم لاهیجی رئیس سازمانهای حقوق بشرارائه دادم وتنها چهارچهره جانباخته درکهریزک نیستند که توسط گزمه های آغا به وحشیانه ترین شرایط کشته شدند ملت ایران دریک دادخواهی که دادگاههای ذیصلاح بین المللی ارائه خواهند داد ازخامنه ای وتمامی گزمه های تحت امرش شکایت خواهند کرد وطبق موازین بین المللی باید این جانیان دردادگاه حاضروبرپایه شواهد وقرائن ومدارک مستند محاکمه وبه سزای اعمال ضدبشری خود برسند زیرا این حکومت هیچگونه پایبندی به قوانین حقوق بشری جهانی نداشته ونخواهد داشت واتفاقا پس ازواقعه تلخ وجانکاه1388 بیش ازپیش بروحشیگری باندهای اطلاعاتی وامنیتی ودستگاه سراسرفاسد بصطلاح قوه قضایه افزوده شده است وفضای کلی کشوربصورت حکومت نظامی اداره میشود.
مادران وپدران وهمسران وفرزندان وبستگان داغدار جانباختگان خفته درخاورانهای سراسرکشورزمانی عذرخواهی این جانیان راخواهند پذیرفت که ابتدا محاکمه شوند وبه جرائم خود اعتراف کنند پس ازمصادره کلیه اموال منقول وغیرمنقول ومبالغ واریزشده به حسابهای آنها انگاه ازدرون زندان با نوشتن ندامت نامه ازپیشگاه ملت ایران طلب پوزش کنند وحکومت رابه منتخبین واقعی ملت ایران واگذارنمایند.
به امیدفردای ازادی متحد وپیروزباشید.
یادوخاطره تمامی جانفشانان راه آزادی همواره گرامی باد.
غلام عسگری بختیاری / 12 September 2016