سعید مرتضوی، دادستان سابق تهران که پرونده‌اش به عنوان متهم در وقایع بازداشتگاه کهریزک در دادگاه تجدید‌نظر در حال رسیدگی‌ست، در نامه‌ای سرگشاده خطاب به قاضی پرونده‌، از بازماندگان کشته‌شدگان بازداشتگاه کهریزک عذرخواهی و بابت بروز این حوادث ابراز شرمندگی کرد.

Kahrizak

در نامه‌ سعید مرتضوی که روز یک‌شنبه ۲۱ شهریور ماه منتشر شده است، افرادی که در وقایع کهریزک جان‌شان را از دست دادند، «شهید» خطاب شده‌اند.

او از «مقام معظم رهبری»، خانواده جان‌باختگان و ملت ایران عذرخواهی کرده، اما نوشته است که در شکل‌گیری این حوادث هیچ عمدی نداشته است.

مرتضوی برخورد خانواده آسیب‌دیدگان وقایع کهریزک را «بسیار شایسته» خوانده، با قدردانی از آن‌ها نوشته است: «لذا در همین رابطه رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز به خاطر این متانت و بردباری و پیگیری از درون نظام و دست رد زدن به مداخله بیگانگان، آنان را مورد تفقد قرار دادند.»

دادستان سابق تهران وقایع خون‌بار تیر ماه ۸۸ را متعاقب «فتنه بزرگ و توطئه پس از انتخابات ریاست جمهوری» دانسته و با اشاره به این‌که علی خامنه‌ای به دلیل عمق فاجعه، این وقایع را «جنایت» خوانده بود، نوشته است: «به عنوان دادستان وقت عمیقا ابراز تاسف و اعتذار می‌نمایم و از مقام شهیدان مظلوم این حادثه جوادی‌فر، روح‌الامینی و کامرانی طلب پوزش نموده و علو درجات آن‌ها را از خداوند بزرگ مسئلت می‌نمایم.»


سعید مرتضوی: اینجانب به سهم خود از محضر مقدس امام زمان، که صاحب اصلی انقلاب می‌باشند، روح بلند و ملکوتی امام راحل و شهیدان، رهبر عظیم‌الشان انقلاب اسلامی و ملت بزرگوار و خانواده‌های این عزیزان صمیمانه پوزش طلبیده و ابراز تاسف و تاثر و اعتذار دارم و امیدوارم این اعتذار و دلجویی بتواند مرهمی بر این زخم و التیامی بر این داغ باشد.

اینجانب به عنوان دادستان وقت تهران در پیشگاه خداوند و وجدان خود از وقوع این حادثه هولناک اگرچه خداوند باریتعالی عالم است، در شکل‌گیری آن هیچ عمدی نبوده، ابراز شرمندگی می‌کنم.


مرتضوی در پنجمین و آخرین بند نامه خود ابراز امیدواری کرده که تلخی این حادثه و هزینه‌های عظیم این خسارت معنوی در حافظه مسئولان باقی بماند «تا بعد از این شاهد تکرار این‌گونه وقایع تلخ» در ایران نباشیم.

این عذرخواهی و ابراز شرمندگی مرتضوی در حالی مطرح می‌شود که او پیوسته و حتی در همین نامه بر بی‌گناهی خود تاکید داشته و دارد و در نهایت آن‌چه رخ داده را اتفاقی و غیرعمد می‌داند.

این در حالی است که اسماعیل احمدی‌مقدم، فرمانده وقت نیروی انتظامی، در سال ۹۲ گفته بود: «مرتضوی اصرار داشت که این افراد دستگیر شده چاقو، قمه و زنجیر داشته‌اند و از همین حیث اراذل و اوباش محسوب می‌شوند.»

کاربران شبکه‌های اجتماعی به نامه عذرخواهی سعید مرتضوی واکنش نشان داده‌اند. بر اساس این واکنش‌ها به نظر می‌رسد که افکار عمومی از این عذرخواهی راضی نیست و آن را کافی نمی‌داند.

از جمله این واکنش‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دادگاه در واکنش به عذرخواهی مرتضوی: با تشکر از عذرخواهی شما، ۲۰۰هزارتومن جریمه رو به آقای مرتضوی برگردونید. ختم دادگاه
  • امیر ابتهاج، از کاربران توییتر: چیزی که در نگاه اول در نامه عذرخواهی مرتضوی مشهود بود اینه که گویی از بالا بهش دستور نوشتن داده بودند که تبرئه اش رو بتونن به نحوی توجیه کنن.
  • همین کاربر: متن نامه #مرتضوی به شکلیه که القا می‌کنه: برای اینکه پرونده کهریزک برای همیشه بسته شه و بی‌خیال من شین، جهنم! عذر می‌خوام بابا!
  • کاربری به نام کیوت‌السلطنه: وقتی عذرخواهی می‌کنی ازت وقاحت می‌باره. تا وقتی هیچ محاکمه عادلانه و بی‌طرفی برات برگزار نشده عذرخواهی مثل دهن‌کجی میمونه.
  • از توییتر: با این عذرخواهی عمیق، مرتضوی لیاقت قرار گرفتن در لیست امید برای دور بعد انتخابات را پیدا کرد.

دادستان سابق تهران، متهم ردیف اول پرونده کهریزک، بازداشتگاه معترضان نتایج انتخابات سال ۸۸ است. گروهی از جوانانی که روز ۱۹ تیر ۸۸ در گردهمایی‌های خیابانی ۱۸ تیر دستگیر شدند، به دستور مستقیم مرتضوی به کهریزک برده شدند. امیر جوادی‌فر، محسن روح‌الامینی، محمد کامرانی و رامین قهرمانی در سوله‌های بدون آب و امکانات کهریزک جان باختند.

تشکیل پرونده برای مرتضوی بر اساس شکایت خانواده قربانیان، صورت گرفت. شعبه ۷۶ دادگاه کیفری به ریاست قاضی مدیرخراسانی‌، در تیرماه ۱۳۹۲، حسن زارع دهنوی (معروف به قاضی حداد)، معاون او و علی‌اکبر حیدری‌فر،‌ دادیار دادسرای تهران را به اتهام بازداشت غیرقانونی افراد در کهریزک به انفصال دائم از امر قضا و ۵ سال انفصال از مشاغل دولتی محکوم کرد. دادگاه این سه به طور غیرعلنی و با حضور شاکیان و خانواده‌های قربانیان برگزار می‌شد.

مرتضوی بر اساس این حکم از اتهام قتل محمد کامرانی تبرئه شد ولی به اتهام گزارش خلاف، حکم پرداخت ۲۰۰ هزار تومان جریمه نقدی گرفت.

بیشتر بخوانید: محکومیت مرتضوی، شرمساری عدالت

این جریمه و مبلغ نازل آن از سوی افکار عمومی، فعالان حقوق بشر و شاکیان پرونده کهریزک با اعتراض گسترده روبرو شد و بسیاری را به یاد سال ۱۳۷۸ و پرونده کوی دانشگاه تهران انداخت. در پرونده کوی دانشگاه نیز، سردار نظری‌، فرمانده نیروی انتظامی تهران به همراه ۱۷ متهم دیگر تبرئه شدند و عروجعلی ببرزاده، متهم ردیف پنجم به اتهام سرقت ماشین ریش‌تراش یکی از دانشجویان به شش ماه حبس و پرداخت ۱۰۰ هزار تومان جزای نقدی محکوم شد.

اما این حکم پایان کار شکایت از سعید مرتضوی نبود و با تجدید‌نظر خواهی خانواده محسن روح‌الامینی، حالا پرونده سعید مرتضوی در دادگاه تجدید‌نظر در حال رسیدگی‌ست.